Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τζανακόπουλος: Ένας εργαζόμενος πρέπει να δαπανήσει δύο κατώτατους μισθούς το χρόνο για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Τζανακόπουλος: Ένας εργαζόμενος πρέπει να δαπανήσει δύο κατώτατους μισθούς το χρόνο για τις αυξήσεις στο ρεύμα

«Η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια λογική επιδοτήσεων, η οποία στην πραγματικότητα αναπαράγει τον φαύλο κύκλο της αισχροκέρδειας», σύμφωνα με τον Δ. Τζανακόπουλο

Σχετικά Άρθρα

«Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει την υψηλότερη τιμή στη λιανική πώληση του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη σε απόλυτους αριθμούς, πριν την επιδότηση. Μετά την επιδότηση, εφόσον πάμε να συγκρίνουμε με όρους αγοραστικής δύναμης, η Ελλάδα είναι η τρίτη χειρότερη στην Ευρώπη, όχι σε απόλυτους αριθμούς», τόνισε ο Βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δ. Τζανακόπουλος, εξηγώντας πως «η σύγκριση πρέπει να γίνεται στη βάση της αγοραστικής δύναμης που έχει ο Έλληνας εργαζόμενος, ο Έλληνας μισθωτός, ο Έλληνας μικροεπιχειρηματίας».
Ο κ. Τζανακόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε πως «όταν ένας εργαζόμενος λαμβάνει τον κατώτατο μισθό, πρέπει να δαπανήσει δύο κατώτατους μισθούς το χρόνο για να καλύψει όχι τις ανάγκες του στο ρεύμα, τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα. Και αυτό το οποίο λέμε είναι ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει μια λογική επιδοτήσεων, η οποία στην πραγματικότητα αναπαράγει τον φαύλο κύκλο της αισχροκέρδειας. Διότι τα χρήματα αυτά φεύγουν από την τσέπη των φορολογουμένων, φεύγουν από την τσέπη των εργαζομένων και πηγαίνουν και πάλι στις επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίες τον επόμενο μήνα ξανά αυξάνουν τα τιμολόγια τους».

Παράλογη πολιτική

Έκανε λόγο για «άρνηση της κυβέρνησης να παρέμβει στο πεδίο διαμόρφωσης της τιμής. Δηλαδή, να μειώσει φόρους, να βάλει πλαφόν στο κέρδος».
«Και μας λέει ότι έχει φτιάξει έναν μηχανισμό, γιατί υποτίθεται ότι απορρόφησε τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Για παράδειγμα, ας θεωρήσουμε ότι το κόστος παραγωγής είναι 20, βάζει ένα πλαφόν στο 80, δηλαδή 400%, δυνατότητα κερδοφορίας από την επιχείρηση και η εταιρεία τιμολογεί στο 100. Και μας λέει η κυβέρνηση ότι αυτά τα χρήματα που επιστρέφουν και θα χρησιμοποιηθούν για να ξαναγίνει επιδότηση, είναι αυτή η διαφορά από το 80 μέχρι το 100. Και αυτή υποτίθεται ότι είναι η επιστροφή της φορολόγησης.», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως πρόκειται «για μια παράλογη πολιτική, η οποία έχει τελικά οδηγήσει στο να έχει η Ελλάδα τον υψηλότερο ενεργειακό πληθωρισμό, ενώ την ίδια στιγμή, για τα υπερκέρδη του προηγούμενου χρόνου δεν έχει φορολογήσει ούτε ένα ευρώ».

Οι λύσεις

Σχετικά με λύσεις που θα μπορούσαν να μας βγάλουν από αυτό το φαύλο κύκλο, ο κ. Τζανακόπουλος πρότεινε ότι: «πρώτα απ’ όλα πρέπει να κάνει η κυβέρνηση είναι να βάλει ένα πολύ χαμηλό πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών παραγωγής και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Εμείς λέμε στο 5% , όχι στο 400% που είναι σήμερα. Δεύτερον, να φορολογήσει τα υπερκέρδη της προηγούμενης χρονιάς. Αντιθέτως, η ΝΔ λέει ότι θα πρέπει να αποζημιώσουμε τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν είναι έτσι, διότι μπορείς να επικαλεστείς την ανάγκη εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και να περιορίσεις για μια περίοδο χρόνου τη δυνατότητα κερδών των εταιρειών αυτών».
Στο θέμα της εγχώριας παραγωγής ενέργειας ο Βουλευτής τοποθετήθηκε ως εξής: “Βεβαίως μας ανησυχεί η κλιματική αλλαγή, όμως στο ζήτημα του λιγνίτη η ΝΔ έκανε συγκεκριμένες ενέργειες πριν από δύο χρόνια και το βρήκε μπροστά της ανοίγοντας ξανά τα λιγνιτικά εργοστάσια Γι΄ αυτό, την ίδια στιγμή θα πρέπει να κοιτάξουμε και τον τρόπο της δίκαιης μετάβασης σε ένα νέο μεταλιγνιτικό περιβάλλον, πράγμα το οποίο δεν έκανε η κυβέρνηση».

Περί υποκλοπών

Τέλος, σχολιάζοντας το ζήτημα των υποκλοπών, μετά και την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι «επειδή ο διοικητής της ΕΥΠ είπε ότι η ΕΥΠ δεν έχει καμία σχέση με το Predator, είναι αυτό αρκετό για να πούμε ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο; Οι κ.κ. Ανδρουλάκης και Σπίρτζης δεν παρακολουθήθηκαν με Predator; Και αυτό το λογισμικό το έχει η εταιρεία η Intellexa, η οποία συνδέεται μέσω συγκεκριμένων προσώπων με τον κ. Γρηγόρη Δημητριάδη. Αυτά αναφέρονται στα Νέα και στο Βήμα αφήνοντας να εννοηθεί ότι παρακολουθούνταν και ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είχε σύγκρουση με τον κ. Δημητριάδη».
«Αναμένω να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει την Παρασκευή στη Βουλή», κατέληξε ο κ. Τζανακόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης