Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πλεύρης: Τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση - Μέσα στον Οκτώβριο η απόφαση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Πλεύρης: Τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση - Μέσα στον Οκτώβριο η απόφαση για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς
«Φαίνεται ότι σιγά σιγά πάμε και στα εμβόλια στην κατεύθυνση που υπάρχει και στη γρίπη, δηλαδή στο ετήσιο εμβόλιο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και στην πορεία», ανέφερε ο Θ. Πλεύρης
Σχετικά Άρθρα

Από τη βαριά νόσηση προστατεύσουν τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια που στοχεύουν τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4, ΒΑ.5, της μετάλλαξης Omicron του SARS-COV2, με τα οποία οι εμβολιασμοί ξεκινούν σήμερα (3/10), όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.
Ο κ. Πλεύρης μιλώντας στο MEGA σημείωσε πως τα συγκεκριμένα εμβόλια είναι στοχευμένα και για τις υπομεταλλάξεις Ο.4 και Ο.5 και ξεκαθάρισε πως «δεν μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πότε θα ξανακάνουμε εμβόλιο, γιατί πρέπει να δούμε τι ανοσία θα δημιουργήσουν αυτά τα εμβόλια και δεν ξέρουμε την πορεία της πανδημίας».
«Φαίνεται ότι σιγά σιγά πάμε και στα εμβόλια στην κατεύθυνση που υπάρχει και στη γρίπη, δηλαδή στο ετήσιο εμβόλιο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και στην πορεία», πρόσθεσε ο υπουργός.

Για ανεμβολίαστους υγιειονομικούς

Σε ό,τι αφορά την αναστολή των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι προς το παρόν παραμένουν σε αναστολή μέχρι τα τέλη του 2022, αν και η κυβέρνηση σκοπεύει να εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα του Οκτωβρίου και να λάβει εντός του μήνα αποφάσεις.
Όπως είπε, «ο αρχικός σχεδιασμός ήταν ότι θα το εξετάσουμε τον Δεκέμβριο. Με τα δεδομένα που έχουμε τώρα είναι να παρθεί η απόφαση εντός του Οκτωβρίου. Η κατεύθυνση που έχει πάρει η κυβέρνηση είναι ότι θα εξετάσει τα δεδομένα της πανδημίας. Εάν τα δεδομένα δεν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου θα επιστρέψουν. Εάν δικαιολογούν τη συνέχιση του μέτρου θα παραμείνουν σε αναστολή. Η θέση που έχουμε αποφασίσει κυβερνητικά είναι ότι ακολουθούμε την πανδημία».

Περί αναστολής 1.500 χειρουργείων λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

Περαιτέρω, ο κ. Πλεύρης έκανε αναφορά στην έλλειψη αναισθησιολόγων, η οποία έχει προκαλέσει καθυστέρηση στις λίστες χειρουργείων του νοσοκομείου Παίδων και τόνισε πως έχει γίνει μία εκκαθάριση της λίστας των χειρουργείων και σύμφωνα με τα δεδομένα, περίπου 1.500 χειρουργεία βρίσκονται σε αναστολή λόγω της έλλειψης των αναισθησιολόγων.
Κατά τον ίδιο, «η πραγματική λύση του προβλήματος είναι η προκήρυξη που αφορά αναισθησιολόγους και καρδιολόγους, ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον. Εάν γίνει αυτό, αυτομάτως πάμε σε ανακούφιση του προβλήματος, αλλιώς θα υποχρεωθούμε να βρούμε τις επόμενες λύσεις».

Για τον Προσωπικό Γιατρό

Αναφερόμενος στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση που αφορά γενικούς ιατρούς, παθολόγους και ιατρούς δημοσίου, έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα 3.400 γιατροί, με την κάλυψη να φτάνει τα 6 εκατ. πληθυσμού, ενώ έχει εξαντληθεί στην Αττική η δυναμική της κάλυψης.
Επανέλαβε ότι ο Προσωπικός Γιατρός βρίσκεται σε πιλοτικό στάδιο και θα εφαρμοστεί πλήρως στις 1/1/2023.
«Είναι σημαντικό να πάμε στην ουσία, δηλαδή να συναντηθεί ο πολίτης με ένα γιατρό. Ειδικά, συνάνθρωποί μας που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν, να τον δει μισή ώρα ο γιατρός, να του πει τι εξετάσεις να κάνει και να δημιουργηθεί μία κουλτούρα πρόληψης», υπογράμμισε.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης