Σαν διελκυστίνδα για τη Νέα Δημοκρατία εξελίσσεται η υπόθεση του Ανδρέα Πάτση αφού έχει γίνει γνωστό ότι η οικονομική εισαγγελία ανοίγει έρευνα προκειμένου να εξετάσει αρχικά εάν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης από μέρους αξιόποινων πράξεων, όπως η φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Παράλληλα, αποκαλύφτηκε ότι και η γυναίκα του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα είχε παρόμοια εταιρεία διαχείρισης κόκκινων δανείων.
Δημιουργείται ένα ζήτημα ηθικής για το κυβερνών κόμμα που όσο περνάει ο καιρός και όσο αποκαλύπτονται και άλλες τέτοιες υποθέσεις, θα είναι πιο βαρύ για τη ΝΔ και φυσικά θα βαίνει και κατά γενικά του πολιτικού συστήματος.
Υποκλοπές και ζήτημα Πάτση στέλνουν κόσμο στην αποχή και σε αντισυστημικά κόμματα
Το σημειώνουμε αυτό διότι στις δημοσκοπήσεις έχει παρατηρηθεί ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αποχής που αντιπροσωπεύει ένα κοινό που απομακρύνεται συνεχώς από το υπάρχον πολιτικό σύστημα ή ψάχνει έκφραση μέσα από κάτι πιο ριζοσπαστικό και αντισυστημικό, όπως κόμματα που κινούνται στη γραμμή της ακροδεξιάς.
Δεν μπορεί να καρπωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό το κύμα γιατί και στο θέμα των πλειστηριασμών ως κυβέρνηση τους νομοθέτησε και τους προχώρησε…
Είναι τοις πάσι γνωστό.
Μετά την αρχική αποκάλυψη του θέματος, στελέχη της ΝΔ εκφράζοντας μία παραταξιακή συνείδηση έβαλαν κατά του Ανδρέα Πάτση δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι δεν γνώριζαν το ποιόν του ανεξάρτητου βουλευτή.
Όπως για παράδειγμα ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο Γιώργος Κουμουτσάκος.
Ωστόσο, όλοι γνώριζαν –και ο ίδιος δεν έκρυψε την ταυτότητά του- το επάγγελμά του και τις εταιρείες του.
Άλλωστε, πέρασαν από την επιτροπή πόθεν έσχες.
Αστειότητες ότι ο Πάτσης ήταν στέλεχος του ΠΑΣΟΚ – Όλο το Μαξίμου και η μισή ΝΔ είναι ΠΑΣΟΚ
Η ΝΔ και ανεπίσημα και επίσημα γνώριζε.
Ο πρωθυπουργός είχε δεχτεί πολλές εισηγήσεις το 2018 να τον εντάξει στα ψηφοδέλτια της.
Ρόλο έπαιξε ο αργότερα στενός του φίλος Στέλιος Πέτσας που τότε ήταν σύμβουλος του προέδρου και μετέπειτα υπουργός.
Όσο για αυτά που ακούγονται ότι ήταν στέλεχος της ΠΑΣΠ και του ΠΑΣΟΚ είναι αστεία.
Όχι γιατί δεν ισχύουν, αλλά όσοι τα λένε ας δουν ποια στελέχη περιστοιχίζουν τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου, ας δουν βασικούς υπουργούς από ποιο κόμμα προήλθαν…
Πήγαν αρχικά να μειώσουν το θέμα
Το θέμα ήταν γνωστό εδώ και 2 χρόνια από το 2020.
Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, είχε συζητηθεί 2 φορές στο πρωινό καφέ, το όργανο που συνεδριάζει πολύ πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του Πρωθυπουργού.
Σε πρώτη φάση, στελέχη του πρωινού καφέ – ο Α. Πάτσης μιλάει για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου - του είχαν ζητήσει να συντάξουν από κοινού ένα απαντητικό δελτίο τύπου για τις καταγγελίες του Παύλου Πολάκη.
Το δελτίο δεν έμπαινε στην ουσία και ήταν κατά του Πολάκη γενικώς και αορίστως…
Ο Πολάκης και η απόφαση Σταικούρα
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, επέμεινε στις αποκαλύψεις του και ήρθαν στο φως και άλλες ουρές όπως οι συμβάσεις με τα ΕΛΤΑ.
Το θέμα έγινε πιο καυτό και από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα των πλειστηριασμών που σταματήσανε λόγω απόφασης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταικούρα αλλά και κεντρικά του Μαξίμου όπου ήταν κεντρική απόφαση να μην προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί σε μία προεκλογική περίοδο ή να δοθεί – όπως και έγινε- η γραμμή να προχωρήσουν σε πιο ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες.
Ευρύτερος ο «πόλεμος» για το θέμα των πλειστηριασμών
Όμως έχει και άλλες προεκτάσεις καθώς κυβερνητικοί κύκλοι θεωρούν ότι υπάρχει λόγος που έρχεται στο φως το θέμα των πλειστηριασμών. Και έχει να κάνει με τις κρατικές εγγυήσεις όπου η Τράπεζα της Ελλάδας τις προσμετράει ως χρέος και άρα «βόμβα» στα δημοσιονομικά της χώρας.
Εξ αυτής της άποψης, θεωρούν ότι κάποιες πλευρές θέλουν να αποδομήσουν το σχέδιο «Ηρακλής» και να φέρουν στο προσκήνιο ή απλά να δικαιωθούν για την πρόταση της bad bank που ποτέ δεν έγινε αποδεκτή από το Μέγαρο Μαξίμου…
Δεν κρατιόταν το θέμα Πάτση – Οι αποφάσεις του πρωινού καφέ
Πάντως, στην κυβέρνηση είδαν ότι δεν μπορούσαν να κρατήσουν το θέμα Πάτση όταν χάνουν το ηθικό πλεονέκτημα στην κοινή γνώμη παρά την απόφαση του υπ. Οικονομικών για φρένο στους πλειστηριασμούς από τους servicers.
Γι’ αυτό και προχθές στο πρωινό καφέ αποφάσισαν με συνοπτικές διαδικασίες να διαγράψουν τον βουλευτή.
Ακολούθησε μία τυπική συνάντηση με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό Γιάννη Μπρατάκο όπου του ανακοινώθηκε η διαγραφή του.
Βάσει όλων αυτών το κυρίαρχο ερώτημα είναι:
- Μήπως είναι ο Πάτσης μία παράπλευρη απώλεια ενός ευρύτερου πολέμου διαφόρων κέντρων της εξουσίας για τους πλειστηριασμούς;
Το ζήτημα είναι ότι σε όλα τα κόμματα υπάρχουν βουλευτές που παίρνουν δουλειές από το ευρύτερο δημόσιο τομέα ή σχετίζονται με τέτοια έργα.
Γι’ αυτό, πλέον, βουλευτές και υπουργοί όπως χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης θέτουν ξανά θέμα ασυμβίβαστου του βουλευτή-υπουργού με το βασικό του επάγγελμα.
Ζήτημα που θα συζητηθεί εκ νέου το επόμενο διάστημα.
www.bankingnews.gr
Τριγμοί στη κυβέρνηση: O Πάτσης, ο Τσιάρας, ο «Ηρακλής», η ΤτΕ και ο πόλεμος των κέντρων εξουσίας για τους πλειστηριασμούς
Υποκλοπές και ζήτημα Πάτση στέλνουν κόσμο στην αποχή και σε αντισυστημικά κόμματα
Σχόλια αναγνωστών