Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γιατί το 2020 η κυβέρνηση πίεζε την Ε.Ε για κυρώσεις στην Τουρκία και τώρα όχι; - Δύσκολες οι σχέσεις Μαξίμου - ΥΠ.ΕΞ

Γιατί το 2020 η κυβέρνηση πίεζε την Ε.Ε για κυρώσεις στην Τουρκία και τώρα όχι; - Δύσκολες οι σχέσεις Μαξίμου - ΥΠ.ΕΞ
Είναι γνωστό ότι η συγκατοίκηση Μητσοτάκη-Δένδια έχει περάσει από 100 κύματα.
Σχετικά Άρθρα
Γιατί το 2020 με την κρίση στο Αιγαίο όταν τον Oruc Reis παραβίαζε τα θαλάσσια σύνορά μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πίεζε για να επιβληθούν κυρώσεις στην Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα που η τουρκική επιθετικότητα έχει ξεπεράσει τα όρια, δεν κάνει αίτημα στην Ε.Ε. να εφαρμοστούν;
Το ερώτημα είναι απλό και η απάντηση λίγο πιο περίπλοκη καθώς στα αυτιά μας έπεσαν ψίθυροι ότι για το θέμα των κυρώσεων έχουν βρεθεί σε μεγάλη διαφωνία Μαξίμου - Υπουργείο Εξωτερικών με συνέπεια να μην προχωράνε.

Δύσκολες οι σχέσεις ΥΠ.ΕΞ – Μαξίμου

Είναι γνωστό ότι η συγκατοίκηση Μητσοτάκη-Δένδια έχει περάσει από 100 κύματα.
Το νέο στοιχείο που γνωρίζουμε από το ρεπορτάζ είναι ότι το πρωθυπουργικό επιτελείο είδε την δημοφιλία του Νίκου Δένδια να εκτοξεύετε μετά το περιστατικό στην Τουρκία στην συνέντευξη τύπου με τον Cavusoglu.
Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι οι τόνοι Δένδια απέναντι στην Τουρκία ήταν ένα κλικ πιο έντονοι από τον Πρωθυπουργό.

Η ένταση στα ελληνοτουρκικά βοηθάει Μητσοτάκη

Το πρωθυπουργικό μέγαρο, ωστόσο, προκειμένου να δώσει πόντους στον ίδιο τον Πρωθυπουργό του αύξησε τις σκληρές παρεμβάσεις ανεβάζοντας ένα τόνο (ίσως και δύο) σε οξύτητα την κριτική του προς την Τουρκία. Και το έκανε μεθοδικά μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Erdogan στην Κωνσταντινούπολη όταν προκλήθηκε.
Σε σημείο που και ο έλληνας ΥΠ.ΕΞ αναρωτήθηκε τι έγινε στην Πόλη και έκτοτε φτάσαμε σε πρωτοφανείς εχθρικές δηλώσεις; Το σίγουρο είναι ότι λίγους μήνες πριν τις εκλογές η ένταση στα ελληνοτουρκικά βοηθάει το προφίλ του Κ.Μητσοτάκη…

Δένδιας υπέρ κυρώσεων

Αυτό, όμως που φαίνεται είναι ότι υπάρχουν νέα δεδομένα καθώς ο Νίκος Δένδιας πιέζει για να ενεργοποιηθούν οι κυρώσεις προς την Άγκυρα που έχουν μπει στα ψηφίσματα του Μαρτίου-Απριλίου 2021 αλλά η πλευρά Μητσοτάκη δεν θέλει να παίξει αυτό το χαρτί (ακόμα) θεωρώντας ότι στην Ευρώπη διακυβεύονται πιο σημαντικές εξελίξεις όπως π.χ στα ενεργειακά ζητήματα.

Ο Τσίπρας ζητάει κυρώσεις

Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) που ήδη έχει ακολουθήσει την τουρκική προπαγάνδα στο μεταναστευτικό ζήτημα, παραδόξως ζητάει επιτακτικά στην Πράγα όπου βρέθηκε ο κ. Τσίπρας, κυρώσεις προς την Τουρκία, να ενεργοποιηθούν τα ψηφίσματα και τα συμπεράσματα παλαιών Συνόδων Κορυφής.
Και παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση που βλέπει ότι την αμφισβητεί παντού η Τουρκία, δεν προχωράει στην ενεργοποίησή των κυρώσεων.

Γιατί πάει στο Κίεβο ο Δένδιας τώρα;

Η πλευρά Δένδια αναπτύσσει μία δυναμική μέσω μίας προσωπικής διπλωματίας.
Κάλεσε τους Έλληνες στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν τη χώρα ελέω σκληρών συγκρούσεων στο πεδίο αλλά και εν μέσω φόβων για χρήση πυρηνικών.
Χωρίς την σύμφωνη γνώμη Μαξίμου.
Παράλληλα, πάει ταξίδι στην Ουκρανία, στο βομβαρδιζόμενο Κίεβο για να δει και τον Zelenski, μία παράτολμη ενέργεια από την στιγμή που καλεί τους έλληνες να το εγκαταλείψουν.

Κυβερνητικές πηγές για την συμβολή Μητσοτάκη στη στάση ΗΠΑ-Ε.Ε

Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικές πηγές, η πολιτική Μητσοτάκη είναι αυτή που έχει φέρει τις ΗΠΑ να είναι στο πλευρό της Ελλάδας όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που για χρόνια κρατούσαν μία ισορροπημένη στάση, όπως Μ. Βρετανία, Γερμανία, αλλά τώρα βάλλουν κατά της Τουρκίας και την επιθετικότητά της στην περιοχή της Ανατολική Μεσογείου.
Τελικά, βλέπουμε ή όχι μία ιδιότυπη κόντρα Μαξίμου-Υπουργείου Εξωτερικών για το ποιος κρατάει πιο εθνική στάση;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης