Τελευταία Νέα
Πολιτική

Υποκλοπές: Τριγμοί στην κυβέρνηση, κλιμακώνει την πίεση ο Ανδρουλάκης - Για ταύτιση με ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορεί το Μαξίμου

Υποκλοπές: Τριγμοί στην κυβέρνηση, κλιμακώνει την πίεση ο Ανδρουλάκης - Για ταύτιση με ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορεί το Μαξίμου
Στις 16 Αυγούστου έχει κληθεί να καταθέσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης
Σχετικά Άρθρα
Με καταιγιστικούς ρυθμούς «τρέχουν» οι εξελίξεις σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών από την ΕΥΠ σε βάρος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τόσο σε δικαστικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

Κλιμακώνει την πίεση στον Μητσοτάκη ο Ανδρουλάκης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης κλιμακώνει την πίεση προς την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, το οποίο «δείχνει» ως πολιτικά υπεύθυνο για τις υποκλοπές.
Η κόντρα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, καθώς ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αρνείται να ενημερωθεί κατ' ιδίαν και δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τους υπουργούς.
Την ίδια ώρα, το Μαξίμου τον κατηγορεί για πλήρη ταύτιση με τον ΣΥΡΙΖΑ και του αποδίδει πολιτική σκοπιμότητα, λόγω της επίμονης άρνησής του να ενημερωθεί κατ' ιδίαν για την υπόθεση.
Τη θέση αυτή υποστήριξε μιλώντας στον ΣΚΑΙ και η αναπλ. εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Αριστοτελεία Πελώνη.
Το σκηνικό της έντασης θα μεταφερθεί στη Βουλή, η οποία θα ανοίξει νωρίτερα λόγω των εξελίξεων, στις 22 Αυγούστου.
Στο μέτωπο των δικαστικών εξελίξεων,ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου θα είναι ο πρώτος που θα καταθέσει σήμερα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, σχετικά με τις διαρροές  για τις απόρρητες παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ, όχι όμως για την ουσία της υπόθεσης. 

Στις 16 Αυγούστου έχει κληθεί να καταθέσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ο οποίος θέτει επτά αιτήματα στον κ. Ντογιάκο.

Ηλιόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ): Με εντολή Μητσοτάκη οι παρακολουθήσεις

«Οι παρακολουθήσεις έγιναν με εντολή Μητσοτάκη, με εντολή του πρωθυπουργού φτιάχτηκε αυτό το καθεστώς», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9.84».
«Εδώ και τέσσερις μήνες ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης κατήγγειλε ότι ήταν στόχος παρακολούθησης, ένας δημοσιογράφος που ερευνούσε σκάνδαλα τραπεζικών στελεχών. Από την πρώτη στιγμή είχαν προσπαθήσει να τον διαψεύσουν, τελικά όμως η υπόθεση κλιμακώθηκε μετά την καταγγελία του Νίκου Ανδρουλάκη», σημείωσε και υπογράμμισε: «είναι ξεκάθαρο ότι όλες αυτές οι υποθέσεις πρέπει να φτάσουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».
«Είναι αδιανόητο να συζητάμε ότι παρακολουθήθηκε αρχηγός πολιτικού κόμματος για λόγους εθνικής ασφάλειας. Αυτό "σπάει" το δημοκρατικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης ότι ο πολιτικός αντίπαλος δεν είναι εσωτερικός εχθρός. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη φτιάχνεται ένα καθεστώς, εντός του οποίου πολιτικοί αντίπαλοι, δημοσιογράφοι αντιμετωπίζονται ως εσωτερικοί εχθροί», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «αυτό είναι βγαλμένο από τις πιο σκοτεινές σελίδες της εθνικοφροσύνης».
«Είναι ξεκάθαρο πια», επισήμανε, «ότι όλα αυτά έχουν γίνει με εντολή Μητσοτάκη: με εντολή Μητσοτάκη φτιάχτηκε με αυτόν τον τρόπο η ΕΥΠ, με εντολή Μητσοτάκη καταργήθηκε η θεσμική υποχρέωση της ΕΥΠ να ενημερώνει την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις -άρα και τους πολίτες, με εντολή Μητσοτάκη έγιναν αυτές οι παρακολουθήσεις».
Επανέλαβε δε ότι «στην επόμενη Βουλή θα γίνει προανακριτική για να διερευνηθούν όλες οι ευθύνες γύρω από την υπόθεση». «Από την κυβέρνηση δεν έχουν απαντήσει ακόμα σε βασικά ζητήματα, όπως ποιες είναι οι σχέσεις του κ. Δημητριάδη, του ανιψιού του κ. Μητσοτάκη και μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού, με τους ιδιοκτήτες της Intellexa, της εταιρείας που εμπορεύεται το Predator; Γιατί δεν έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί της συγκεκριμένης εταιρείας; Γιατί ο κ. Μητσοτάκης μέχρι στιγμής δεν έχει πει κουβέντα για το Predator, για την πολύ συγκεκριμένη καταγγελία σχετικά με την προμήθεια αυτού του κακόβουλου λογισμικού;», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Επτά αιτήματα στον Ντογιάκο από τον Θανάση Κουκάκη

1. Να ζητήσει τη διάταξη της Εισαγγελέως Βασιλικής Βλάχου με την οποία διατάχθηκε η άρση του απορρήτου των επικοινωνιών μου προκειμένου να απαντηθούν το ποιος αιτήθηκε την παρακολούθηση μου και με ποια αιτιολογία.

2. Ομοίως να ζητήσει την εισαγγελική διάταξη με την οποία διατάχθηκε η διακοπή της παρακολούθησης μου, την ίδια ημέρα που αιτήθηκα στην ΑΔΑΕ να μου γνωστοποιηθεί αν παρακολουθούμαι (12/8/2020).

3. Να ζητήσει τα πληροφοριακά δελτία με τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών μου και να διαπιστώσει σε ποιον διαβιβάστηκαν προς ενημέρωση. Μόνον έτσι θα αναδειχθεί ποιος πραγματικά ενδιαφερόταν για τις συνομιλίες μου, αλλά και ποιος γνώριζε για την παρακολούθηση μου.

4. Να διενεργήσει ουσιαστικό έλεγχο με αυτοψία και κατάσχεση όλων των σχετικών εγγράφων, των αρχείων καταγραφής ελέγχου και των μηχανημάτων των εταιρειών Intellexa και Krikel, προκειμένου να διαπιστωθεί αν διαθέτουν το Predator και σε ποιους το έχουν διαθέσει ή παραχωρήσει.

5. Να ελέγξει τους τραπεζικούς λογαριασμούς των εταιρειών που έχω ήδη γνωστοποιήσει στην Εισαγγελία εδώ και τουλάχιστον τρεις μήνες (24/5) προκειμένου να αποκαλυφθούν οι διαδρομές των χρημάτων και η σύνδεση των εταιρειών που εμπορεύονται το Predator.

6. Να καλέσει άμεσα για εξέταση τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των εταιρειών Intellexa και Krikel (και όχι τους διαχειριστές, τους λογιστές και τους δικηγόρους τους) και να ζητήσει εξηγήσεις και τη χορήγηση όλων των σχετικών εγγράφων.

7. Να διερευνήσει ποιος ζήτησε εσπευσμένα την τροποποίηση του άρθρου 5 §9 του Ν. 2225/1994 στις 31.3.2021, προκειμένου να μην πληροφορηθώ από την ΑΔΑΕ πως το καλοκαίρι του 2020 είχε αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών μου"

Ο κύκλος των καταθέσεων - Στον Άρειο Πάγο ο Τέλλογλου

O δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου θα προσέλθει σήμερα Πέμπτη (11/8/2022) στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, προκειμένου να καταθέσει για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών σε βάρος του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη και των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη.
Ο κ. Ντογιάκος διεξάγει ο ίδιος προκαταρκτική έρευνα για τον τρόπο που διέρρευσαν, εκτός ΕΥΠ, στοιχεία που περιέχονται σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα και αφορούν τις τηλεφωνικές υποκλοπές.
Ακόμη, έχει κληθεί να καταθέσει ενώπιον του κ. Ντογιάκου, στις 16 Αυγούστου 2022, ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Παρακολούθηση Μητσοτάκη το 2018;

Ο Τάσος Τέλλογλου είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο παρακολούθησης το 2018 του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αναφορά στο twitter στην οποία σημείωνε: «Ο ιδιώτης, που δραστηριοποιείτο επί της προηγούμενης κυβέρνησης στο να “ακούει” τον αρχηγό της αντιπολίτευσης στις πιο προσωπικές του στιγμές, όταν μιλάει με την σύζυγο η την κόρη του κάνει τώρα το ίδιο με άλλους, μερικοί ανήκουν και στο ίδιο κόμμα με τους παραιτηθέντες».

Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο οι διαρροές

Στο εισαγγελικό μικροσκόπιο έχουν μπει οι διαρροές που εκτιμάται ότι έγιναν από κρατικούς λειτουργούς και πρόσωπα της ΑΔΑΕ, και αφορούν άκρως απόρρητα έγγραφα για τις υποκλοπές.
Η έρευνα δεν αφορά την την ουσία των υπό διερεύνηση υποθέσεων (εξελίσσεται άλλη) αλλά το γεγονός ότι πληροφορίες και στοιχεία που άπτονται της εθνικής ασφάλειας έγιναν «φειγ βολάν».
Όπως έχει επισημανθεί από την πρώτη στιγμή από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου πρόκειται για έγγραφα που αφορούν «τη διαδικασία άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών επί θεμάτων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας της χώρας».
Τα αδικήματα που ερευνώνται αφορούν παραβάσεις του απορρήτου από εντεταλμένα πρόσωπα είτε της κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ή άλλα που ανήκουν στην ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.
Αφορμή για την συγκεκριμένη έρευνα αποτέλεσε η διαρροή εγγράφων σε πρόσωπα εκτός της ΕΥΠ κι όχι την ουσία των υπό διερεύνηση υποθέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης