Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωρικάκος για ενδοοικογενειακή βία: Τεράστιες διαστάσεις - Στις 2 πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου τα 12 νέα γραφεία

Θεοδωρικάκος για ενδοοικογενειακή βία: Τεράστιες διαστάσεις - Στις 2 πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου  τα 12 νέα γραφεία
Περίπου 1.500 μετανάστες καθημερινά επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα και αποτρέπονται, ενώ από τις αρχές του έτους ο αριθμός τους υπολογίζεται στις 160.000, σύμφωνα με τον Τ. Θεοδωρικάκο
Σχετικά Άρθρα

Από την αρχή του έτους περίπου 2.000 καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας έχουν γίνει στα δύο αρμόδια γραφεία της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία συνολικά  έχει ασχοληθεί με 6.000 περιπτώσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας για φαινόμενο με τεράστιες διαστάσεις, ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που χρειάζεται συνεργασία, εγρήγορση από πολλές πλευρές για να υπάρξουν αποτελέσματα.
Ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΑΝΤ1, αφού αναφέρθηκε αρχικά στη θλιβερή επέτειο των 33 χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη από την 17Ν, αναφέρθηκε στο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, σημειώνοντας πως μέσα στις 2 πρώτες εβδομάδες του Οκτωβρίου θα λειτουργήσουν άλλα 12 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.
Από αυτά, τα 2 θα είναι στην Αθήνα, ένα στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα 9 σε μεγάλες πόλεις της χώρας.
Σημειώνεται ότι ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, λειτουργούν 6 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, εκ των οποίων τα 5 στην Αττική στα Α.Τ. Ομονοίας, Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, Περιστερίου ,Αγίας Παρασκευής, Αλίμου και ένα στη Θεσσαλονίκη, στο Α.Τ. Λευκού Πύργου.
Τα 12 νέα Γραφεία Ενδοοικογενειακής Βίας, όπως έχει γίνει γνωστό, ιδρύονται στα Αστυνομικά Τμήματα: Καλλιθέας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, Α’ Αχαρνών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, Αμπελοκήπων- Μενεμένης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Β’ Πατρών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, Λάρισας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λάρισας, Α’ Ηρακλείου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηρακλείου, Χανίων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, Ιωαννίνων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ιωαννίνων, Σερρών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σερρών,Βόλου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, Χαλκίδας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ευβοίας, Αγρινίου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας. Μάλιστα, ξαθένα από τα γραφεία αυτά έχει στελεχωθεί με 15 ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους πολίτες που προβαίνουν σε καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία, ενώ διαθέτει περιπολικό για προσαγωγές και συλλήψεις που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα συγκεκριμένα αδικήματα.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, το προσωπικό στα γραφεία είναι 180 εκπαιδευμένα στελέχη. Το 50% είναι γυναίκες και στα 10 από τα 12 γραφεία επικεφαλής θα είναι γυναίκες.
«Καλούμε τις γυναίκες, γιατί συνήθως οι γυναίκες είναι τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, τις καλούμε να μιλήσουν. Να απευθύνονται εγκαίρως στην Αστυνομία και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που διαθέτει κοινωνικές δομές και στο πενταψήφιο αριθμό της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των δύο φύλων, το «15900», τόνισε ο υπουργός.

Νεανική παραβατικότητα

Ακόμη, ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε αναφορά στο φαινόμενο της νεανικής παραβατικότητας που αντιμετωπίζει τεράστια έξαρση, τονίζοντας ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει ξεκινήσει συζητήσεις και ενημερώσεις στα σχολεία, ενώ θα δημιουργηθεί και μια Γενική Διεύθυνση που θα ασχοληθεί αποκλειστικά με το ζήτημα αυτό.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, «έχουμε ανοίξει διαύλους επικοινωνίας και ενημέρωσης με τη σχολική κοινότητα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Παράλληλα, πολύ σύντομα θα δημιουργήσουμε και ειδική διεύθυνση για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας των ανηλίκων. Κακά τα ψέματα, όμως, η έξαρση είναι πολύ μεγάλη και τα περιστατικά είναι πραγματικά εκατοντάδες. Προς το παρόν, η Αστυνομία μπορεί να επεμβαίνει με τον αστυνομικό τρόπο, όταν τα γεγονότα έχουν πάρει δραματικό χαρακτήρα, αλλά το βάρος πρέπει να πέσει στο σχολείο και στην οικογένεια. Εκεί πρέπει να υπάρξει η πολύ μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να μη φτάνουν νέα παιδιά, έφηβοι κυρίως, σε τέτοιου είδους μορφές παραβατικότητας, οι οποίες, κακά τα ψέματα, σημαδεύουν για πάντα τη ζωή τους και έχουν πολύ δραματικές επιπτώσεις και στα ίδια και σε άλλους ανθρώπους».

Μεταναστευτικό και Τουρκία

Αναφερόμενος στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού από την Τουρκία και το πρόβλημα στον Έβρο, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι περίπου 1.500 μετανάστες καθημερινά επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα και αποτρέπονται, ενώ από τις αρχές του έτους ο αριθμός τους υπολογίζεται στις 160.000.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, «ο καθημερινός αριθμός των παράτυπων μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα είναι στα 1.500 άτομα και από την αρχή του χρόνου έχουν ξεπεράσει τους 160.000 ανθρώπους. Εμείς ενημερώνουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας για όσα συμβαίνουν. Στις επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας συμμετέχουν ενεργά και οι δυνάμεις του Frontex, προκειμένου να υπάρχει ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα. Όλα αυτά είναι δράσεις που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας, υπερασπίζεται αποτελεσματικά τα σύνορά της σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες. Εφαρμόζουμε το Διεθνές Δίκαιο, φυλάμε τα σύνορα της Ευρώπης, ας το σεβαστούν επιτέλους οι γείτονες μας».
Υπογράμμισε ότι «το φαινόμενο του 2020 επαναλαμβάνεται στον Έβρο με διαφορετικό τρόπο. Το Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2020 καθοδηγήθηκαν μερικές χιλιάδες άνθρωποι σ’ ένα συγκεκριμένο σημείο, ενώ τώρα τους οδηγούν με οργανωμένο τρόπο κατά μήκος των δεκάδων χιλιομέτρων του ποταμού Έβρου, που αποτελεί το φυσικό σύνορο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αυτή την καθημερινότητα την αντιμετωπίζει η δύναμη της Ελληνικής Αστυνομίας, που έχει την ευθύνη για τη φύλαξη των συνόρων, σε εξαιρετική συνεργασία με τον Ελληνικό Στρατό και τους πολίτες του Έβρου. Όλοι μαζί εφαρμόζουν το σχέδιο «Ακρίτας» με αποτελεσματικό τρόπο. Όσο κι αν οι Τούρκοι μηχανεύονται μεθόδους και πράγματα, δεν πρόκειται να πετύχουν τίποτα».
Σε ό,τι αφορά τις επισκέψεις που τακτικά κάνω στον Έβρο, εξήγησε πως «είναι γιατί θέλω να ενισχύσω και το ηθικό των ανθρώπων που εργάζονται εκεί και για να έχω προσωπική αντίληψη της δουλειάς της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς θεωρώ ότι είναι η πρώτη μας προτεραιότητα η ασφάλεια των συνόρων. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την παράνομη μετανάστευση, θα υψώσουμε φράχτη και είναι και ο φράχτης του αναστήματός μας απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία. Έχει αποφασίσει το ΚΥΣΕΑ ότι θα καλύψουμε το σύνολο του ποταμού Έβρου, περί τα 140 χλμ, πολύ σύντομα θα έχετε νέα γύρω από το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης