Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης σε Baerbock: Μη ανεκτές οι τουρκικές προκλήσεις - Δένδιας: Μην πουλήσετε υποβρύχια στην Τουρκία

Μητσοτάκης σε Baerbock: Μη ανεκτές οι τουρκικές προκλήσεις - Δένδιας: Μην πουλήσετε υποβρύχια στην Τουρκία
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα - Έκλεισε πριν καν ανοίξει το θέμα των γερμανικών οφειλών
Σχετικά Άρθρα

Την θέση πως οι προκλήσεις της Τουρκίας και η αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας αποτελούν απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές ούτε από την Ελλάδα, ούτε από την Ε.Ε διατύπωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε νωρίτερα σήμερα Παρασκευή 29/7 στο Μέγαρο Μαξίμου με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Annalena Baerbock.
Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια θέση της χώρας μας ότι η Ελλάδα επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας, ενώ σε ότι αφορά το Μεταναστευτικό, υποστήριξε ότι η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορά της που είναι και ευρωπαϊκά σύνορα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Πέρα από τα ελληνοτουρκικά, συζητήθηκαν θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Ενεργειακή κρίση

Ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις θέσεις της χώρας μας για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και για την ανάγκη λήψης λήψη μέτρων ώστε οι αγορές της ενέργειας να επανέλθουν σε ομαλή λειτουργία, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις και για την πρόσφατη πρόταση Μητσοτάκη για τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μηχανισμού μείωσης της κατανάλωσης στη βιομηχανία έναντι αποζημίωσης.
Ο κ.Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κρίση στις τιμές της ενέργειας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση, ενώ παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προκειμένου να καταστεί πύλη της Ε.Ε. για τη μεταφορά ενέργειας.
Επιπλέον, αντηλλάγησαν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συντονισμό των ευρωπαϊκών ενεργειών για την στήριξη του Κιέβου.
5555_5.jpg
Δένδιας: Μην πουλήσετε υποβρύχια στην Τουρκία

Το θέμα των τουρκικών προκλήσεων επισήμανε και ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, ο οποίος κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με την Γερμανίδα ομόλογό του Annalena Baerbock, την κάλεσε να μην πουλήσει η Γερμανία στην Τουρκία υποβρύχια αντίστοιχα με αυτά που έχει παραλάβει η χώρα μας, διότι όπως είπε, αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.
«Εξετάσαμε τις διμερείς μας σχέσεις, που εκτείνονται στον χρόνο με φωτεινά και μελανά σημεία» ανέφερε ο κ.Δένδιας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι το παράδειγμα του αναθεωρητισμού στην Ουκρανία δεν μπορεί να πετύχει, καθώς επόμενο θύμα του μπορεί να είναι η Ελλάδα.
Ο κ. Δένδιας έθεσε το θέμα της παράδοσης γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία, λέγοντας ότι κινδυνεύει να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων υπέρ μιας χώρας που έχει εκδώσει απειλή πολέμου σε βάρος της Ελλάδας, που παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, που κατέχει παράνομα έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ, μιας χώρας που όπως είπε, κονιορτοποιεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ελευθερία του Τύπου.
«Και η Ελλάδα έχει τα ίδια υποβρυχία, αλλά δεν απειλεί κανέναν γείτονά της και δεν είναι αναθεωρητική δύναμη» υποστήριξε ο κ.Δένδιας.

Ανοιχτό το θέμα των αποζημιώσεων

Μάλιστα ο Έλληνας ΥΠΕΞ έθεσε στη Γερμανίδα ομόλογό του το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων, λέγοντας πως η Ελλάδα εκτιμά την ανάληψη της ιστορικής ευθύνης από την πλευρά της Γερμανίας, ωστόσο θα ήθελε η ανάληψη ευθύνης να είναι ολόκληρη.
«Για την ελληνική κυβέρνηση και την ελληνική κοινωνία το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων είναι ανοικτό.
Η ρύθμιση είναι για εμάς θέμα αρχής και εκτιμούμε ότι θα είναι αμοιβαία επωφελής» είπε ο κ.Δένδιας, τονίζοντας ότι αυτό θα βελτιώσει σημαντικά τις ελληνογερμανικές σχέσεις.

Baerbock: Ελληνικό έδαφος τα νησιά του Αιγαίου

Από την πλευρά της η Baerbock αναφερόμενη στους γερμανικούς χειρισμούς κατά την περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης παραδέχτηκε πως «δεν τα κάναμε όλα σωστά την περίοδο της κρίσης».
«Νομίζαμε ότι γνωρίζαμε καλύτερα τις απαντήσεις στα προβλήματά σας και ακούγαμε λιγότερο.
Μάθαμε περισσότερο και προτιθέμεθα να επουλώσουμε τα τραύματα» υποστήριξε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, η οποία ωστόσο έκλεισε κατηγορηματικά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων.
«Τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό» είπε η Baerbock, αναφέροντας πως «η δική μου κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι».
Σε κάθε περίπτωση, η Baerbock, η οποία μετά την Αθήνα, θα επισκεφθεί την Άγκυρα, επισήμανε πως η Ελλάδα μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη της Γερμανίας.

Στο Παρίσι ο Δένδιας

Μετά τη συνάντηση με τη Γερμανίδα ΥΠΕΞ, ο κ.Δένδιας θα μεταβεί στο Παρίσι όπου το απόγευμα θα συναντηθεί με τη Γαλλίδα ομόλογό του Catherine Colonna.
Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών μετά τις βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία, στο επίκεντρο της οποίας θα είναι και πάλι οι προκλήσεις της Τουρκίας.
Ο κ.Δένδιας θα ενημερώσει τη Γαλλίδα ομόλογό του, από την οποία περιμένει ένα ηχηρό μήνυμα αποδοκιμασίας οποιασδήποτε πρόκλησης και στήριξης της Γαλλίας προς την Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση, οι δύο πλευρές αναμένεται να επαναλάβουν την ανάγκη η Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το δίκαιο της θάλασσας και να καθίσει στο τραπέζι του διαλόγου για την επίλυση των διαφορών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης