Πολιτική

Υπόθεση υποκλοπών - Η κυβέρνηση παίζει... καθυστερήσεις, «όχι» σε αιτήματα για άμεσες συνεδριάσεις σε Βουλή - Παρέμβαση από ΕΕ

Υπόθεση υποκλοπών - Η κυβέρνηση παίζει... καθυστερήσεις, «όχι» σε αιτήματα για άμεσες συνεδριάσεις σε Βουλή - Παρέμβαση από ΕΕ
Στην ουσία, απορρίπτονται τα αιτήματα του Αλέξη Τσίπρα αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για άμεσες συνεδριάσεις της Ολομέλειας αλλά και της Επιτροπής Θεσμών
Σχετικά Άρθρα
(upd) Καθυστερήσεις παίζει η κυβέρνηση στην υπόθεση των υποκλοπών, απορρίπτοντας -με έμμεσο τρόπο- τα αιτήματα του Αλέξη Τσίπρα αλλά και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για άμεσες συνεδριάσεις της Ολομέλειας αλλά και της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής. Ειδικότερα, η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για την προ ημερησίας συζήτηση στην Ολομέλεια αλλά και για τη συνεδρίαση της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεδριάσει στις 22 Αυγούστου (οπότε και ήταν προγραμματισμένη η επαναλειτουργία της Βουλής) και όχι το «συντομότερο δυνατόν» όπως ήταν το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων των κινητών τηλεφώνων του Νίκου Ανδρουλάκη αλλά και δημοσιογράφων έχει κάνει τον γύρο του κόσμου.
Παρέμβαση στο θέμα έκανε και η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Κομισιόν να διαμηνύει πως αναμένει από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.

Στις 22/8 θα συζητηθούν τα αιτήματα Αλ. Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για έκτακτες συνεδριάσεις

Πρόσκληση προς τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, η οποία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022, προκειμένου να εξετάσει την ημερήσια διάταξη των εργασιών του σώματος, απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές.
Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί στις 13:00, αναμένεται να συζητηθούν τόσο το χθεσινό αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα για τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια «για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ» όσο και το σημερινό αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας «λόγω αυτού καθεαυτού του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και μέσω του λογισμικού Predator, όσο και λόγω των προσπαθειών συγκάλυψής του από την κυβέρνηση».

H αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Μετά την χθεσινή παραπομπή της συζήτησης στη Βουλή για το τέλος Αυγούστου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται και την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Είναι εμφανές ότι παίζουν καθυστερήσεις. Αλλά στην προσπάθειά τους αυτή κάνουν την ενοχή τους να φωνάζει ακόμη πιο δυνατά και τον φόβο τους για έλεγχο να μην κρύβεται με τίποτα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καταλήγει: «Ό, τι κι αν σκαρφιστούν, όσο σιωπητήριο και να προσπαθήσουν να επιβάλουν ο ασκός του Αιόλου έχει ανοίξει. Τίποτα δεν γλιτώνει τον κ. Μητσοτάκη από τις ευθύνες του για την εκτροπή που επιχείρησε».

Η παρέμβαση από Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, σύμφωνα με την εκπρόσωπο για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο, η κυρία Χίπερ απάντησε τα εξής: «Γνωρίζουμε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση μέσων παρακολούθησης από ορισμένες κυβερνήσεις. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη.
Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό είναι απολύτως σημαντικό για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης.
Επίσης, η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιου είδους ισχυρισμό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών».
Τέλος, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για αυτό το ζήτημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης