Τελευταία Νέα
Πολιτική

Επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης με τους θεσμούς – Δεν ενημέρωσε ούτε την ΑΔΑΕ για το νομοσχέδιο των παρακολουθήσεων

Επικίνδυνα παιχνίδια της κυβέρνησης με τους θεσμούς – Δεν ενημέρωσε ούτε την ΑΔΑΕ για το νομοσχέδιο των παρακολουθήσεων
Όπως αναφέρει η ΑΔΑΕ, «ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου
Σχετικά Άρθρα

(upd) Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών «αδειάζει» την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς, όπως αποκαλύπτει, ουδέποτε ενημέρωσε την ανεξάρτητη αρχή για το νομοσχέδιο σχετικά με τις παρακολουθήσεις.
Όπως αναφέρει η ΑΔΑΕ, «ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος».
Η ΑΔΑΕ εκφράζει την «κατάπληξη της και την θεσμική δυσαρέσκειά της για την εν λόγω θεσμική παράλειψη».
Την ίδια στιγμή στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, τονίζοντας ότι παρά τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που ακολουθείται, θα «διατυπώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες την γνώμη της επί των διατάξεων του νομοσχεδίου».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ:


«Αναρτήθηκε χθες, 15.11.2022, σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών, την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας κλπ. Το νομοσχέδιο αυτό μεταβάλλει άρδην το κανονιστικό πλαίσιο που ίσχυσε επί σχεδόν 30 χρόνια σχετικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τροποποιεί σε πολλά και κρισιμότατα σημεία την λειτουργία της ΑΔΑΕ.
Παρά την κεφαλαιώδη σημασία του περιεχομένου του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 19 §2 ως εγγύηση για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών (θεμελιώδους δικαιώματος απολύτως απαραβίαστου κατά την διατύπωση του συνταγματικού κειμένου) την ΑΔΑΕ και, τέλος, παρά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, η Αρχή ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος.
Η ΑΔΑΕ εκφράζει την κατάπληξη της και την θεσμική δυσαρέσκειά της για την εν λόγω θεσμική παράλειψη.
Παρά ταύτα και μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια της μελλούσης να ακολουθηθεί διαδικασίας ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, η Αρχή κηδόμενη της ανάγκης προστασίας του δικαιώματος θα διατυπώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες την γνώμη της επί των διατάξεων του νομοσχεδίου».

deltio.JPG
Το μεγάλο άδειασμα

Με ανακοίνωση της η Αρχή επιτίθεται στην κυβέρνηση καθώς δεν ρωτήθηκε η άποψή τους για την σύνταξη και κατάρτιση του νομοσχεδίου. Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωση η ΑΔΑΕ είναι αυτή που, βάσει του αρθρου 9, παρ 2, του Συντάγματος, διασφαλίζει θεσμικά το απόρρητο των επικοινωνιών.
Το δελτίο τύπου που ουσιαστικά πήρε έγκριση από τον πρόεδρό της Χρήστο Ράμμο, αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, εκφράζει την λύπη, την κατάπληξη και την θεσμική δυσαρέσκεια της Αρχής απέναντι στην κυβέρνηση που δεν πήρε την άποψή της. Μάλιστα προαναγγέλλει ότι θα στείλει τις επιστημονικές παρατηρήσεις για τα επίμαχα άρθρα ώστε να τεθούν στο δημόσιο διάλογο, ειδικά όταν το νομοσχέδιο συζητηθεί στις επιτροπές και την Ολομέλεια της Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ράμμος ο οποίος ουσιαστικά τοποθετήθηκε στην ΑΔΑΕ από την σημερινή κυβέρνηση, βάλλει εναντίον της και εναντίον των πρόσφατων αλλαγών του νομοσχεδίου.
Είναι ένα μεγάλο άδειασμα.

ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμοποιείται η ομερτά

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής
Γιώργος Κατρουγκαλος επισημαίνει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή την τροπολογία Πικραμμένου που απαγόρευε στην αρμόδια από το Σύνταγμα αρχή, την ΑΔΑΕ, να ενημερώνει όσους παρακολουθούνταν όταν δεν συνέτρεχε αντίθετος λόγος εθνικής ασφάλειας, και που είχε τον προφανή σκοπό να συγκαλύψει και μάλιστα αναδρομικά, επισυνδέσεις της ΕΥΠ για τις οποίες δεν υπήρχε λόγος εθνικού συμφέροντος».
«Η ρύθμιση αυτή, όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ αλλά και η πρόσφατη έκθεση της Αρχής επεσήμαναν, είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και στην ΕΣΔΑ.
Για το λόγο αυτό, το κόμμα μας έχει καταθέσει έγκαιρα τροπολογία για την κατάργηση της», σημειώνει, προσθέτοντας πως «με το νομοσχέδιο δεν καταργείται αυτή η αντίθετη στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό διάταξη, αλλά ουσιαστικά θεσμοποιείται η ομερτά που η κυβέρνηση θέλει να επιβάλλει ως προς τις πρόσφατες παρακολουθήσεις, εφόσον, μέχρι τις εκλογές, δεν θα ξέρουμε ποιος ήταν ο λόγος εθνικής ασφάλειας για τον οποίον παρακολουθούνταν όχι μόνο ο κ. Ανδρουλάκης ή ο κ. Κουκάκης, αλλά και όσα άλλα θύματα παρακολουθήσεων του Predator ενδεχομένως βρίσκονταν και σε παράλληλη επισύνδεση από την ΕΥΠ».

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης