Ο κ. Ηλιόπουλος επεσήμανε πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα
Στα περί κρατικοποίησης της ΔΕΗ επιμένει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
«Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα δώσει -από χρήματα των πολιτών- 2 δισ. για να στηρίξει την αισχροκέρδεια, τη στιγμή που με 340 εκατ. θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ και να συγκρατήσουμε τις τιμές. Σε όλη την Ευρώπη το κράτος επιστρέφει στην ενεργειακή πολιτική, κάτι που είναι και θέμα εθνικής ασφάλειας ειδικά για τη χώρα μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ επιμένει διαφορετικά», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Ελλάδα 94.3 FM".
Το Ταμείο Ανάκαμψης
Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστήριξε πως «με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου από την κυβέρνηση, το σύνολο των πόρων θα πάει αποκλειστικά σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μείνουν αποκλεισμένες». «Αυτό είναι πολύ κρίσιμο γιατί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσαν να δοθούν χρήματα όχι μόνο για δάνεια, αλλά και για ενεργειακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για ψηφιακή αναβάθμιση, δηλαδή για δουλειές υποδομής που θα μείωναν το καθημερινό κόστος αυτών των επιχειρήσεων και θα τις βοηθούσαν να επιβιώσουν μέσα στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον. Εμείς λέμε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να αντιστραφεί αυτή η πορεία», δήλωσε.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις
«Είμαστε σε μια περίοδο που χρειάζονται δημόσια εργαλεία», συνέχισε. «Αυτή τη στιγμή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καθολικά αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Άρα χρειάζεται να υπάρχει ένας δημόσιος τραπεζικός πόλος. Χρειάζονται βέβαια κανόνες, δεν θέλουμε θαλασσοδάνεια σαν αυτά που έχουν οδηγήσει τη ΝΔ να χρωστά στις τράπεζες, δηλαδή στον ελληνικό λαό, 340 εκατ. δανεικά κι αγύριστα. Γι' αυτό η ΝΔ δεν μπορεί να μιλά για τέτοια ζητήματα», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και προσέθεσε με νόημα: «Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το σημερινό Μένουμε Ευρώπη… σε όλη την Ευρώπη πλέον ακολουθούνται τέτοιες πολιτικές».
«Αντίθετα, η λογική της ΝΔ ότι τα πάντα τα ρυθμίζει το αόρατο χέρι της αγοράς -ένα χέρι που τώρα τελευταία μάλλον έχει πάθει… τενοντίτιδα- δεν είναι ευρωπαϊκό πλαίσιο, είναι λατινοαμερικάνικο πλαίσιο της δεκαετίας του '80», είπε χαρακτηριστικά.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών
Αναφερθείς στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, σημείωσε: «Σήμερα μαθαίνουμε ότι η ΝΔ στην εξεταστική ουσιαστικά καλύπτει την Intellexa, την εταιρεία που εμπορεύεται το Predator στην Ελλάδα, γιατί αποδέχεται να μην έρθει εκπρόσωπος της εταιρείας στην επιτροπή».
Στον απόηχο της χθεσινής κατάθεσης στην Εξεταστική Επιτροπή του προέδρου της ΑΔΑΕ που φέρεται να μίλησε για την καταστροφή των αρχείων παρακολούθησης Ανδρουλάκη, ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε: «Η ΝΔ υποστηρίζει ότι υπάρχουν υπηρεσίες μέσα στο κράτος αλλά και ιδιώτες -πλέον ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ και ο κ. Δημητριάδης είναι ιδιώτες- που μπορούν να μην ελέγχονται ούτε από τη Θεσμών και Διαφάνειας ούτε από την Εξεταστική». «Υπάρχει μια τεράστια επιχείρηση συγκάλυψης και αν ισχύει ότι έχουν καταστραφεί τα αρχεία παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη τη μέρα που ο ίδιος έκανε τις καταγγελίες για το Predator, είναι απόδειξη ενοχής, απόδειξη ότι τις υπηρεσίες του Predator τις χρησιμοποιούσε η ΕΥΠ. Μιλάμε για έναν κοινό παρακρατικό μηχανισμό που συντονίζει παρακολουθήσεις ανάμεσα σε Predator και ΕΥΠ», είπε.
«Είναι πολύ παράξενο», σχολίασε τέλος, «ότι ο διοικητής της ΕΥΠ επί Αντώνη Σαμαρά και ο διοικητής επί Αλέξη Τσίπρα πηγαίνουν στη Βουλή και δεν επικαλούνται το απόρρητο, ενώ το απόρρητο το επικαλούνται μόνο οι άνθρωποι του Κυριάκου Μητσοτάκη». «Δεν γίνεται να υπάρχουν οι φάκελοι παλιότερων υποθέσεων και να μην υπάρχει ο φάκελος του κ. Ανδρουλάκη. Οι άνθρωποι που έχουν καταστρέψει αρχεία έχουν ευθύνες και οι ευθύνες αυτές θα καταλογιστούν», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος, επαναλαμβάνοντας ότι μετά τις εκλογές, η κυβερνητική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συστήσει προανακριτική για την υπόθεση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών