Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Κοινή απάντηση για τις τιμές στο φυσικό αέριο στην επόμενη Σύνοδο - Ο Erdogan πρέπει να αλλάξει πορεία

Μητσοτάκης: Κοινή απάντηση για τις τιμές στο φυσικό αέριο στην επόμενη Σύνοδο - Ο Erdogan πρέπει να αλλάξει πορεία

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης... 

Σχετικά Άρθρα

Την εκτίμηση του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινείται πλέον στη σωστή κατεύθυνση και ότι οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει, ώστε στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ να λάβουν οι ηγέτες οριστικές αποφάσεις, προέβη σε δήλωση του μετά τη Σύνοδο της Πράγας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αισιοδοξώ ότι μπορεί στο επόμενο Συμβούλιο και αφού γίνει η σχετική επεξεργασία σε επίπεδο υπουργών να αποφασίσουμε μια τέτοια παρέμβαση.
Χαίρομαι γιατί μετά από επίπονη ελληνική προσπάθεια οι συνθήκες έχουν ωριμάσει.
Εστω και καθυστερημένα πρέπει να κινηθούμε για να μειωθούν οι τιμές και να διασφαλίσουμε παράλληλα την επάρκεια τροφοδοσίας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Eλληνοτουρκικά

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, o πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και συγκεκριμένα στον Τούρκο πρόεδρο, Tayyip Erdogan.
«Δεν έχω πολλά να προσθέσω, δεν πρόκειται να μιλήσω για λογαριασμό του Τούρκου προέδρου, θα επαναλάβω αυτό που είπα το πρωί ότι η ελληνική κυβέρνηση και εγώ
Προσωπικά δεν πρόκειται να αφήσουμε καμιά πρόκληση να περάσει αναπάντητη. Πιστεύω ότι όλοι όσοι συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα είδαν αυτό τον διάλογο, έβγαλα τα συμπεράσματά τους.
Από αυτή την πλευρά θεωρώ ότι ήταν πολύ χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων, η οποία έγινε μπροστά τους ομολόγους μου στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, αλλά και μπροστά στους ηγέτες συμμετέχουν σε αυτό το καινούργιο και επιτυχημένο πείραμα της ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας.
Ελπίζω είπε να λειτουργήσει εκτονωτικά και να δρομολογήσουμε μια αποκλιμάκωση των λεκτικών εντάσεων ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συζητήσεων για το ένα και βασικό ζήτημα, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Όπως είπε, «συγκρατώ την τοποθέτηση Erdogan ότι δεν έχει βλέψεις προς την εθνική κυριαρχία καμίας άλλης χώρας.
Ελπίζω να έχει συνέχεια και να σταματήσει επιτέλους αυτή η απαράδεκτη ρητορική αμφισβήτησης των κυριαρχίας της χώρας μας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου».
Υπάρχει πλαίσιο που δίνουν τη δυνατότητα στο Συμβούλιο να προχωρήσει σε κυρώσεις αν η Τουρκία παραβιάσει κόκκινες γραμμές.
Το πλαίσιο υπάρχει και ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να γίνει πράξη.
Με βάση το όγδοο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας υπάρχει δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες που παραβιάζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας εξάγοντας σε αυτή ευρωπαϊκά προϊόντα, σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης