Τελευταία Νέα
Πολιτική

Δένδιας: Να μην επιτρέψουμε να γίνει κυρίαρχο το αφήγημα του αναθεωρητισμού - Η Τουρκία ενεργεί ως ταραξίας

Δένδιας: Να μην επιτρέψουμε να γίνει κυρίαρχο το αφήγημα του αναθεωρητισμού -  Η Τουρκία ενεργεί ως ταραξίας
Τουρκία ενεργεί ως ταραξίας στην περιοχή, δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία", τόνισε ο Ν. Δένδιας
Σχετικά Άρθρα

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στο αναθεωρητικό αφήγημα να επικρατήσει και να γίνει κυρίαρχο», τόνισε από το Μπαχρέιν ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, στην παρέμβασή του στο ετήσιο φόρουμ «Manama Dialogue».
Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι αν ο αγώνας της Ουκρανίας είναι επιτυχημένος «δεν θα πρόκειται απλώς για τη νίκη μιας χώρας ενάντια σε έναν επιτιθέμενο, θα είναι η ήττα της αναθεωρητικής αφήγησης», ενώ «αν η ρωσική εισβολή ήταν επιτυχής, τι θα εμπόδιζε τον πρόεδρο Erdogan να τη μιμηθεί ή άλλους αυταρχικούς ηγέτες να τη μιμηθούν;».
Υπογράμμισε ότι «η Τουρκία ενεργεί ως ταραξίας στην περιοχή», προσθέτοντας πως «δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά δεν επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία».
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, αν κοιτάξει κανείς τον προϋπολογισμό της Τουρκίας φέτος θα δει επιπλέον 30 δισεκατομμύρια, αυτά είναι τα κέρδη της Τουρκίας από τη μη επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Σημείωσε πως 800 ρωσικές εταιρείες μετεγκαθίστανται στην Τουρκία.
Σημείωσε ότι «η Τουρκία πρέπει να ενταχθεί στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ανατολικής Μεσογείου, είναι μια μεγάλη χώρα και δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την παρουσία της» και υπενθύμισε πως «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που εξακολουθεί να τάσσεται σαφώς υπέρ της ένταξης στην ΕΕ υπό όρους».
«Το ερώτημα είναι αν η πολιτική της Τουρκίας εξυπηρετεί αυτό το στόχο ή όχι», πρόσθεσε και τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στον κόσμο, μέλος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ που αντιμετωπίζει απειλή πολέμου, casus belli, «πώς μπορεί να συμβαίνει αυτό στον 21ο αιώνα;».

Η Λιβύη λειτουργεί ως ταραξίας με δύο τρόπους

Αφού σημείωσε πως η Τουρκία οριοθετεί θαλάσσιες ζώνες με την κυβέρνηση της Τρίπολης αγνοώντας ότι τα νησιά έχουν δικαιώματα, είπε πως «είναι σαν να υπέγραφε η Ελλάδα ένα μνημόνιο με την Τυνησία, αγνοώντας την ύπαρξη της Μάλτας και της Σικελίας».
Υπογράμμισε ότι και η Λιβύη λειτουργεί ως ταραξίας με δύο τρόπους, εξηγώντας πως «υπογράφει παράνομες συμφωνίες με την Τουρκία, δημιουργώντας πιθανά προβλήματα με την Ελλάδα και διαχέει όπλα στο Σαχέλ, όπου βλέπουμε μια κατάσταση που ξεφεύγει από τον έλεγχο».
Κάνοντας αναφορά στα άλλα προβλήματα της περιοχής, σημείωσε ότι «ο δυτικός κόσμος, η κοινωνία που είναι προσανατολισμένη στις αξίες, δεν έχει πολιτική για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Συρία».
«Πρακτικά δεν κάνουμε τίποτα», τόνισε και σημείωσε ότι και το Ιράν είναι μια πολύ δύσκολη περίπτωση και παίζει πολλές φορές το ρόλο του ταραξία.
Όμως τόνισε, υπάρχουν και θετικά παραδείγματα: Οι συμφωνίες του Αβραάμ άλλαξαν εντελώς την αφήγηση, όχι μόνο για τη Μέση Ανατολή, αλλά για τη συνολική περιοχή.
«Το Ισραήλ είναι πρόθυμο να συνεργαστεί με τις αραβικές χώρες και να δημιουργήσει μια νέα πραγματικότητα επί του εδάφους», επεσήμανε.
Αναφέρθηκε στη συμφωνία οριοθέτησης μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου, λέγοντας πως «βλέπουμε κάτι αρκετά μοναδικό. Μια συμφωνία μεταξύ δυο χωρών που δεν αναγνωρίζουν η μία την άλλη και βρίσκουν ένα τρόπο να επιλύσουν ένα ανοιχτό ζήτημα, αλλά και να εφαρμόσουν το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας για την επίλυσή του, αποδεχόμενοι ότι ο κόσμος είναι μια κοινωνία που βασίζεται σε κανόνες και δημιουργώντας ένα παράδειγμα για τον κόσμο».
Τρίτο παράδειγμα, όπως είπε, είναι η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ήταν υπό διαπραγμάτευση εδώ και περίπου 30 χρόνια.
«Δεν είναι απλώς μια διμερής συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών είναι μια λωρίδα σύνδεσης μεταξύ της Αφρικής και της Ευρώπης, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διασυνδέσεις και αγωγούς», ανέφερε και πρόσθεσε πως «είναι το τέλειο παράδειγμα για το πώς με βάση το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, οι χώρες θα μπορούσαν να επιλύσουν ζητήματα μέσω διαλόγου, όχι μόνο για τους πολίτες τους, αλλά για μια πολύ μεγαλύτερη περιοχή».
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, τα προβλήματα της περιοχής είναι επιλύσιμα, «αν έχουμε κανόνες και αν έχουμε καλή θέληση, όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα ή τουλάχιστον τα περισσότερα από αυτά είναι αντιμετωπίσιμα. Δεν πρέπει να παραιτηθούμε από την ελπίδα ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στην απελπισία να καλύψει την περιοχή μας».
Η Ελλάδα, όπως είπε, βλέπει τον εαυτό της ως σημείο εισόδου προς τα Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη και τη στήριξη της ουκρανικής προσπάθειας. Το λιμάνι Αλεξανδρούπολης, αποτελεί το κύριο λιμάνι που χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Επιπλέον, η Ελλάδα στοχεύει να γίνει ενεργειακός κόμβος, να μεταφέρει ενέργεια από τον αραβικό κόσμο, από την Αφρική προς την Ευρώπη. Υπενθύμισε πως είναι πολλές οι υποδομές που κατασκευάζονται σήμερα στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ενώ κατέληξε τονίζοντας πως σε επίπεδο ταυτότητας, η Ελλάδα έχει «τα κατάλληλα προσόντα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της ιστορίας της να κατανοήσει καλύτερα τον αραβικό κόσμο» και να γίνει ένα «πολιτιστικό σημείο διασταύρωσης».

Στην εκδήλωση με θέμα «Ημέρα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής»

Χαιρετισμό στην εκδήλωση με θέμα «Ημέρα Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής» θα απευθύνει τη Δευτέρα 21/11 ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.
Η εκδήλωση διοργανώνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, με συμμετοχή των πρέσβεων των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής που εκπροσωπούνται στην Ελλάδα.
Την εκδήλωση θα χαιρετίσει επίσης, με βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη και η ενίσχυση των δεσμών της Ελλάδας με τους εταίρους μας στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης