Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε συμπληγάδες η κυβέρνηση: Η ανυπαρξία της ΕΕ για τη κρίση, η νέα απειλή Λιβύης-Τουρκίας και οι νέες… υποκλοπές

Σε συμπληγάδες η κυβέρνηση: Η ανυπαρξία της ΕΕ για τη κρίση, η νέα απειλή Λιβύης-Τουρκίας και οι νέες… υποκλοπές
Ανοίγουν νέα κεφάλαια που προβληματίζουν την κυβέρνηση και την βυθίζουν σε εσωστρέφεια
Σχετικά Άρθρα

Σε συμπληγάδες βρίσκεται η κυβέρνηση με όλα τα μέτωπα ανοικτά, τα περισσότερα να μην κλείνουν και να ανοίγουν νέα κεφάλαια που «πονοκεφαλιάζουν» τον έλληνα Πρωθυπουργό.

Χωρίς αποφάσεις η Ε.Ε για την ενεργειακή κρίση – Μεγάλη η διάσταση

Μετά το ταξίδι Scholz σε Παρίσι και Αθήνα επισημοποιήθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο η αδυναμία να συμφωνηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Το πλαφόν στη τιμή του φυσικού αερίου παραμένει ένας άπιαστος στόχος, χαμηλώνουν και οι προσδοκίες για το χρηματοδοτικό εργαλείο των κρατών-μελών για να επιδοτούν τα μέτρα προστασίας ενώ η πλατφόρμα για κοινές προμήθειες παραμένει ένα μικρό μέτρο χωρίς άμεσα αποτελέσματα.
Αποφάσεις δεν θα υπάρξουν άμεσα, τέλη Νοέμβρη και αν. Αυτό σημαίνει ότι τώρα που θα μπαίνει ο χειμώνας η Ε.Ε θα είναι ανέτοιμη να θωρακίσει τις χώρες απέναντι στις απότομες αυξομειώσεις των τιμών αερίου, καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας.
Πλέον, προσδοκούμε μόνο στη μείωση των τιμών μέσω της μειωμένης ζήτησης παγκοσμίως…

Υπό δοκιμή του καλαθιού των 50 προϊόντων

Στο μέτωπο της ακρίβειας, πέρα από τις γνωστές πομπώδεις εκφράσεις του υπουργείου Ανάπτυξης ότι θα δοθεί μάχη για το καλάθι των 50 προϊόντων όλα είναι υπό το δόγμα «βλέπουμε και κάνουμε».
Η κυβέρνηση, είναι ξεκάθαρο, ότι δεν θα προβεί σε μειώσεις φόρων στην αγορά των προϊόντων που βρίσκονται σε ανατίμηση και αυτό δημιουργεί ρήγμα με κοινωνικές ομάδες που ζητούν έλεγχο της ακρίβειας που παρατηρείται.
Σε αυτό το πεδίο κερδίζουν έδαφος και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που έχουν κατέβει με ατζέντα μειώσεων των φόρων στα προϊόντα και τα καύσιμα.

Οι αποκαλύψεις για υποκλοπές (ξανά) καίνε το Μαξίμου


Παράλληλα, η υπόθεση των υποκλοπών, όπως σας είχαμε γράψει, θα έχει πολλές ουρές.
Το δημοσίευμα των ΝΕΩΝ για παρακολουθήσεις υπουργών που δεν είχαν τις καλύτερες σχέσεις με τον Πρωθυπουργό και το πρώην στενό του συνεργάτη Γρ. Δημητριάδη δημιουργεί ένα μεγάλο κύμα αμφισβήτησης βουλευτών και υπουργών προς το Μέγαρο Μαξίμου και τις πρακτικές του.

Νέος κύκλος εσωστρέφειας στη κυβέρνηση

Ανοίγει ένα νέο κύκλο εσωστρέφειας αφού, φαίνεται, ότι ο ένας υπουργός που υπονοείται είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης που έμεινε εκτός κυβερνητικού σχήματος παρόλο που τα θέματα της Ασφάλειας τα ήξερε όσο κανείς. Παράλληλα, η ένταξη σε αυτό τον κύκλο των παρακολουθήσεων και επιχειρηματιών δημιουργεί νέα δεδομένα στις σχέσεις παραδοσιακών τζακιών με την κυβέρνηση.
Πόσο μάλλον όταν σε ένα από αυτά, ανήκει και η εφημερίδα που έκανε τις αποκαλύψεις και μέχρι τώρα λογιζόταν ως «φιλικό» ΜΜΕ. Θα έχουν συνέχεια οι αποκαλύψεις; Το πιθανότερο…

Σε επιφυλακή λόγω Tayfun και Λιβύης


Τέλος, στο διπλωματικό μέτωπο, όπως και πάλι είχαμε γράψει πριν μέρες, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τετελεσμένα.
Στο Μαξίμου και στο Πεντάγωνο, βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή εδώ και μέρες έχει αναβαθμιστεί η τουρκική επιθετικότητα, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και νοτίως της Κρήτης, μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun, τις συναντήσεις Ερντογάν με τους δύο «πρωθυπουργούς» της Λιβύης στην Άγκυρα και ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στη βορειοαφρικανική χώρα εντός του Νοεμβρίου.

Έρχονται τετελεσμένα από Τρίπολη με ορχηστρωτή την Τουρκία

Ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και διεμήνυσε στις ΗΠΑ ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε κίνησης στο πεδίο, που θίγει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με επίκληση των παράνομων συμφωνιών που υπέγραψε η Άγκυρα με την «κυβέρνηση» της Τρίπολης, η αντίδραση της Αθήνας θα είναι άμεση και απολύτως ανάλογη της απειλής.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν επίσης ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε ταυτόχρονα από την Ουάσιγκτον να ασκήσει κάθε επιρροή προς τη Λιβύη, προκειμένου να εκκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις με την χώρα μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ, περνώντας το καθαρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «η Ελλάδα είναι συνορεύουσα χώρα με τη Λιβύη».
Υπάρχουν ενδείξεις – και αυτό είναι ένα τετελεσμένο που θέλει η Τουρκία- η κυβέρνηση της Τρίπολης να καταθέσει όρια της υφαλοκρηπίδας της στον ΟΗΕ με βάσει το τουρκολυβικό σύμφωνο.

Ταξίδι στην Αίγυπτο στις 7-8 Νοεμβρίου


Γι’ αυτό, στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού εντάχθηκε το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο, όπου στις 7-8 Νοεμβρίου πραγματοποιείται η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.
Εκεί ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί να τον πρόεδρο Al Sisi για να χαράξουν κοινή στρατηγική απέναντι στην κυβέρνηση της Τρίπολης.
Νωρίτερα, θα έχει ταξίδια σε Λιθουανία και Εσθονία και την Πέμπτη θα ανταποκριθεί στην Διαδικασία για τα Δυτικά Βαλκάνια που είναι πρωτοβουλία της Γερμανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης