Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εκλογές στο βούρκο των υποκλοπών: Ο Τσίπρας δεν φοβάται να λερωθεί και ο Μητσοτάκης ανασύρει το χαρτί Erdogan - εξοπλιστικά

Εκλογές στο βούρκο των υποκλοπών: Ο Τσίπρας δεν φοβάται να λερωθεί και ο Μητσοτάκης ανασύρει το χαρτί Erdogan - εξοπλιστικά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα ή κυβέρνηση με Μητσοτάκη ή κυβέρνηση με Τσίπρα
Σχετικά Άρθρα

H ομιλία του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στις 14 Νοεμβρίου 2022 στη Πολιτική Επιτροπή ήταν το επίσημο έναυσμα της προεκλογικής περιόδου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το δίλημμα κυβέρνηση με Μητσοτάκη ή κυβέρνηση με Τσίπρα.
Ουσιαστικά έθεσε στο εκλογικό κοινό το δίλημμα «εγώ ή ο Τσίπρας» θέλοντας να μπει ο ψηφοφόρος σε θέση να συγκρίνει τα θετικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της κυβέρνησης Τσίπρα.
Σύγκριση που μοιραία και κατά γενική ομολογία είναι υπέρ του σημερινού Πρωθυπουργού για αρκετούς λόγους.

Καταλύτης αποφάσεων οι υποκλοπές για εκλογές το πρώτο τρίμηνο

Ωστόσο, γίνεται εμφανές ότι η τοξικότητα των τελευταίων ημερών οδηγεί σε αυτό που βλέπαμε εδώ και καιρό και δεν είναι άλλο από τη διενέργεια εκλογών μέσα στο βούρκο.
Κυβερνητικές πηγές με καλή γνώση των προθέσεων του Πρωθυπουργού τόνιζαν στο ΒΝ ότι οι εκλογές θα έρθουν νωρίτερα θεωρώντας ότι η σκανδαλολογία, οι αποκαλύψεις και λάσπη που θα εκτοξευτεί θα είναι καταλύτης γρήγορων αποφάσεων.
Διότι εάν το προεκλογικό μενού έχει κυρίως πιάτο τις υποκλοπές τότε μοιραία η αξιωματική αντιπολίτευση πετυχαίνει το εξής: να στρέψει τα βλέμματα σε κάτι που αγγίζει το Μέγαρο Μαξίμου από τις θετικές πτυχές του κυβερνητικού έργου.

Ξεκινάει ο προεκλογικός αγώνας στις 17 Δεκεμβρίου 2022 

Σύμφωνα με στελέχη του στενού κυβερνητικού κύκλου, βουλευτές και υπουργοί έχουν πάρει εντολή να ξεκινήσουν τον προεκλογικό τους αγώνα μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού που θα γίνει Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022. Αμέσως μετά όλοι θα πάνε στις περιφέρειές τους και από εκείνη τη στιγμή αρχίζει μία προεκλογική περίοδος που ενδεχομένως να τελειώσει και νωρίτερα.
Η απόφαση θα παρθεί το επόμενο χρονικό διάστημα αλλά σε συζητήσεις κορυφαίων, ακούγεται το εξής:
Δεν γίνεται με τέτοια ακραία αντιπολίτευση, με εκδοτικά συμφέροντα να αρχίζουν την αποδόμηση και εμείς να λέμε ότι θα πάμε σε εκλογές το καλοκαίρι.

Προβληματισμός για την 2η επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα

Στο Μέγαρο Μαξίμου φέρονται προβληματισμένοι για τις συνεχείς επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα καθώς πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ζήτημα συσχέτισης των παρακολουθήσεων μέσω του λογισμικού predator με τις «νόμιμες» παρακολουθήσεις της ΕΥΠ, μίας ευαίσθητης υπηρεσίας που λειτουργεί υπό την επιστασία του πρωθυπουργικού γραφείου.
Διότι αυτό που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι ο Πρωθυπουργός έχει κάτι να κρύψει και δεν απαντάει στις επίκαιρες.
Την ίδια ώρα στελέχη λένε την παροιμία με το γουρούνι και τη λάσπη: αν τα βάλεις με το γουρούνι θα λασπωθείτε και οι δύο αλλά εκείνου θα του αρέσει.

Λερωμένη και η φωλιά του Τσίπρα με τις υποκλοπές

Από την άλλη, στελέχη κοντά στον Πρωθυπουργό τονίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει «λερωμένη» τη φωλιά του στο θέμα των υποκλοπών.
Υπάρχει ήδη η περίπτωση της παρακολούθησης της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς του Σαγιά και Πιτσιόρλα αλλά και η σχέση Λαβράνου με υπουργούς του Α.Τσίπρα όπως π.χ με τον Νίκο Τόσκα.
Παράλληλα, υπάρχει και το αδιαμφησβήτητο γεγονός ότι ο Α.Τσίπρας πριν φύγει από την εξουσία το 2019, άλλαξε τον ποινικό κώδικα για αδικήματα παρακολούθησης με κακόβουλα λογισμικά και από κακούργημα τα έκανα πλημμελήματα.

Παραμένει ως στόχος το προφίλ Μητσοτάκη

Παρόλα αυτά, και ενώ ο Α.Τσίπρας έχει λερωμένη τη φωλιά του, προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αναμπουμπούλα με τις αποκαλύψεις για τις υποκλοπές και να «χτυπήσει» το ίδιον τον Πρωθυπουργό που παραμένει το ισχυρό χαρτί της Νέας Δημοκρατίας και το πρόσωπο που με την κεντρώα προσέγγισή του έχει φέρει προς το μέρος του κεντρώους και κεντροαριστερούς πολίτες που ωστόσο έχουν «δυσαρεστηθεί» με την υπόθεση των υποκλοπών και έχουν περάσει στη σφαίρα του σκεπτικισμού για την επόμενη ψήφο τους.

Το μεγάλο χαρτί των εξοπλιστικών

Άλλο ένα στοιχείο που η ΝΔ θα επικαλεστεί τώρα που μπαίνουμε στο προεκλογικό αγώνα είναι η επίκληση των δηλώσεων Τσίπρα για την επαναδιαπραγμάτευση των εξοπλιστικών προγραμμάτων με το πρόσχημα ότι δεν δίνουν οφέλη στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία. Ωστόσο, οι φρεγάτες και ίσως αργότερα μετά τη συμφωνία για τις κορβέτες, θα ενταχθούν σε πρόγραμμα κατασκευής σε ελληνικά ναυπηγεία.
Οι δηλώσεις Τσίπρα δίνουν το πάτημα στη ΝΔ να τον κατηγορήσει ότι κινείται στη γραμμή Erdogan που έχει ενοχληθεί από το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας το τελευταίο διάστημα.
Το ίδιο έχει γίνει και στην περίπτωση του Έβρου, ο ΣΥΡΙΖΑ άθελά του συσχετίστηκε με την τουρκική προπαγάνδα δίνοντας εκείνη την περίοδο το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κ. Μητσοτάκη.

Ο χορηγός Erdogan

Όλα αυτά αξιοποιούνται από τη ΝΔ αφήνοντας υπονοούμενα ότι «Ο Τσίπρας ξεπληρώνει γραμμάτια για κάποιον…
Ο Erdogan θέλει απέναντί του τον Τσίπρα».
Είναι σίγουρο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα «παίξει» το χαρτί του Ερντογάν και της παρέμβασής του στο ελληνικό κοινό (με το τουίτ στα ελληνικά) καθώς αυτό ενισχύει το προφίλ του σε ένα μεγάλο πατριωτικό κοινό.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Erdogan όσο παρεμβαίνει και προκαλεί με την επιθετικότητά του γίνεται χορηγός του Κ.Μητσοτάκη.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης