Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πλεύρης: Έξαρση γρίπης, ανησυχία για τη συνύπαρξη με κορωνοϊό - Με διαφορετικούς όρους αντιμετωπίζουμε την πανδημία

Πλεύρης: Έξαρση γρίπης, ανησυχία για τη συνύπαρξη με κορωνοϊό - Με διαφορετικούς όρους αντιμετωπίζουμε την πανδημία
Υπάρχει ανησυχία για την πίεση που θα ασκηθεί στο ΕΣΥ τον χειμώνα από τα κρούσματα γρίπης και κορωνοϊού που θα συνυπάρξουν, τόνισε ο Θ. Πλεύρης

«Υπάρχει έξαρση σε κρούσματα γρίπης και είμαστε σε συνεννόηση με τις εταιρείες για να έρθουν τα εμβόλια, ώστε να αρχίσει ο εμβολιασμός», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος σημείωσε πως υπάρχει ανησυχία για την πίεση που θα ασκηθεί στο ΕΣΥ τον χειμώνα από τα κρούσματα γρίπης και κορωνοϊού που θα συνυπάρξουν.
Ωστόσο, όπως εκτίμησε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΙ, φέτος, στην τρίτη χρονιά της πανδημίας, δεν θα υπάρχει τόσο μεγάλη πίεση για ΜΕΘ λόγω COVID, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, έχει νοσήσει, ενώ υπάρχουν και οι αντιιικές θεραπείες.
«Αντιμετωπίζουμε τον κορωνοϊό με την δέουσα σοβαρότητα, αλλά με όρους διαφορετικούς στον τρίτο χρόνο της πανδημίας, θα μάθουμε να συνυπάρχουμε μέχρι να γίνει μια απλή νόσος» είπε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τα κρούσματα γρίπης, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι λόγω της χρήσης μάσκας τα δύο προηγούμενα χρόνια περιοριζόταν η μετάδοση.

Εμβόλια

Αναφορικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊόμ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα επάρκειας και επανέλαβε πως η σύσταση είναι να εμβολιαστούν οι άνω των 60 και οι ευπαθείς ομάδες.
Ακόμη, τόνισε πως υπάρχουν πρωτόκολλα για το ποιοι θα εμβολιαστούν με τα νέα εμβόλια και εκτίμησε ότι και αυτά θα είναι διαθέσιμα τον Οκτώβρη, ενώ συνέστησε στους πολίτες να μην κάνουν και τα δύο εμβόλια την ίδια ημέρα, αν και δεν υπάρχουν παρενέργειες.
Πάντως, αν υπάρξει ανάγκη να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός δεν θα υπάρξει πρόβλημα, όπως είπε.

Για σχολεία

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων στις 12/9, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει υποχρεωτικότητα στην χρήση μάσκας, όπως σε όλο τον κόσμο.
«Έχουμε εμβολιασμένο πληθυσμό, έχουμε νοσήσει, υπάρχουν νέα πρωτόκολλα θεραπείας και μεταλλάξεις που δεν είναι θανατηφόρες όπως ήταν η Delta. Το σχολείο πρέπει να μπει σε μια κανονικότητα», ανέφερε και πρόσθεσε πως μπορούμε να ξεκινήσουμε χωρίς υποχρεωτικότητα σε μάσκες και τεστ.
Εξέφρασε την άποψη ότι οι γονείς θα μπορούσαν να κάνουν ένα τεστ στα παιδιά πριν πάνε στο σχολείο, ενώ υπενθύμισε πως υπάρχει το πρωτόκολλο για την καραντίνα και προφανώς βλέπουμε την πορεία της πανδημίας.
Ξεκαθάρισε ότι έκτακτα μέτρα για τον κορωνοϊό δεν χρειάζεται να πάρουμε με τα δεδομένα που έχουμε.

Για ΜΕΘ δεν θα υπάρχει τόση ανάγκη

Τέλος, για τις ιδιωτικές κλινικές ο υπουργός ανέφερε ότι πλέον θα μπορούν να κρατούν και να διαχειρίζονται περιστατικά COVID σε απλές κλίνες, καθώς δεν θέλουμε να πιεστεί πάλι το ΕΣΥ και να περιορίσει την τακτική λειτουργία του.
Πρωτίστως, όπως σημείωσε, θα χρειαστούν απλές κλίνες, για ΜΕΘ δεν θα υπάρχει τόση ανάγκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης