Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Με ουσιαστικά προληπτικά μέτρα προσπαθούμε να επιβραδύνουμε την επέκταση της κρίσης - Στη ΔΕΘ ανακοινώσεις για μέτρα

Οικονόμου: Με ουσιαστικά προληπτικά μέτρα προσπαθούμε να επιβραδύνουμε την επέκταση της κρίσης -  Στη ΔΕΘ ανακοινώσεις για μέτρα
Ανακοινώσεις με τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, ανέφερε ο Γ. Οικονόμου

«Η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο. Όπως και στην πανδημία, έτσι και τώρα, με ουσιαστικά προληπτικά μέτρα, προσπαθούμε να επιβραδύνουμε την επέκταση της κρίσης», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, σημειώνοντας πως ολόκληρη η Ευρώπη διανύει μια εξαιρετικά δύσκολη και αβέβαιη περίοδο και όλες οι χώρες προχωρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων προκειμένου να διασφαλίσουν ενεργειακή επάρκεια για το χειμώνα.
«Οι εξελίξεις, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία -ιδίως σε ό,τι αφορά τις ροές, αλλά και τις τιμές του φυσικού αερίου- επιφυλάσσουν σφοδρές δυσκολίες τόσο στις οικονομίες, όσο και στα νοικοκυριά, αλλά και στις επιχειρήσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Μπορεί βέβαια ορισμένες χώρες να πληγούν περισσότερο, οι συνέπειες, όμως, θα είναι δριμείες για όλες της χώρες της Ευρώπης. Ήδη, οι προμήθειες φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη έχουν μειωθεί κατά περίπου 75% φέτος και οι τιμές έχουν ξεπεράσει τα 320 ευρώ ανά MWh, (πάνω από 10 φορές ακριβότερα, δηλαδή, σε σχέση με το παρελθόν)», ανέφερε ο κ. Οικονόμου ξεκινώντας την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Αναφέροντας πως ήδη όλες οι χώρες της Ευρώπης προχωρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων για να διασφαλίσουν ενεργειακή ασφάλεια για το χειμώνα, σημείωσε πως «στη Γερμανία, η κυβέρνηση ενέκρινε ήδη δύο πακέτα μέτρων. Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Macron προειδοποίησε τους πολίτες για μια μεγάλη ανατροπή των βεβαιοτήτων όπου η εποχή της αφθονίας και της πρόσβασης σε πρώτες ύλες και προϊόντα που φαίνονταν διαρκώς διαθέσιμα έχει τελειώσει και τους επόμενους μήνες θα χρειαστούν θυσίες. Στην Ισπανία ανακοινώθηκαν μέτρα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας σε δημόσια κτίρια, εμπορικά κέντρα, αεροδρόμια και σταθμούς τρένων».

Στην Ελλάδα

Πρόσθεσε ότι και στη χώρα μας λαμβάνονται μέτρα μείωσης της κατανάλωσης τόσο από το Δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα και ήδη τον Ιούνιο και Ιούλιο υπήρξε μια σημαντική μείωση της κατανάλωσης που τον Ιούλιο ξεπέρασε το 11%».
Υπογράμμισε πως παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό την προετοιμασία για κάθε ενδεχόμενο.
«Όπως και στην πανδημία έτσι και τώρα με ουσιαστικά προληπτικά μέτρα προσπαθούμε να επιβραδύνουμε την επέκταση της κρίσης. Έχει διπλασιαστεί η χωρητικότητα της Ρεβυθούσας με νέα πλωτή δεξαμενή, που της δίνει τη δυνατότητα να υποδέχεται ταυτόχρονα δύο πλοία. Έχει διπλασιαστεί η ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη και υπάρχει δυνατότητα να χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο σε πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που σήμερα λειτουργούν με φυσικό αέριο», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι παράλληλα η κυβέρνηση συνεχίζει και θα συνεχίσει για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση τη στήριξη νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη στήριξη όλης της κοινωνίας καλύπτοντας το μέγιστο μέρος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Όπως ανέφερε, «για το Σεπτέμβριο διατίθενται 1,9 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,1 δισ. ευρώ προέρχεται από τα υπερέσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και τα 800 εκατ. ευρώ από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Καλύπτεται έτσι το 100% της αύξησης στην ηλεκτρική ενέργεια σε ό,τι αφορά στα Κοινωνικά Τιμολόγια, το 94% σε όλα τα υπόλοιπα οικιακά τιμολόγια, το 89% στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 90% στα αγροτικά τιμολόγια. Τα χρήματα αυτά προέκυψαν από τη συνεπή οικονομική πολιτική, αλλά και από το νέο τρόπο τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας που εφαρμόζουμε, ήδη, από τον Ιούλιο».
Συμπλήρωσε πως «η στήριξη αυτή είναι απαραίτητη αλλά είναι και ενδεδειγμένη» και πως ήδη η Ελλάδα - σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Bruegel που δημοσιεύει το Bloomberg - έχει διαθέσει τα περισσότερα χρήματα μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ (ως ποσοστό του ΑΕΠ της) για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας. Συγκεκριμένα τα μέτρα που έχει ήδη λάβει η κυβέρνησή μας υπολογίζονται σε 6,8 δισ. ευρώ ή 3,7% του ΑΕΠ. Ακολουθεί η Ιταλία που έχει διαθέσει 2,8% του ΑΕΠ και η Γερμανία με 1,7% του ΑΕΠ της».
Όπως είπε, τα στοιχεία αυτά δείχνουν την πολύ ουσιαστική στήριξη της κυβέρνησης στην ελληνική κοινωνία.

Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις με τα μέτρα που θα ισχύσουν

Αφού σημείωσε ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι αναγνωρίζει την σημασία της δημοσιονομικής αξιοπιστίας, υπογράμμισε πως παραμένει βασικός στόχος η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα το 2023.
«Σε καμία περίπτωση λοιπόν δεν είμαστε και δεν θα επιτρέψουμε να βρεθούμε ποτέ να βρεθούμε ξανά μπροστά σε ένα δημοσιονομικό εκτροχιασμό», ξεκαθάρισε ο κ. Οικονόμου και πρόσθεσε ότι ανακοινώσεις με τα μέτρα που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα θα γίνουν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ.
«Δέσμευσή μας ήταν και παραμένει να εξαντληθεί και το τελευταίο διαθέσιμο ευρώ για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας -ιδίως μάλιστα των οικονομικά αδύναμων και της μεσαίας τάξης- χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας.
Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενός κόμματος που ανέκαθεν βάζει σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και θεωρεί ότι η εθνική οικονομία υπάρχει για να υπηρετεί τους πολίτες και το λαό μας, δεσμεύεται να δημιουργεί συνεχώς νέες δυνατότητες για τη στήριξη της κοινωνίας», είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερωτήσεις για τα δρομολογούμενα οικονομικά μέτρα εν όψει ΔΕΘ, συνέστησε υπομονή μέχρι τη ΔΕΘ.
Ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ζυγίζει σωστά τα μέτρα ως προς την αποτελεσματικότητα τους» και ότι «ο πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις και αποτελεσματικά μέτρα εντός του πλαισίου των αναγκών της ελληνικής οικονομίας», χωρίς να παρασυρθεί σε ακατάσχετη παροχολογία.

Νέο ρεκόρ στην έκδοση συντάξεων

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στο νέο ρεκόρ έκδοσης κύριων συντάξεων που επετεύχθη τον Ιούλιο.
«Η Κυβέρνηση καταβάλλει εργώδη προσπάθεια προκειμένου να μπει ένα τέλος στο άγος των εκκρεμών συντάξεων, που μας κληροδότησε το παρελθόν. Ήταν ντροπή για το Κράτος να υπάρχουν συμπολίτες μας, που βγαίνουν σε σύνταξη και μπορεί να περιμένουν ακόμη και τέσσερα και παραπάνω χρόνια για την έκδοση της σύνταξής τους. Και η ντροπή αυτή παίρνει επιτέλους τέλος. Προφανώς υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, αλλά ήδη αλλάξαμε ταχύτητα, αλλάξαμε πίστα, αλλάξαμε ρυθμούς. Τον Ιούλιο, οι εκδόσεις κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ έφτασαν τις 30.200, αριθμός που συνιστά νέο μηνιαίο ρεκόρ έκδοσης που κατέγραψαν οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, γεγονός που αποτυπώνει την πρόοδο που έχει συντελεστεί», σημείωσε.

Για Εξεταστική Επιτροπή

Ο κ. Οικονόμου ολοκλήρωσε την εισαγωγική τοποθέτησή του με αναφορά στη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και τόνισε ότι η ΝΔ δεν θα καταθέσει πρόταση για δεύτερη εξεταστική.
«Ασφαλώς η έρευνα πρέπει να αφορά το παρόν: Δηλαδή, τη νόμιμη επισύνδεση του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο που προβλέπει ο νόμος και ο κανονισμός της Βουλής, όσο και τη διερεύνηση για τη λειτουργία των κακόβουλων λογισμικών, στο πλαίσιο της διασφάλισης του απορρήτου των επικοινωνιών. Παράλληλα, ωστόσο, θα πρέπει να ακουστούν και πρόσωπα που είχαν την ευθύνη διοίκησης της ΕΥΠ στο παρελθόν κι αυτό όχι για συμψηφισμούς, αλλά για να εντοπιστούν διαχρονικές παθογένειες και να διαπιστωθεί ποιες βελτιώσεις και προς ποια κατεύθυνση πρέπει να γίνουν», πρόσθεσε.
«Κατά την διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής, έχουμε πει πως είναι χρήσιμο να κληθούν οι πρώην επικεφαλής της ΕΥΠ για να δούμε τι συνέβαινε στο παρελθόν, ποιες παθογένειες και στρεβλώσεις, πρέπει να διορθώσουμε. Επίσης, να δούμε κατά πόσον πρέπει να γίνεται φειγ βολάν, να αποκαλύπτεται δημοσίως, το αίτιο για το οποίο η ΕΥΠ κατόπιν εισαγγελικής εντολής αποφασίζει τις νόμιμες επισυνδέσεις. Κατά την διάρκεια της εξεταστικής επιτροπής θα πρέπει να εξεταστεί ένα πολύ ουσιαστικό ζήτημα, εάν δηλαδή υπάρχουν Έλληνες πολίτες, που θα πρέπει να εξαιρούνται a priori ακόμη και εάν η Δικαιοσύνη αποφασίζει πως θα πρέπει να ελεγχθούν, εάν δηλαδή υπάρχουν Έλληνες πολίτες δύο κατηγοριών», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, απαντώντας σε ερωτήσεις στο briefing των πολιτικών συντακτών.
Ξεκαθάρισε ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν προμηθευτεί, ούτε χρησιμοποιούν κακόβουλα λογισμικά, ενώ θα παράσχουν οποιαδήποτε διευκόλυνση σε όποια έρευνα εξελίσσεται και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την διαλεύκανση της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.
«Δικό μας ενδιαφέρον είναι να μην μείνει καμία σκιά στη συγκεκριμένη υπόθεση», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Περί δημοσκοπήσεων

Σχετικά με τα ευρήματα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων, ο κ. Οικονόμου αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν ασκεί πολιτική με βάση τις δημοσκοπήσεις, αλλά με βάση τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, είπε πως «βλέπουμε με ικανοποίηση πως η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη στο πολιτικό σκηνικό, ότι ο πρωθυπουργός έχει υπεροχή σε όλους τους δείκτες και η διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα κόμματα είναι σχεδόν στα όρια των εκλογών του 2019. Θέλουμε να συνεχίσουμε την πολιτική, που επιβραβεύεται από την ελληνική κοινωνία».
Πρόσθεσε πως οι εκλογές θα διενεργηθούν με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Για Τουρκία

Αναφορικά με τις αιτιάσεις της Τουρκίας σε ό,τι αφορά στους S-300, ο κυβερνητικός εκπρόπωπος μίλησε για εξόφθαλμους συμψηφισμούς από την πλευρά της 'Αγκυρας για την δημιουργία εντυπώσεων.
Επανέλαβε ότι η Αθήνα πάντοτε σέβεται τους κανόνες τους διεθνούς δικαίου και παραμένει πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης