Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε ΟΗΕ και ΕΕ στέλνει η Αθήνα το περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες που διασώθηκαν στον Έβρο

Σε ΟΗΕ και ΕΕ στέλνει η Αθήνα το περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες που διασώθηκαν στον Έβρο
"Την άλλη Δευτέρα (24/10) Θα δω στη Νέα Υόρκη τον Πρόεδρο της Γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και έχω ήδη ενημερώσει και τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα κάνω και έναν κύκλο επαφών, ώστε δια ζώσης να τους δείξω τις φωτογραφίες, έχουμε κι άλλο υλικό, έχουμε βίντεο", δήλωσε ο Ν. Μηταράκης
Σχετικά Άρθρα

Στο κατώφλι του ΟΗΕ και της ΕΕ φτάνει το περιστατικό με τη διάσωση από τις ελληνικές Αρχές των 92 γυμνών μεταναστών στις όχθες του ποταμού στον Έβρο, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι αυτοκίνητα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής τους βοήθησαν να φτάσουν στα σύνορα.
Για τουρκική πρόκληση χωρίς προηγούμενο έκανε λόγο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, αναφερόμενος στο περιστατικό, ο οποίος ήδη έχει ενημερώσει σχετικά με επιστολή του την ευρωπαία επίτροπο, Ylva Johansson, ενώ θα καταγγείλει επισήμως την Τουρκία και στους 27 ομολόγους του στην Ε.Ε.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, γνωστοποίησε ότι τη Δευτέρα 24/10 έχει ζητήσει και θα δει τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ έχει ήδη ενημερώσει σχετικά τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θεοδωρικάκος: Καταγγελία της Τουρκίας στην αρμόδια Επίτροπο και τους 27 της Ευρώπης

"Έχω ήδη ενημερώσει την αρμόδια ευρωπαία επίτροπο την κυρία Johansson και με γραπτή επιστολή και το ίδιο θα κάνω στους 27 συναδέλφους Υπουργούς Εσωτερικών και Δημοσίας Τάξης που έχουν την ευθύνη των συνόρων. Οφείλουν όλοι να γνωρίζουν και να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το συγκεκριμένο γεγονός, το οποίο άλλωστε έχει καταγραφεί επισήμως από τους Αξ/κους της Frontex, οι οποίοι έχουν πάρει καταθέσεις από τους ανθρώπους αυτούς, όπως το ίδιο και η Ελληνική Αστυνομία", δήλωσε ο κ. Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά FM 90,1.
Ανέφερε μάλιστα ότι "η συγκεκριμένη ενέργεια (της Τουρκίας με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο )είναι μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο. Πρόκειται για μια βάρβαρη και απάνθρωπη ενέργεια, η οποία παραπέμπει ευθέως στον Μεσαίωνα. Οι άνθρωποι, οι οποίοι βρέθηκαν στις όχθες του ποταμού Έβρου από την ελληνική πλευρά, έχουν καταγγείλει βαρύτατους ξυλοδαρμούς, πολλοί από αυτούς ήταν τραυματισμένοι, ήταν όλοι γυμνοί".
"Πρόκειται για μια εικόνα φρίκης, την οποία κανείς δεν θέλει να συναντήσει, την οποία κανείς είναι αδύνατον να την αποδεχθεί, για αυτόν τον λόγο καταγγέλλουμε την απαράδεκτη τουρκική συμπεριφορά", πρόσθεσε.
Ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι η διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι το πρόβλημα δεν επικεντρώνεται σε ένα σημείο των συνόρων μας με την Τουρκία, αλλά "σε ένα μεγάλο μήκος 150 χιλιομέτρων συν τον φράκτη 37,5 Km, εκεί είναι τα σύνορα στον Έβρο".
Κατά τον ίδιο, "αυτός είναι και ο λόγος που το ΚΥΣΕΑ έχει αποφασίσει την κατασκευή του φράκτη, του τεχνητού εμποδίου σε όλο το μήκος του ποταμού Έβρου και σε όλο το υπόλοιπο κομμάτι, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο αποτροπής διότι οι προσπάθειες για να μπουν παράνομοι μετανάστες στην χώρα δεν εκδηλώνονται στην περιοχή που υπάρχει ο φράκτης, αλλά σε όλο το υπόλοιπο κομμάτι, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα αποτελεσματικό μέτρο αποτροπής. Κατασκευάζουμε και το κομμάτι και στο υπόλοιπο, αναβαθμίζουμε τα ηλεκτρονικά μέσα επιτήρησης, προκειμένου η δουλειά να γίνεται πιο αποτελεσματική, ενισχύουμε τις δυνάμεις μας, μέσα σε ελάχιστους μήνες θα πάνε άλλοι 250 Συνοριοφύλακες την φύλαξη των συνόρων μας με την Τουρκία κατά μήκος του ποταμού Έβρου, προκειμένου τα σύνορα μας να είναι απροσπέλαστα".
Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τις απρόκλητες παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, να βάλει ένα τέλος σε αυτήν την προκλητική συμπεριφορά. Πρέπει να συμμορφωθεί στις στοιχειώδεις αρχές λογικής και ανθρωπισμού", τόνισε χαρακτηριστικά.

Μηταράκης: Στον ΟΗΕ το περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο - Σε δύσκολη θέση η Τουρκία

«Η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει κύμα μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκης, με αφορμή το περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες που διασώθηκαν στον Έβρο, γνωστοποιώντας ότι τη Δευτέρα 24/10 έχει ζητήσει και θα δει τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενώ έχει ήδη ενημερώσει σχετικά τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ο κ. Μηταράκης μιλώντας τον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι θα κάνει έναν κύκλο επαφών. «Θα δείξω τις φωτογραφίες, ενώ έχουμε κι άλλο υλικό, όπως βίντεο», όπως είπε.
Αναφερόμενος στο σοκαριστικό περιστατικό με τους 92 γυμνούς μετανάστες στον Έβρο, οι οποίοι διασώθηκαν από τις ελληνικές Αρχές, υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση επειδή βρέθηκαν από την ίδια τη Frontex, η οποία επιβεβαίωσε το περιστατικό.
«Ακόμη ένα θλιβερό επεισόδιο «γράφτηκε» στον Έβρο, με την Τουρκία σε ρόλο πρωταγωνιστή, να εργαλειοποιεί εκ νέου μετανάστες, αυτή τη φορά 92 άτομα, τα οποία εντοπίστηκαν γυμνά και τραυματισμένα στον Έβρο», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Εξήγησε ότι «η Τουρκία έχει βρεθεί σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση καθώς αυτοί οι 92 βρέθηκαν από την ίδια τη Frontex, η οποία επιβεβαίωσε το περιστατικό . Αυτοί οι άνθρωποι, δυστυχώς, βρέθηκαν αντικείμενο εξευτελιστικής συμπεριφοράς στην Τουρκία και στάλθηκαν προς την Ελλάδα».
«Βλέπουμε μια προσπάθεια της Τουρκίας, επικοινωνιακά, δεν είναι η πρώτη φορά που το κάνει. Οι ίδιοι έχουν δηλώσει ότι αυτοκίνητα της τουρκικής στρατοχωροφυλακής τους βοήθησαν να φτάσουν στα σύνορα. Θέλω να σας πω ότι και οι 38 του Έβρου είχαν πει αντίστοιχα ότι η τουρκική στρατοχωροφύλακη τους πήγε στα σύνορα και τους πίεσε τότε να περάσουν προς την Ελλάδα».
Σημείωσε ότι οι 92 μετανάστες που βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος θα μεταφερθούν στο ΚΥΤ Φυλακίου.
Ο κ. Μηταράκης εκτίμησε ότι ενόψει των τουρκικών εκλογών, το μεταναστευτικό είναι από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Τούρκος πρόεδρος R.T. Erdogan και θέλει να μεταφέρει την πίεση.
Όπως είπε, «η Τουρκία ξέρετε εν όψει της δικιάς της προεκλογικής περιόδου, των προβλημάτων που αντιμετωπίζετε ο Erdogan, το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που συζητιούνται από την τουρκική κοινή γνώμη, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα κύμα μεταναστών να έρθει προς την ΕΕ. Εμείς ξεκάθαρα έχουμε πει ότι κάτι τέτοιο δε θα το επιτρέψουμε».

Η Τουρκία δεν το διερευνά, γιατί το γνωρίζει

Με αφορμή τις προσωπικές επιθέσεις που δέχεται, ο κ. Μηταράκης τόνσιε πως «προσπαθούν επικοινωνιακά να εκμεταλλευτούν αυτό το γεγονός για να γυρίσουν την ιστορία. Νομίζω σε όλες τις ιστορίες που έχουν συμβεί τελευταία με την Τουρκία, η χώρα μας έχει καταφέρει να αποδείξει ότι αυτά τα περιστατικά έγιναν όπως τα περιγράφουμε εμείς. Το γεγονός ότι τους συγκεκριμένους τους παρέλαβε η Frontex, δίνει μεγαλύτερο βάρος στα δικά μας επιχειρήματα. Εγώ είχα πει προς την Τουρκία προχθές με tweet που έκανα, ότι πρέπει οπωσδήποτε να διερευνήσει το περιστατικό. Η Τουρκία απ ότι φαίνεται δεν το διερευνά, γιατί το γνωρίζει. Να πω μια λέξη μόνο πάνω σε αυτό. Την άλλη Δευτέρα έχω ζητήσει και θα δω στη Νέα Υόρκη, τον Πρόεδρο της Γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και έχω ήδη ενημερώσει και τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα κάνω και έναν κύκλο επαφών ώστε δια ζώσης να τους δείξω τις φωτογραφίες, έχουμε κι άλλο υλικό, έχουμε βίντεο».

Το περιστατικό στις 14/10 και οι αντιδράσεις

Αστυνομικοί του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Φερών, σε συνεργασία με τον frontex, στις 14/10 διέσωσαν 92 παράνομους μετανάστες από τις όχθες του ποταμού Έβρου, οι οποίοι είχαν εγκαταλειφθεί στο σημείο εντελώς γυμνοί και χωρίς να φέρουν τον παραμικρό εξοπλισμό.
Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι, όπως οι ίδιοι δήλωσαν στους Έλληνες Αστυνομικούς, είχαν μεταφερθεί στον Έβρο με τρία οχήματα των Τουρκικών Αρχών, ενώ εν συνεχεία επιβιβάστηκαν σε πλαστικές λέμβους, για να διέλθουν στην ελληνική πλευρά.
Άμεση ήταν η αντίδραση του Ν. Μηταράκη, ο οποίος σε ανάρτησή του στο twitter στις 15/10 χαρακτήρισε ντροπή για τον πολιτισμό τη συμπεριφορά της Τουρκίας απέναντι στους 92 μετανάστες και κάλεσε την Άγκυρα να διερευνήσει το περιστατικό και να προστατεύσει επιτέλους τα σύνορα της με την ΕΕ.
μιτ.JPG
Ακολούθησε η απάντηση της Τουρκίας ήρθε δια στόματος του Τούρκου υφυπουργού Εσωτερικών, Ι. Catakli, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για την εικόνα σκληρότητας με τους 92 γυμνούς μετανάστες.
Ο Catakli απαντώντας στην ανάρτηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Ν. Μηταράκη, με αφορμή τη διάσωση από την Ελλάδα 92 γυμνών μεταναστών στον Έβρο, έγραψε στο twitter ότι «καθώς δεν μπορέσατε να βρείτε ούτε μία περίπτωση παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία, επιδιώκετε να καλύψετε την εικόνα της σκληρότητας που έχετε προκαλέσει, σαν να την έχει προκαλέσει η Τουρκία. Αφιερώστε τον χρόνο σας για να σεβαστείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα και όχι σε χειραγωγήσεις και ανεντιμότητα! Ελάτε, δεν είναι μεγάλη υπόθεση. Απλά να είστε λίγο πολιτισμένοι».
cat.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης