Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Διεθνές Δίκαιο και Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι «Ευαγγέλιο» για την ελληνική εξωτερική πολιτική

Δένδιας: Διεθνές Δίκαιο και Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι «Ευαγγέλιο» για την ελληνική εξωτερική πολιτική

"Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς", τόνισε ο Ν. Δένδιας

Σχετικά Άρθρα

«Το Διεθνές Δίκαιο, ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι “Ευαγγέλιο” για την ελληνική εξωτερική πολιτική», επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μετά την ενημέρωση των εκπροσώπων των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, αναφέροντας ότι θα μεταβεί το απόγευμα στο Κίεβο.
Σε δηλώσεις του ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε σήμερα (18/10) με τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αναφέροντας ότι κατόπιν συνεννόησης, τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ανδρέα Λοβέρδο, θα τον συναντήσει την επόμενη Δευτέρα.
«Σε αυτές τις συναντήσεις, αναφέρομαι πάντα στην ανάγκη εθνικής ομοψυχίας για τα θέματα που αφορούν την εξωτερική μας πολιτική.
Μάλιστα σήμερα, περισσότερο από ποτέ, εξαιτίας της έντασης που υφίσταται, η συναίνεση αυτή είναι απαραίτητη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτοφανείς», τόνισε ο κ. Δένδιας.
Όπως ανέφερε, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για τις επαφές που είχε στο Κάιρο, στο Λονδίνο, στη Βαλέτα, και για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ χθες στο Λουξεμβούργο, αλλά και για το πρόσφατο "μνημόνιο" μεταξύ της κυβέρνησης της Τρίπολης και της Τουρκίας.
«Κρίνω ότι είναι απολύτως θετικό ότι, πέρα από τις δηλώσεις που έγιναν, υπήρξε σαφής κατανόηση των ελληνικών θέσεων. Των ελληνικών θέσεων που βασίζονται σε μια στέρεη βάση, τη Διεθνή νομιμότητα, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.
Και, βέβαια, θέσεις που εξυπηρετούν τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μεσόγειο», πρόσθεσε ο υπουργός.
Επίσης, υπογράμμισε το παράδειγμα του Ισραήλ και του Λιβάνου και της πρόσφατης Συμφωνίας που επιτεύχθηκε μεταξύ τους για τις θαλάσσιες ζώνες τους, «μια συμφωνία που ενισχύει το ελληνικό αφήγημα, καθώς έχει συμβολική σημασία για όλη την περιοχή», όπως είπε.

Η Τουρκία προτιμά την παραβατική συμπεριφορά

«Όσον αφορά και την ελληνοτουρκική διαφορά, υπογραμμίζω πάντα ότι η διαφορά αυτή μπορεί κάλλιστα να λυθεί μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Όμως η Τουρκία δεν τείνει ευήκοον ους σε αυτές τις προσκλήσεις. Προτιμά την παραβατική συμπεριφορά», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι «εμείς αυτή την παραβατική συμπεριφορά θα συνεχίσουμε να την αναδεικνύουμε και να την προβάλλουμε».

Στο Κίεβο

Τέλος, τόνισε ότι ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για τη μετάβασή του στο Κίεβο.
«Θα είναι η τρίτη επίσκεψη μου στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι δύο πρώτες ήταν στην Οδησσό, μια πόλη με τεράστια συμβολική σημασία για τον Ελληνισμό.
Η επίσκεψή μου στην Ουκρανία, πέρα από την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων, έχει και ένα στοιχείο έντονου συμβολισμού. Το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, η ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός στο σύνολό του, στέκεται δίπλα στις χώρες των οποίων απειλείται η εθνική ανεξαρτησία και η εθνική κυριαρχία.
Έχω πει επανειλημμένως ότι το Διεθνές Δίκαιο, ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών είναι “Ευαγγέλιο” για την ελληνική εξωτερική πολιτική.
Αυτά θα επαναλάβω και στο Κίεβο», κατέληξε ο κ. Δένδιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης