Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΘ η κυβέρνηση – Τι θα περιλαμβάνει το «καλάθι» του πρωθυπουργού, τα έξι σενάρια

Με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΘ η κυβέρνηση – Τι θα περιλαμβάνει το «καλάθι» του πρωθυπουργού, τα έξι σενάρια
Οι τελικές αποφάσεις για το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, θα ληφθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, αφού συνεκτιμηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην οικονομία
Σχετικά Άρθρα

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις τελικές αποφάσεις σε ότι αφορά το πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη ΔΕΘ.
Η οριστικοποίηση του πακέτου μέτρων θα εξαρτηθεί από τον δημοσιονομικό χώρο που έχει προκύψει.
Άλλωστε, όπως αναφέρθηκε δια στόματος του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα στις 27/8, για την συνολική εικόνα των εσόδων πρέπει να περιμένουμε την πρώτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου που θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου, καθώς «τότε θα έχουμε εικόνα από τον τουρισμό και τα φορολογικά έσοδα, οπότε θα γνωρίζουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια για να βοηθήσουμε την κοινωνία στο τέλος του έτους».
Έτσι, πολλά θα κριθούν την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, όπου θα γίνουν γνωστά τρία στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας (δημόσια έσοδα, πορεία ΑΕΠ το β' τρίμηνο του έτους και τουρισμός), ενώ ο δημοσιονομικός χώρος που έχει προκύψει εκτιμάται ότι πιθανώς να περιοριστεί εφόσον συνεχίσουν να τείνουν αυξανόμενες οι ανάγκες για την επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος.
Πάντως, εάν η καλή πορεία των τουριστικών και των δημοσίων εσόδων συνεχιστεί και η ανάπτυξη κινηθεί σε καλύτερα του αναμενομένου επίπεδα, τότε είναι πολύ πιθανό να διευρυνθεί το πακέτο των μέτρων που πρόκειται να ανακοινωθεί στις 10 Σεπτεμβρίου.
Ήδη, στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν τα δημοσιονομικά περιθώρια για σημαντικές εξαγγελίες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι τελικές αποφάσεις για το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ που θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, θα ληφθούν στις αρχές του επόμενου μήνα, αφού συνεκτιμηθούν τα δεδομένα που υπάρχουν στην οικονομία.

Γεωργιάδης: Όσο η οικονομία υπεραποδίδει, θα έχουμε περιθώρια για να στηρίζουμε τον κόσμο

Βούληση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και των αρμόδιων υπουργών είναι να βοηθηθούν κατά προτεραιότητα τα ευάλωτα νοικοκυριά και όσοι δεν βγάζουν τον μήνα, υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, για την ενεργειακή κρίση.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ αναφέρθηκε στο μείγμα των μέτρων στήριξης θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και για την επιταγή ακρίβειας δήλωσε ότι ο ίδιος ως υπουργός δεν έχει πει όχι σε μέτρο που βοηθάει τους ευάλωτους πολίτες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, η οικονομία αναπτύσσεται με πρωτοφανείς υψηλούς ρυθμούς, πάει καλύτερα από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού και μάλιστα, φέτος καταγράφεται τριπλό ρεκόρ, ήτοι στις επενδύσεις, στις εισπράξεις από τον τουρισμό και στις εξαγωγές.
«Αυτό το τριπλο ρεκόρ δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο για να μπορέσει η κυβέρνηση να μην αφήσει κανέναν μόνο του», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.
Σημείωσε δε, πως η επιδότηση στο ρεύμα είναι η μεγαλύτερη στον πλανήτη, όχι μόνο στην Ευρώπη, κάτι που ωστόσο δεν σημαίνει ότι οι πολίτες δεν πρέπει να μπουν σε εξοικονόμηση ενέργειας, γιατί «το ρεύμα είναι πια ακριβό».
Σχετικά με τη διάρκεια της στήριξης επανέλαβε ότι «όσο η οικονομία υπεραποδίδει, θα έχουμε περιθώρια για να στηρίζουμε τον κόσμο. Δεν μπορεί να παίρνεις μέτρα που ξεπερνούν τις δυνάμεις της οικονομίας».
Τέλος, αναφερόμενος στον πληθωρισμό , ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι στόχος είναι να τον ελέγξουμε, αλλά και είχαμε την μεγαλύτερη μείωση σε μηνιαία βάση.

Τι βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων ενόψει ΔΕΘ

Ήδη, στο τραπέζι υπάρχει ένα πλέγμα προτάσεων που αφορούν μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, αλλά και μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατά της ακρίβειας.
Αυτό που φαίνεται να συζητείται έντονα η επιταγή ακρίβειας, καθώς πρόκειται για μέτρο στοχευμένο που θα βοηθήσει τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
Άλλωστε, από κυβερνητικά χείλη πολλές φορές έχει ξεκαθαριστεί ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να σταθεί δίπλα στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την ακρίβεια και τις υψηλές τιμές στην ενέργεια.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2023, είναι δεδομένη η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Ακόμη, έρχεται αύξηση στις συντάξεις το 2023. 
Επίσης, αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ για μια νέα στεγαστική πολιτική με επίκεντρο του νέους.

Τα έξι σενάρια

Στο τραπέζι υπάρχει μια σειρά από μέτρα που εξετάζονται. Τα βασικά σενάρια που βρίσκεται στο… μικροσκόπιο είναι τα εξής:

  • Αύξηση του κατώτατου μισθού: Σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαμορφωθεί σε επίπεδα προ μνημονίων, δηλαδή στα 751 ευρώ, από 713 ευρώ που είναι σήμερα.
  • Αύξηση συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2023, που θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους και σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι της τάξεως του 5-6%.
  • Εισφορά αλληλεγγύης: Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
  • Μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος: Υπάρχουν σενάρια για μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία.
  • Επιταγή ακρίβειας: Εξετάζεται η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας για το 2022 για να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και όσοι ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
  • Fuel Pass 3: Εφόσον οι τιμές των καυσίμων διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα θα υπάρξει νέος γύρος ενίσχυσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης