Τελευταία Νέα
Chania
Πολιτική

Δένδιας: Η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει - Αντιδρά με ψυχραιμία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου

Δένδιας: Η Ελλάδα κάνει αυτό που πρέπει - Αντιδρά με ψυχραιμία, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου
Η μεγάλη πρόκληση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου ανάλογου με το ευρωπαϊκό, σύμφωνα με τον Ν. Δένδια

Η Ελλάδα «κάνει αυτό το οποίο πρέπει να κάνει. Αντιδρά με ψυχραιμία. Επαναλαμβάνει τις θέσεις της. Δεν εμπλέκεται σε προσωπικές αντιδικίες. Δεν προσωποποιεί τις διαφορές. Μένει στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού πλαισίου που εξυπηρετεί τα συμφέροντά της. Δεν είμαστε επεκτατική χώρα, δεν διεκδικούμε οτιδήποτε από οποιονδήποτε», τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σχετικά με τις επιθετικές δηλώσεις της Erdogan.
Ο κ. Δένδιας σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Action24 Press», ερωτηθείς για τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Erdogan εναντίον της Ελλάδας και προσωπικά στον Κυρ. Μητσοτάκη, αφού σημειώνει πως «είναι απολύτως κατανοητό ότι τέτοιου είδους δηλώσεις δημιουργούν αισθήματα ενόχλησης κατ΄ ελάχιστο, και αισθήματα ανησυχίας» και προσθέτει πως «θέλουμε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, έναν χώρο δημοκρατίας και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο σεβασμός του ανθρώπου είναι το καλύτερο για την κοινωνία μας, αλλά και για την Τουρκία. Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή και η «απέναντι» κοινωνία θα καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα».

Για εξωτερική πολιτική

Ακόμη, υπογραμμίζει πως η ελληνική κοινωνία έχει περάσει σε μια φάση ωριμότητας και «τουλάχιστον στα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής που έχω την τιμή να διαχειρίζομαι, υπάρχει μια ωριμότητα, και μια υπερκομματική, ενιαία αντίληψη για το κοινό καλό. Ένα 70% της ελληνικής κοινωνίας, ίσως και παραπάνω, έχει περίπου ομογενοποιημένη αντίληψη στο πώς πρέπει να χειριζόμαστε τα πράγματα και στηρίζει τις βασικές μας επιλογές».
«Αυτή η κυβέρνηση, με τον τρόπο που ο Πρωθυπουργός βλέπει τα πράγματα, προσπάθησε δι΄εμού στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής να δημιουργήσει ένα υπόδειγμα, της εθνικής συνεννόησης και της αλληλοκατανόησης.
Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να έγινε σε αυτό το Υπουργείο και για το οποίο να μην ενημερώθηκαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, σε τακτά χρονικά διαστήματα, οι επιλογές και το σκεπτικό έγιναν γνωστά σε όλους, αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την κατανόηση για το πού και το πώς πάμε. Αυτό μπορούμε να το μεταφέρουμε ως υπόδειγμα στην κοινωνία, στην οποία δεν μπορείς να εξηγήσεις τις λεπτομέρειες της κάθε απόφασης, αφού υπάρχουν κάποια στοιχεία «απόρρητα», πρέπει όμως να της εξηγήσεις τις αξίες και τον λόγο για τον οποίον γίνονται. Να δείξεις ότι δεν πρόκειται για ελιγμούς «πονηρών ανθρώπων» πίσω από κλειστές πόρτες, ένα πρότυπο Μέτερνιχ -όχι όπως ήταν πραγματικά αλλά όπως προσλαμβάνεται πια- αλλά αντίθετα είναι μια λογική αξιολογικής τοποθέτησης της χώρας που έχει συγκεκριμένο ιστορικό παρελθόν, με ένα ευρύτερο πλαίσιο σκέψης. Αυτό οδηγεί σε μια μεγάλη οικογένεια χωρών, η οποία, εάν τα πράγματα πάνε καλύτερα, θα διευρύνεται διαρκώς.
Η εξωτερική πολιτική υπηρετεί αυτή τη στόχευση. Είναι απολύτως συνδεδεμένη με το εσωτερικό γίγνεσθαι της χώρας, δεν είναι κάτι αποκομμένο. Η εξωτερική πολιτική είναι απολύτως συνδεδεμένη με την ελληνική κοινωνία και με το πώς αυτή βλέπει τον εαυτό της στο μέλλον», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Περαιτέρω, προτάσσει την ενιαία αντίληψη ως προς το αξιακό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να οδηγηθεί η Ελλάδα, «να συνεχίσουμε οι Έλληνες ομονοούντες, να έχουμε μια αντίληψη για το πού πρέπει να πάει ο τόπος», ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για να ανταποκριθεί η χώρα μας στις προκλήσεις προκειμένου να διατηρήσει πορεία προς την πρόοδο. «Εάν αυτή υπάρχει και ισχύσει, τότε, ανεξαρτήτως μεγέθους πρόκλησης, η χώρα έχει το ανθρώπινο δυναμικό να την αντιμετωπίσει. Εάν, αντίθετα, υπάρξει διάσπαση του εσωτερικού μετώπου μιας ενιαίας αντίληψης για το μέλλον, τότε θα υπάρξει ένα τεράστιο πρόβλημα» σημειώνει.

Για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Κάνοντας αναφορά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Δένδιας επισημαίνει πως όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό του θύμισαν τη φράση του Τσώρτσιλ στο Φούλτον του Μισούρι το 1946, ότι πέφτει μια "σιδερένια κουρτίνα" πάνω από την Ευρώπη.
Εκτιμά ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία γύρισε βίαια μια σελίδα, άλλαξε τον κόσμο και δεν είναι εύκολο υπό την ίδια ηγεσία η Ρωσία να μπορεί να αναστρέψει το κλίμα και να υπαχθεί σε ένα σύστημα αξιών και αντιλήψεων, το οποίο η ίδια σε μεγάλο βαθμό διέσπασε.
Θα υπάρξει τεράστια καχυποψία, προσθέτει και προτάσσει πως «χρειάζεται τεράστια προσπάθεια για να πιστέψουν ξανά οι μικρές χώρες κοντά στη Ρωσία ότι δεν τις απειλεί».
«Ελπίζω κάποτε να καταλάβει την υπεραξία αυτής της προσπάθειας και να την καταβάλει. Αλλά βλέποντας τη στάση της, δεν θα ήμουν αισιόδοξος» αναφέρει.

Περί επενδύσεων

Ο κ. Δένδιας τονίζει πως η επενδυτική εξωτερική πολιτική είναι απαραίτητος στόχος.
«Εμείς σε αυτό το υπουργείο Εξωτερικών προσπαθήσαμε να φέρουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε ξένες καλές πρακτικές και να φέρουμε σε επαφή τη χώρα με επενδυτικούς προορισμούς» προσθέτει και εστιάζει στην οικονομική διάσταση των σχέσεων της χώρας με το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
«Οι σχέσεις μας με το Ισραήλ έχουν και μια σαφή οικονομική διάσταση, όπως και η σχέση μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας ήρθε με την πρόθεση της επένδυσης 4 δισεκατομμυρίων.
Όλα αυτά είναι σημαντικό παρακολούθημα μιας πολιτικής που βλέπει πέρα από τη στενή ζώνη «Τουρκία» ή «Βόρεια Μακεδονία» ή «Αλβανία»», σημειώνει.

Η Ευρώπη να έχει αυτόνομη αμυντική δυνατότητα

Ο κ. Δένδιας τάσσεται υπέρ της φιλοδοξίας η Ευρώπη να έχει αυτόνομη αμυντική δυνατότητα, παράλληλα με τη στενή σχέση με τις ΗΠΑ και ενός ενιαίου πλαισίου αξιών δημοκρατίας.
«Και η Ευρώπη πρέπει να αναπτύξει μία αυτόνομη παρουσία. Οι ευρωπαϊκές δυνατότητες σε μια σειρά από τομείς δεν μπορούν να συγκριθούν με αυτές των Ηνωμένων Πολιτειών, όμως θεωρώ απολύτως συμβατή τη φιλοδοξία της Ευρώπης να έχει αυτόνομη αμυντική δυνατότητα, παράλληλα με τη στενή σχέση με τις ΗΠΑ και ενός ενιαίου πλαισίου αξιών δημοκρατίας», αναφέρει
Προσθέτει πως η ελληνική κοινωνία είναι σωστό να έχει την αίσθηση ότι πρέπει μόνη της να μπορεί να υπερασπίσει την πατρίδα, υπογραμμίζοντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα δημιουργούμε το ευρύτερο δυνατό πλαίσιο συμμαχιών, αλλά θα το δημιουργούμε πολύ ευκολότερα, και με πολύ μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση αν μπορούμε να σταθούμε και μόνοι μας.

Δυτικά Βαλκάνια

Σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια, αναδεικνύει πως το ιστορικό συμφέρον της Ελλάδας είναι αυτή η περιοχή να ενταχθεί με ασφάλεια στην ΕΕ.
«Μπορεί να έχουμε δεύτερες σκέψεις, να μας ενοχλούν διάφορα πράγματα, αλλά πρέπει να τα βάλουμε στην άκρη, να δούμε τη μεγάλη εικόνα, και να καταλάβουμε ότι όλες αυτές οι χώρες είναι πολύ δύσκολο να σταθούν εάν δεν τις εναγκαλιστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλιώς είναι πολύ δύσκολο να σταθεί η οικονομία, η δημοκρατία και οι θεσμοί τους. Η μεγάλη πρόκληση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι η δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου ανάλογου με το ευρωπαϊκό.
Με στεναχώρησε πολύ η υπόθεση Βουλγαρίας-Βόρειας Μακεδονίας. Όχι επειδή επανέφερε προβλήματα που θεωρούσαμε ότι είναι πίσω μας, αλλά γιατί αποπροσανατόλισε τη συζήτηση. Η μεγάλη ευρωπαϊκή προσπάθεια στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να είναι να γίνουν ευρωπαϊκές χώρες πραγματικά. Η ιστορική αποστολή της ελληνικής κοινωνίας είναι να βοηθήσει να ενταχθούν αυτές οι χώρες στην Ευρώπη. Και δεν πρέπει να υποβαθμίσουμε τις προκλήσεις. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, είναι πυριτιδαποθήκη, μπορεί να εκραγεί οποιαδήποτε στιγμή, είναι μια οντότητα που δεν λειτουργεί. Δεν ξέρω πόσα χρόνια έχουν να εγκρίνουν προϋπολογισμό. Ενδιαφέρει την Ελλάδα; Βεβαίως την ενδιαφέρει.
Το Κόσσοβο δεν το έχουμε αναγνωρίσει, όμως η σταθερότητά του βεβαίως ενδιαφέρει την Ελλάδα. Ο διάλογος Βελιγραδίου-Πρίστινας βεβαίως ενδιαφέρει την Ελλάδα. Το γεγονός ότι η Αλβανία έκανε την ευρωπαϊκή επιλογή είναι τεράστιο κεφάλαιο. Υπάρχουν σχέσεις με την Τουρκία, δεν το έκρυψε ποτέ ο Ράμα ότι είναι φίλος του προέδρου Ερντογάν. Όμως, η επιλογή που έκανε για τη χώρα του, δημιουργεί από την ίδια τη φύση των πραγμάτων μια τεράστια απόσταση με την Τουρκία, όπου τα δικαιώματα των γυναικών, για παράδειγμα, δεν υπάρχουν. Αυτό λοιπόν δεν φέρνει αυτονόητα την Αλβανία κοντά στην Ελλάδα; Γιατί δεν μπορούμε να φύγουμε από τη μεμψιμοιρία αυτού που είναι μπροστά στη μύτη μας και να δούμε τον ορίζοντα;», σημειώνει.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης