Πολιτική

Πλακιωτάκης: Καθημερινές οι προκλήσεις στο Αιγαίο - Πάνω από 6.000 διασώσεις τα τελευταία δύο χρόνια

Πλακιωτάκης: Καθημερινές οι προκλήσεις στο Αιγαίο - Πάνω από 6.000 διασώσεις  τα τελευταία δύο χρόνια
«Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε σώσει πάνω από 6.000 συνανθρώπους μας. Παράλληλα, έχουμε εξαρθρώσει 19 κυκλώματα και έχουμε συλλάβει πάνω από 251 διακινητές. Εδώ είναι το κρίσιμο στοιχείο. Πόσους διακινητές και κυκλώματα έχει εξαρθρώσει η Τουρκία; Κανέναν», ανέφερε ο Γ. Πλακιωτάκης

Η Ελλάδα καθημερινά αντιμετωπίσει προκλήσεις στο Αιγαίο, καθώς δεν υπάρχει μέρα που να μην προσπαθήσει τουρκικό σκάφος να μπει στα ελληνικά νερά, τόνισε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκης.
«Από το 2019 έχουν μειωθεί κατά 80% οι ροές, ωστόσο φέτος έχουμε τριπλάσια, σε σχέση με το 2021, περιστατικά προσπάθειας για παράνομη είσοδο μεταναστών στην Ελλάδα», ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ. Πλακιωτάκης.
Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό της καταδίωξης διακινητή μεταναστών στην Κω, ο υπουργός σημείωσε ότι «τον συγκεκριμένο διακινητή οι υπηρεσίες ασφαλείας του Λιμενικού τον παρακολουθούσαν για δύο εβδομάδες» , προσθέτοντας πως υπάρχει αυξημένη επιτήρηση καθώς «πλέον, εκτός από τις κλασσικές λέμβους, οι διακινητές χρησιμοποιούν ταχύπλοα και γιότ».
Πρόσθεσε για τα ναυάγια στο Αιγαίο πως «όταν χρησιμοποιείς μη αξιόπλοο πλοίο, χωρίς μέτρα ασφαλείας και σωσίβια, θα συμβούν τέτοια ατυχήματα και ναυάγια».
Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, «μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε σώσει πάνω από 6.000 συνανθρώπους μας. Παράλληλα, έχουμε εξαρθρώσει 19 κυκλώματα και έχουμε συλλάβει πάνω από 251 διακινητές. Εδώ είναι το κρίσιμο στοιχείο. Πόσους διακινητές και κυκλώματα έχει εξαρθρώσει η Τουρκία; Κανέναν».
Κατά τον ίδιο, «το μεγάλο διακύβευμα είναι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Σε αυτό το κομμάτι, το Λιμενικό Σώμα έχει εξοπλιστεί με 24 νέα σκάφη τα τελευταία τρία χρόνια και είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για άλλα 71 σκάφη», ενώ παράλληλα εξοπλίζονται και τα υφιστάμενα σκάφη με θερμικές κάμερες και σύγχρονα συστήματα.

Δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων

Με αφορμή το πρόσφατο διπλωματικό επεισόδιο στην Τρίπολη και την παράνομη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τους υδρογονάνθρακες, ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, συμπληρώνοντας ότι θα γίνει τη στιγμή που θα κριθεί ως κατάλληλη για τα ελληνικά συμφέροντα.

Για τα νησιά

Κάνοντας αναφορά στα έργα στα νησιά για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης μόνιμων κατοίκων και επισκεπτών, ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε πως έχουν εξασφαλιστεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να γίνουν άμεσα έργα, όπως η λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης.
Συμπλήρωσε πως αναζητούνται, κυρίως μέσω ΣΔΙΤ, μόνιμες λύσεις για την στέγαση στελεχών του Λιμενικού και άλλων υπηρεσιών του Δημοσίου που διορίζονται στα νησιά, όμως αδυνατούν να βρουν σπίτια ή να πληρώσουν για να μείνουν σε αυτά εξαιτίας των υψηλών ενοικίων.
Τέλος, για το μεταφορικό ισοδύναμο, ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι για τις επιχειρήσεις θα δοθεί στις αρχές Δεκεμβρίου και ήδη έχουν δρομολογηθεί οι πληρωμές των επιβατών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης