Τελευταία Νέα
Πολιτική

Guardian για Μαξίμου Gate: Ένα σκάνδαλο που ανακαλεί στη μνήμη τις πιο σκληρές μέρες της Ελληνικής Δικτατορίας

Guardian για Μαξίμου Gate: Ένα σκάνδαλο που ανακαλεί  στη μνήμη τις πιο σκληρές μέρες της Ελληνικής Δικτατορίας
Σκληρές αναφορές για το σκάνδαλο των υποκλοπών και τις ευθύνες του πρωθυπουργού
Σχετικά Άρθρα

Εκτενή αναφορά στο σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα έγινε από τον βρετανικό Guardian σε δημοσίευμά τουτην Κυριακή 7 Αυγούστου και τις παραιτήσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων στην Ελλάδα μετά τις αποκαλύψεις για το περίφημο «Μαξίμου Gate».
Στο σκάνδαλο υποκλοπών στην Ελλάδα ο διοικητής της ΕΥΠ ο επικεφαλής του προσωπικού του γραφείου του πρωθυπουργού παραιτήθηκαν μέσα σε λίγα λεπτά, εν μέσω αποκαλύψεων για «σκοτεινές πρακτικές» και μιας κατασκοπευτικής κρίσης που παρομοιάζεται με το Wateragate, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Guardian.

Τη δυσκολότερη περίοδο

Στο άρθρο επισημαίνεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετωπίζει τη δυσκολότερη περίοδο στην εξουσία μετά την ανακάλυψη ότι το κινητό τηλέφωνο του πολιτικού του αντιπάλου, του αρχηγού του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, υπεκλάπη με εντολή της ΕΥΠ, της υπηρεσίας πληροφοριών που αναφέρεται απευθείας στην το γραφείο του επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
«Ποτέ δεν περίμενα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με κατασκοπεύσει χρησιμοποιώντας τις πιο σκοτεινές πρακτικές», όπως είπε ο επικεφαλής του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είναι επίσης μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε τηλεοπτική ομιλία αργά την Παρασκευή 5 Αυγούστου, καθώς η έκταση της κατασκοπείας έγινε εμφανής σημείωνεται στο δημοσίευμα.

Οι παραιτήσεις

Κατόπιν το δημοσίευμα επισημαίνει με έμφαση το «ξήλωμα» δύο κεντρικω΄ν για το μαξίμου αξιωματούχων:
Το πρωθυπουργικό γραφείο στο Μαξίμου, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε ανακοινώσει την παραίτηση του μέχρι τότε πολύτιμου αρχηγού της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα.

Της είδησης προηγήθηκε της ανακοίνωσης - σοκ ότι ο ανιψιός του Μητσοτάκη και ο πιο έμπιστος βοηθός του, Γρηγόρης Δημητριάδης, είχε επίσης παραιτηθεί.
Ο Δημητριάδης, με εκτεταμένες εξουσίες, ήταν ο κύριος προϊστάμενος του Κοντολέοντος στο Μαξίμου επισημαίνεται στο δημοσίευμα ενώ σημειώνεται εμφατικά η άρνηση του σκανδάλου από τον ίδιο το Μητσοτάκη μέχρι πριν από λίγες ημέρες.

Σκάνδαλο υποκλοπών: Το Watergate της Ελλάδας

Παρομοιάζοντας το σκάνδαλο της κατασκοπείας με το ίδιο το Watergate της Ελλάδας «που προσβάλλει βάναυσα τη δημοκρατία μας», ο αριστερός τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε στην πλήρη αποκάλυψη του σκανδάλου με το μεγάλο και σκοτεινό παρασκήνιο.
Άξια λόγου η αναφορά του δημοσιεύματος στην επισήμανης του αρχηγού της Αξιωματικη΄ς αντιπολίτευσης για τυχόν ύπαρξης ενός διευρυμένου συστήματος ςπαρακολουθήσεων.
«Αντί για υποκριτικές συγγνώμες και ψέματα, ο κ. Μητσοτάκης να πει ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι ήταν υπό παρακολούθηση»,   επισημαίνεται μέσω  της δήλωση του αρχηγού του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Αυτό δεν είναι ένα τεράστιο και ασυγχώρητο λάθος.
Είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο [που αντιπροσωπεύει] την ασυγχώρητη αλαζονεία ενός καθεστώτος, ενός πρωθυπουργού που νόμιζε ότι κανείς δεν μπορούσε να τον ελέγξει».

Οι μνήμες των Συνταγματαρχών

Το σκάνδαλο, που έχει θυμίσει τις πιο σκοτεινές μέρες της δικτατορίας στην Ελλάδα, όταν οι αντίπαλοι του καθεστώτος των συνταγματαρχών του 1967-74 κατασκοπεύονταν τακτικά, ξέσπασε ο Ανδρουλάκης όταν αποκάλυψε ότι είχε ενημερωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για μια απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου με Predator, το γνωστό ως κακόβουλο λογισμικό.
Ο ευρωβουλευτής έκανε την ανακοίνωση αφού επωφελήθηκε από μια υπηρεσία κυβερνοασφάλειας που δημιουργήθηκε από το κοινοβούλιο με έδρα το Στρασβούργο για τους νομοθέτες ώστε να διασφαλίσει ότι τα τηλέφωνά τους δεν παρακολουθούνται παράνομα.
Μεταξύ των πιο εξελιγμένων διαθέσιμων spyware, το Predator είναι σε θέση να ξεκλειδώνει την πρόσβαση σε κρυπτογραφημένα μηνύματα και να ενεργοποιεί κάμερες και μικρόφωνα σε κινητές συσκευές.

Η μήνυση που προκάλεσε τις αποκαλύψεις

Την περασμένη εβδομάδα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, ο Ανδρουλάκης κατέθεσε μήνυση στους εισαγγελείς στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας με λεπτομέρειες για την απόπειρα υποκλοπής.
Δύο Έλληνες δημοσιογράφοι –ο ένας που καλύπτει τη μετανάστευση και ο άλλος για τα οικονομικά– έχουν επίσης κινηθεί νομικά μετά από καταγγελίες για παρόμοια παράνομη παρακολούθηση από μια κυβέρνηση που επικρίθηκε έντονα διεθνώς για περιορισμό της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης.

Οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές

Ανφερόμενο στο χρονικό της αποκάλυψης του majimoy γατε επισημαίνεται στο δημοσίευμα ότι στις 29 Ιουλίου, ο Κοντολέων, ο διοικητής της ΕΥΠ, παραδέχτηκε σε μια κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι η ελληνική υπηρεσία πληροφοριών είχε παρακολουθήσει τον Θανάση Κουκάκη, τον οικονομικό ρεπόρτερ, κατόπιν εντολής ξένης υπηρεσίας πληροφοριών, σύμφωνα με βουλευτές που ήταν παρόντες.

Η διαρκής άρνηση 

Αρχικά κυβερνητικοί αξιωματούχοι αρνήθηκαν ότι οι αποκαλύψεις κακόβουλου λογισμικού του Predator έπαιξαν ρόλο στις παραιτήσεις.
Στη συνέχεια, όμως, ανέφεραν πηγές ότι το κινητό τηλέφωνο του Ανδρουλάκη είχε πράγματι υποκλοπές μετά από αίτημα των υπηρεσιών πληροφοριών του εξωτερικού –και με την άδεια εισαγγελέα- αλλά, ενώ ήταν νόμιμο και διεξαγόταν με συμβατικό λογισμικό, ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε και «θα το είχαν σταματήσει».

Οι διασυνδέσεις με την Κίνα και ο περίπλοκος ιστός ψεμάτων

Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης σημειώνει επικριτικά ο Guardian, το Σαββατοκύριακο (6 - 7 Αυγούστου) αναγνώρισαν τις ξένες υπηρεσίες κατασκοπείας ως Ουκρανικές και Αρμενικές, με ορισμένα μέσα να αποδίδουν το αίτημα στις διασυνδέσεις του ηγέτη του ΠΑΣΟΚ με «σκιερά πρόσωπα που ενεργούν για λογαριασμό κινεζικών συμφερόντων».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται η αποτυχία της συγκάλυψης από την κυβέρνηση καθώς γραμμή άμυνας καταδικάστηκε αμέσως ως ένας περίπλοκος ιστός ψεμάτων από μια κυβέρνηση που εμπλέκεται στη μεγαλύτερη κρίση της από την ανάληψη της εξουσίας τον Ιούλιο του 2019 και αναφέρεται στο αίτημα και την αποδοχή του για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής .

Επίκριση για τον έλεγχο της ΕΥΠ από τον πρωθυπουργό

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά για το γεγονός του ελέγχου από το πρωθυπουργικό γραφείο (και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη της ΕΥΠ: Ο Μητσοτάκης, ο οποίος έθεσε αμφιλεγόμενα την ΕΥΠ υπό τον έλεγχο του Μαξίμου σε μία από τις πρώτες πράξεις του όταν ανέλαβε την εξουσία, δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει διάγγελμα τη Δευτέρα 8 Αυγούστου.
Το κυριακάτικο «Βήμα» περιέγραψε την απολογία με τη φράση: «Χρωστάω μια συγγνώμη στον Νίκο Ανδρουλάκη»,, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Απογοήτευσε ο απόφοιτος του Harvard

Η κριτική που πραγματοποιεί το δημοσίευμα είναι ιδιαίτερα καυστική όσον αφορά την πλήρη απαξίωση του θετικού προφίλ που είχε διαμορφώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως μεταρρυθμιστής.
Σημειώνει ότι, εκπαιδευμένος στο Harvard Μητσοτάκης, θεωρείται από ορισμένους ως μια ανάσα μετά από χρόνια εξουθενωτικής οικονομικής αναταραχής στην Ελλάδα, έχει κερδίσει επαίνους με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα και στυλ διοίκησης που συνδέονται περισσότερο με τις ΗΠΑ παρά με τη Μεσόγειο.

Η διαφθορά της απόλυτης εξουσίας

Το σημοδίευμα επικαλείται και όχι τυχαία μία δήλωση για να αναδείξει τη ζημία που προκληθηκε στο πρυθυπουργικό προφλί: «Η απόλυτη εξουσία διαφθείρει», είπε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, ο οποίος διαγράφηκε από τη Νέα Δημοκρατία επειδή άσκησε ανοιχτή κριτική στην κυβέρνηση και τη συμπεριφορά της στα ΜΜΕ νωρίτερα φέτος.
«Ο Μητσοτάκης κυβερνά μέσω του Μαξίμου, όχι του υπουργικού συμβουλίου, σε ένα σύστημα στο οποίο υπάρχουν ελάχιστοι έλεγχοι και ισορροπίες.
Η επιθυμία του να ελέγχει έχει καταλήξει εκτός ελέγχου.
Αυτό το κατασκοπευτικό σκάνδαλο είναι μια πολύ μεγάλη κρίση και θα εγείρει περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με την πραγματική έκταση των ευρωπαϊκών φιλελεύθερων διαπιστευτηρίων του».

Και με τις τελευταίες φράσεις αποδομείται πλήρως τόσο το ηγετικό πρφιλ του Κυριακού Μητσοτάκη όσο και το ηθικό του πλεονέκτημα.
guardian_3.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης