Τελευταία Νέα
Πολιτική

Η επιστολή πρόκληση Ελλάδας σε Κομισιόν για υποκλοπές - «Σαφές το ελληνικό μήνυμα: Μην ανακατεύεστε»

Η επιστολή πρόκληση Ελλάδας σε Κομισιόν για υποκλοπές - «Σαφές το ελληνικό μήνυμα: Μην ανακατεύεστε»
Το Politico αποκαλύπτει την απάντηση της Ελλάδας σε επιστολή της Κομισιόν που ζητούσε εξηγήσεις για το Predatorgate
Σχετικά Άρθρα

(upd) Ιδιαίτερα αιχμηρό είναι το δημοσίευμα του Politico, που αποκαλύπτει την απαντητική επιστολή της Ελλάδας στην Κομισιόν σχετικά με τις υποκλοπές και τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων πολιτικών και δημοσιογράφων.
Λίγες ημέρες μετά το άρθρο-κόλαφος των New York Times για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με τίτλο «Η σήψη στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ορατή σε όλους», η στήλη «Brussels Playbook» του Politico αναφερόμενη στην ελληνική επιστολή σχολιάζει πως «το μήνυμα (σσ. της Ελλάδας στην Κομισιόν) είναι σαφές: μην ανακατεύεστε».
Σημειώνεται ότι η ελληνική επιστολή φέρει ημερομηνία 2 Αυγούστου και αποτελεί απάντηση του μόνιμου αντιπροσώπου της χώρας στην Ε.Ε. προς την επιτροπή δικαιοσύνης της Κομισιόν, που ζητούσε εξηγήσεις για το Predatorgate (στις 29 Ιουλίου).

Η επιστολή

Σύμφωνα, λοιπόν, με το Politico «μετά την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα στις 29 Ιουλίου που ζητούσε απαντήσεις για το Predatorgate, ήρθε η απάντηση. Σύμφωνα με αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος, σε επιστολή με ημερομηνία 2 Αυγούστου, ο Έλληνας μόνιμος αντιπρόσωπος στην ΕΕ έδωσε την εξής απάντηση προς την επιτροπή Δικαιοσύνης της Κομισιόν: "Λαμβάνοντας υπόψη ότι η εθνική ασφάλεια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη μεγαλύτερη ευαισθησία, θα το θεωρούσαμε συνετό στο μέλλον να αποφεύγετε να ενστερνίζεστε βιαστικά συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που έρχονται από πολιτικά ΜΜΕ που δεν χαρακτηρίζονται πάντα για την ακρίβεια και αντικειμενικότητά τους"».

Το μήνυμα

Σύμφωνα με το Politico «ενώ στην απάντηση αναφέρεται ότι οι ελληνικές αρχές είναι στη διάθεση της Κομισιόν "με πνεύμα συνεργασίας και με διάθεση να εργαστούμε ως ομάδα για τον κοινό μας στόχο να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου" το μήνυμα είναι σαφές: Μην ανακατεύεστε.
"Πιστεύω πραγματικά ότι ένα τέτοιο πρώτο βήμα θα ήταν πιο εποικοδομητικό από το να μπούμε σε διαδικασία αλληλογραφίας βασισμένη σε αναφορές στα ΜΜΕ που μένει να αποδειχθούν εάν είναι τεκμηριωμένες" αναφέρεται στην ίδια επιστολή, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους».
Politico_4.JPG

Η διαδικασία στη Βουλή

Εν τω μεταξύ, σήμερα (24/8/2022) θα συνεδριάσει η κοινοβουλευτική επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τον διορισμό του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη.
Επίσης, την Παρασκευή (26/8/2022) θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Επίσης, τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα συζητηθεί στην Ολομέλεια η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, την οποία στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής.
Εξάλλου, η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας θα συνεδρίασει την Τετάρτη 31 Αυγούστου ή την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου για να καταθέσουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Η στάση της Κομισιόν για τις υποκλοπές στην Ελλάδα

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξίσου σαφής με το ελληνικό μήνυμα είναι και η στάση της Κομισιόν όσον αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα... «Οποιαδήποτε προσπάθεια υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας για παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, εάν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη» είχε αναφέρει στις 9 Αυγούστου η εκπρόσωπος της Κομισιόν, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις των κινητών τηλεφώνων του ευρωβουλευτή και προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, και του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη.
Σημείωσε, δε, πως «τα κράτη μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι γίνονται σεβαστά πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Απολύτως σημαντική είναι επίσης η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της δημοσιογραφίας, της ασφάλειας και της ελευθερίας της έκφρασης».

Αποκαλύψεις για τα μυστικά κονδύλια υπουργείων, προαναγγέλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Στη γραμμή περί προσπάθειας από την κυβέρνηση για τη συγκάλυψη της υπόθεσης υποκλοπών επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Η σημερινή αποκάλυψη του Politico επιβεβαιώνει πως μόνος στόχος του κ. Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή, ήταν η συγκάλυψη του σκανδάλου των παρακολουθήσεων», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε δήλωσή του.
«Όσο και να προσπαθεί να συγκαλύψει το σκάνδαλο, όλα θα αποκαλυφθούν: και τα υπόλοιπα πολιτικά πρόσωπα που παρακολουθούνταν από το παρακράτος του, όπως δεν μπόρεσε να διαψεύσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και το ρεσάλτο στα μυστικά κονδύλια υπουργείων μέσα από απόρρητες συμβάσεις, που θα είναι το επόμενο κεφάλαιο των αποκαλύψεων», σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης