Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προεκλογικά μαγειρέματα για συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο βιβλίο του Βενιζέλου - Όλο το παρασκήνιο στο ΒΝ

Προεκλογικά μαγειρέματα για συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ στο βιβλίο του Βενιζέλου - Όλο το παρασκήνιο στο ΒΝ

Ποιοι «μαγειρεύουν» νέα συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ; – Όσα έγιναν στο βιβλίο του Βενιζέλου αποκλειστικά στο ΒΝ

H παρουσίαση του βιβλίου του Βαγγέλη Βενιζέλου στον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου που πραγματοποιήθηκε χθες (26/7) ήταν το προοίμιο της συγκυβέρνησης που έρχεται στο πολιτικό σκηνικό.
Στην παρουσίαση βρέθηκαν πολλά πρόσωπα που έπαιξαν ρόλο στην συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ του 2012, καθώς και στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Η παρουσία Σαμαρά και η απουσία Ντόρας Μπακογιάννη


Είδαμε στον κήπο του Μουσείου τον πρώην Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στενό φίλο του Βαγγέλη Βενιζέλου και μαζί του τον Δημήτρη Σταμάτη.
Ο Βενιζέλος μίλησε με κολακευτικά λόγια για το πρώην Πρωθυπουργό και ανέφερε ανέκδοτες συζητήσεις και στιγμές που έζησαν μαζί την εποχή της συγκυβέρνησης. Είχε κληθεί και η Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά δεν
μπόρεσε να έρθει για προσωπικούς λόγους. Ντόρα-Βενιζέλος διατηρούν στενή σχέση και ιδιαίτερη κοινή πολιτική για τα εξωτερικά ζητήματα.

Εξομολογήσεις Ζανιά για την Πολωνία

Εκεί είδαμε, επίσης, το Γιώργο Ζανιά, πρώην υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών, στενό συνεργάτη του Βαγγέλη Βενιζέλου την εποχή 2012-2014 και σημερινό πρόεδρο της Eurobank, ο οποίος προλόγισε το βιβλίο και αποκάλυψε τι έγινε στο ξενοδοχείο Monopol στο Vroclaw της Πολωνίας, όταν ο πρώην ισχυρός άντρας της γερμανικής κυβέρνησης Shauble ζήτησε από τους Βενιζέλο-Ζανιά την έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ. H
αντιμετώπιση των Γερμανών αλλά και των αντιπροσωπειών των άλλων χωρών προς την ελληνική ήταν πολύ άσχημη και σχεδόν υποτιμητική.

Οι επιχειρηματίες και τραπεζίτες που ήρθαν να δουν τον Βενιζέλο

Επίσης, ήταν εκεί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, φίλοι του Βαγγέλη Βενιζέλου όπως, ο Γκίκας Χαρδούβελης Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, ο Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και ο γνωστός επιχειρηματίας Βαγγέλης Μυτιληναίος.
Όπως μάθαμε, είχανε κληθεί και ο Γιάννης Στουρνάρας αλλά βρίσκεται σε διακοπές στη Σύρο, αλλά και ο Λουκάς Παπαδήμος, ο οποίος δεν μπόρεσε να έρθει για ιατρικούς λόγους.

Υπουργοί της κυβέρνησης, στελέχη του Μαξίμου και βουλευτές στην πρώτη γραμμή

Από πολιτικούς σημειώσαμε την παρουσία των υπουργών Κυριάκου Πιερρακάκη και Θοδωρή Λιβάνιου. Ο κ. Πιερρακάκης είναι στενός φίλος του κ. Βενιζέλου. Ο δε κ. Λιβάνιος μιλούσε για τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν σε καλά επίπεδα τη ΝΔ σε σχέση με τα μέτωπα που έχει μπροστά της. Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τον πρώην Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον υφυπουργό Εργασίας Πάνο Τσακλόγλου ο οποίος είχε ειδική μνεία από τον Βενιζέλο γιατί ήταν τότε στο Συμβούλιο Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα και τον λογογράφο του Πρωθυπουργού Γιάννη Βλαστάρη, ιδιαίτερα ευδιάθετο που στο τέλος της εκδήλωσης άνοιξε ουίσκι 12άρι μαζί με τον κ. Ζαννιά και την παρέα του και συζητούσαν το πολιτικό σκηνικό.
Πήρε το μάτι μας την ευρωβουλευτή της ΝΔ ,Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία προσήλθε με μαλλί και ενδυμασία που θύμιζε φοιτήτρια – καμία σχέση με την εκρηκτική κόκκινη τουαλέτα που φόρεσε στο Προεδρικό Μέγαρο στη γιορτή για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας. Τέλος τον βουλευτή Δημήτρη Καιρίδη, την Φωτεινή Πιπιλή και την Όλγα Κεγαλογιάννη.

Όλο το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ – ένθερμοι της συγκυβέρνησης- παραβρέθηκε

Είδαμε, επίσης, αρκετούς εκπροσώπους από τον εκσυγχρονιστικό μπλοκ του ΠΑΣΟΚ. Όπως τον Γιάννη Μανιάτη ο οποίος τόνιζε στους παριστάμενους ότι εάν θέλουμε να έχουμε ενεργειακή επάρκεια, θα πρέπει να τρέξουμε γρήγορα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων μας. Είδαμε την Άννα Διαμαντοπούλου ιδιαίτερα εύχαρη, παρέα με τον πρώην στενό συνεργάτη της Γιάννη Μαστρογεωργίου, σημερινό
ειδικό γραμματέα της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και τον Γιώργο Φλωρίδη να ασχολείται ιδιαίτερα με το θέμα της Ουκρανίας. Είδαμε την Εύη Χριστοφιλοπούλου, η οποία προτάθηκε από τη ΝΔ για πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων αλλά, όπως διαφαίνεται, θα την «αδειάσει» το κόμμα της το ΠΑΣΟΚ και δεν θα στηρίξει την υποψηφιότητά της.

Όλες οι φυλές του ΠΑΣΟΚ ήρθαν στην παρουσίαση

Στην παρουσίαση ήρθαν ο Κώστας Σκανδαλίδης, η Μιλένα Αποστολάκη η οποία θα κατέβει με το ΠΑΣΟΚ στον Βόρειο Τομέα Αθήνας, ο Χρήστος Πρωτόπαππας, ο Δημήτρης Καρύδης αλλά και οι «παπανδρεικοί» Δημήτρης Ρέππας, Δημήτρης Δόλλης, Πάνος Μπεγλίτης, Γιώργος Βερνίκος. Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ήταν εκεί (δεν γνωρίζω καν αν κλήθηκε) ενώ μάλλον τον εκπροσώπησε ο Κώστας Σπυρόπουλος γενικός γραμματέας της Κεντρικής
Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Όπως μάθαμε, είχε κληθεί να παρακολουθήσει την παρουσίαση και ο Γιώργος Παπανδρέου αλλά δεν μπόρεσε για οικογενειακούς λόγους.
Στην παρέα ήταν και ο Γιάννης Δατσέρης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, σύζυγος της πρώην ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Συλβάνας Ράπτη και προσωπικός φίλος Βενιζέλου. Τέλος είδαμε και τον Σπύρο Λυκούδη πρώην στέλεχος του Συνασπισμού και του Ποταμιού αλλά και τον Γιάννη Μειμάρογλου, μέλος του νέου Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Το ρεζουμέ των συζητήσεων

Στον απόηχο της παρουσίασης, τα περισσότερα στελέχη τόνιζαν την ανάγκη να επιστρέψει στο ελληνικό κοινοβούλιο ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Το έκανε και ο Ανδρέας Λοβέρδος με ανάρτησή του στα social media. Θα είναι κάτι που θα απασχολήσει και τον Νίκο Ανδρουλάκη διότι εάν θυμάστε επί Φώφης ο κ.Βενιζέλος είχε ζητήσει την πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αλλά δεν την είχε πάρει και είχε τεθεί στο περιθώριο. Την ίδια
διάθεση έχει και ο σημερινός Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αλλά χρειάζεται χειρισμό.

Οι εφεδρείες της συγκυβέρνησης

Κατά τ’ άλλα, η αίσθηση που δόθηκε από τους παριστάμενους είναι ότι υπάρχουν εφεδρείες εάν παρουσιαστεί η ανάγκη για συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ όταν και όποτε τεθεί.
Θα μπορούσε να πει κάποιος, ότι τα παραπάνω ονόματα θα μπορούσαν να συνυπάρξουν αρμονικά σε μία μελλοντική συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Πάντως, τα μηνύματα εστάλησαν από τον Βαγγέλη Βενιζέλο στη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης