Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έρευνα Prorata: Μειώνεται στο 5% το προβάδισμα της ΝΔ – Βρίσκεται στο 30% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ – Καίει η ακρίβεια

Έρευνα Prorata: Μειώνεται στο 5% το προβάδισμα της ΝΔ – Βρίσκεται στο 30% έναντι 25% του ΣΥΡΙΖΑ – Καίει η ακρίβεια
H δεξαμενή των αναποφάσιστων μεγεθύνεται, διαμορφώνοντας έναν κρίσιμο όγκο μετέωρων ψηφοφόρων, οι οποίοι σκέπτονται εκ νέου τις επιλογές τους, χωρίς να μετακινούνται -προσώρας - προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα

Απώλειες καταγράφει απώλειες η ΝΔ στην τακτική μέτρηση πολιτικών τάσεων και εκλογικής επιρροής των κομμάτων από την εταιρεία Prorata, που διεξήχθη το διάστημα 2 έως 5 Σεπτεμβρίου,
Στον δείκτη πρόθεσης ψήφου η ΝΔ βρίσκεται στο 30% με απώλειες της τάξης του 1% συγκριτικά με την μέτρηση του Ιουλίου, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο 25%, διαμορφώνοντας την απόσταση μεταξύ των δύο κομμάτων στο 5%.
Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ συγκεντρώνει το 11%, το ΚΚΕ στο 5%, η Ελληνική Λύση στο 3.5%, ενώ η εκλογική επιρροή του ΜεΡΑ25 περιορίζεται στο 2.5%
.
Τέλος, η δεξαμενή των αναποφάσιστων μεγεθύνεται, διαμορφώνοντας έναν κρίσιμο όγκο μετέωρων ψηφοφόρων, οι οποίοι σκέπτονται εκ νέου τις επιλογές τους, χωρίς να μετακινούνται -προσώρας - προς κάποιο συγκεκριμένο κόμμα.
prothesi_2.JPG

Οι παρακολουθήσεις

Σε σχέση με το κυρίαρχο θέμα της περιόδου, δηλαδή τις παρακολουθήσεις, η στάση της κοινής γνώμης είναι σαφής: για την πλειοψηφία της κοινωνίας «κακώς» έγιναν οι παρακολουθήσεις και πλήττουν τη Δημοκρατία (54%). Για μια άλλη, σημαντική ωστόσο, μερίδα, είτε υπάρχει μια «υπερβολή» γύρω από το ζήτημα (21%), είτε «καλώς» έγιναν καθώς «προέχει η εθνική ασφάλεια» (22%).
Παράλληλα, το 68% εκτιμάει ότι, είτε ήταν νόμιμες, είτε όχι, δεν έπρεπε να γίνουν. Τέλος, για την πλειονότητα (70%), ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι παρακολουθούνταν ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Εν τούτοις, η υπόθεση των παρακολουθήσεων καταγράφεται μεταξύ των λιγότερο σημαντικών θεμάτων της περιόδου, απασχολώντας - και μάλιστα όχι με ιδιαίτερη ένταση πλέον - μια μικρή μόνο μερίδα κεντροαριστερών και αριστερών ψηφοφόρων.

parak.JPG

akriveia.JPG

Πώς αξιολογούνται τα κόμματα

Πως αξιολογούν όμως τη δραστηριότητα των κομμάτων οι πολίτες;
Η ικανοποίηση από το κυβερνητικό έργο ανιχνεύεται στο 35%, από το αντιπολιτευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο 22%, ενώ αυτή που αφορά στο έργο του ΠΑΣΟΚ μειώνεται περαιτέρω στο 14%.
Ως προς τα επιθυμητά σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης, οι ψηφοφόροι της ΝΔ είναι σαφείς: συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ή προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Ακόμα πιο ξεκάθαροι είναι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ: συγκυβέρνηση με μη δεξιές δυνάμεις, η οποία - ιδανικά - θα πλαισιώνεται και από το ΜεΡΑ25. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ μοιάζουν πιο διχασμένοι:
Το 30% αυτών προτιμάει μια συγκυβέρνηση με τη ΝΔ, ενδεχομένως όχι όμως υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, το 24% με τις προοδευτικές δυνάμεις και κατά προτίμηση χωρίς το ΜεΡΑ25, ενώ το 27% προκήρυξη νέων εκλογών.

kommata_2.JPG

Υπερτερεί ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης (41%) υπερτερεί του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης (34%) στο bras de fer της εμπιστοσύνης για το αξίωμα του πρωθυπουργού, για πρώτη φορά από την αρχή του εκλογικού κύκλου ένα οριακά πλειοψηφικό ρεύμα (51%) εκτιμάει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να παραιτηθεί.
Στην παράσταση νίκης η ΝΔ έχει σαφές προβάδισμα.

tsipras_4.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης