Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πλεύρης: Πάνω από 4,4 εκατ. εγγραφές πολιτών στον Προσωπικό Γιατρό – Εντός Οκτωβρίου η απόφαση για ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Πλεύρης: Πάνω από 4,4 εκατ. εγγραφές πολιτών στον Προσωπικό Γιατρό – Εντός Οκτωβρίου η απόφαση για ανεμβολίαστους υγειονομικούς

Καθημερινά εγγράφονται περίπου 19.000 με 20.000 πολίτες στον Προσωπικό Γιατρό

Σχετικά Άρθρα

Επαναξιολογούμε ανά τακτά διαστήματα τα δεδομένα της πανδημίας και λαμβάνουμε αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης.
Ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΣΚΑΪ 1003 για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή μέχρι το τέλος του 2022, επανέλαβε ότι το θέμα θα επανεξεταστεί εντός Οκτωβρίου, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ και κανείς δεν μπορεί να προκαταλάβει την απόφαση για την επιστροφή τους ή όχι.
Ανέφερε ότι η προσωπική του θέση είναι πως άτομα που δεν πιστεύουν στην επιστήμη, δεν έχουν θέση στο ΕΣΥ.

Για τον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

Για τον Προσωπικό Γιατρό, ο κ.Πλεύρης ανέφερε ότι 3.300 γιατροί έχουν ήδη ενταχθεί στο σύστημα από την 1η Αυγούστου και έχουν γίνει 4.400.000 εγγραφές πολιτών.
Σημείωσε ωστόσο πως παραμένουν τα προβλήματα στην Αττική γιατί ακόμα δεν υπάρχει η πληθώρα των ιδιωτών γιατρών που χρειάζεται για να καλυφθεί η περιοχή, αλλά και πως σήμερα εντάσσονται και άλλοι γιατροί στο σύστημα, γίνονται συμβάσεις και υπάρχει συνεννόηση με τους Ιατρικούς Συλλόγους μέχρι τέλος του έτους να ικανοποιηθεί ένα αίτημα που έχουν, να βρεθεί τρόπος να είναι προσωπικοί γιατροί και άτομα που δεν θέλουν να συμμετάσχουν στο σύστημα αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ.
Ξεκαθάρισε ότι ο πολίτης που γράφεται στον προσωπικό γιατρό, δεν εμποδίζεται να πάει σε οποίον άλλον γιατρό θέλει και να τον πληρώσει ιδιωτικά , όπως έκανε μέχρι τώρα, ενώ πρόσθεσε ότι έχει ανέβει η πλατφόρμα των ηλεκτρονικών ραντεβού, είναι έτοιμα 1.100.000 ραντεβού για να μπορέσουν να τα κλείσουν οι πολίτες δωρεάν και ήδη, στο πρώτο δεκαήμερο έγιναν πάνω από 100.000 ραντεβού.

Περίπου 20.000 πολίτες εγγράφονται καθημερινά

Tο 50% του πληθυσμού άνω των 16 ετών έχει αποκτήσει προσωπικό γιατρό και υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την υλοποίηση αυτού του συστήματος και ανοιχτός διάλογος με τους φορείς για διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις, όπου απαιτείται, όπως τόνισαν τόσο ο κ. Πλεύρης, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας,  Μ. Θεμιστοκλέους, σε επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με θέμα "Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-Προσωπικός Ιατρός".
Μάλιστα, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία των εγγραφών στο σύστημα του προσωπικού γιατρού που έχουν ξεπεράσει τα 4,4 εκατ. πολίτες και έκαναν λόγο για βελτιωτικές κινήσεις μέχρι την πλήρη εφαρμογή του συστήματος.
Ο κ. Θεμιστοκλέους, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως οι εγγραφές συνεχίζονται και καθημερινά εγγράφονται περίπου 19.000 με 20.000 πολίτες, ενώ από την ανάλυση των στοιχείων στον προσωπικό γιατρό προκύπτουν οι ηλικιακές ομάδες που γίνεται χρήση των υπηρεσιών υγείας, όπως στα άτομα άνω των 65 ετών, όπου καταγράφεται ποσοστό άνω του 70% και στα άτομα 40 έως 64 ετών με ποσοστό γύρω στο 60%.
Από την πλευρά του, ο κ. Πλεύρης σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως ανοίγουμε τα ιδιωτικά ιατρεία σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και στους υγιείς πολίτες, δίνοντας την δυνατότητα για μια επιπλέον υπηρεσία δωρεάν, αλλά και ότι διορθώσεις θα υπάρξουν στις επόμενες φάσεις και αφού το σύστημα ξεκινήσει να λειτουργεί.
Προβλήματα, όπως είπε, εντοπίζονται λόγω του μικρού αριθμού των γιατρών που συμμετέχουν στο σύστημα σε Αττική, Θεσσαλονίκη και νησιά του Νοτίου Αιγαίου και για τον λόγο αυτό, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ένταξη στο σύστημα του προσωπικού γιατρού και 10 παθολογικών ειδικοτήτων, σε περιοχές στις οποίες δεν υπάρχει επάρκεια στις ειδικότητες της γενικής ιατρικής και της παθολογίας.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γ. Πατούλης, επανέλαβε το αίτημα για ελεύθερη επιλογή γιατρών στο σύστημα, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές, κάνοντας λόγο για διορθωτικές και βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, καθώς «αν το σύστημα μείνει ως έχει, δεν θα πετύχει».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης