Τελευταία Νέα
Πολιτική

Παρασκήνιο: Το κτήμα στο Τατόι και τα σχέδια ύψους 45 εκατ. λιρών από τη βασιλική οικογένεια - Τι συζήτησαν Κάρολος - Μητσοτάκης

Παρασκήνιο: Το κτήμα στο Τατόι και τα σχέδια ύψους 45 εκατ. λιρών από τη βασιλική οικογένεια - Τι συζήτησαν Κάρολος - Μητσοτάκης
Ένας εκπρόσωπος του Έλληνα Βασιλιά Κωνσταντίνου είπε ότι τα σχέδια θα βασιστούν στην ανακαίνιση του οίκου Dumfries στο Ayrshire, ύψους 45 εκατομμυρίων λιρών, υπό την ηγεσία του βασιλιά Κάρολο
Σχετικά Άρθρα

Νέες λεπτομέρειες έρχονται στο φως της δημοσιότητας μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε χθες 28/11 ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Βασιλιά Κάρολο στο Ην. Βασίλειο.
Ειδικότερα, ένα εκ των θεμάτων της συζήτησης ήταν και η ανακαίνιση του οικογενειακού σπιτιού του πρίγκιπα Φίλιππου στην Ελλάδα, που αναμένεται να κοστίσει 12,3 εκατομμύρια λίρες, όπως αναφέρει η Daily Mail. 
Το Τατόι που απέχει 17 μίλια βόρεια της Αθήνας ήταν κάποτε το σπίτι της βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας πριν από το στρατιωτικό πραξικόπημα το 1973 και τώρα βρίσκεται εγκαταλελειμμένο.
Ο βασιλιάς Κάρολος επισκέφτηκε το Τατόι, όπου είναι θαμμένος ο παππούς του, πέρυσι στο πλαίσιο της 200ης επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Ένας εκπρόσωπος του Έλληνα Βασιλιά Κωνσταντίνου είπε ότι τα σχέδια θα βασιστούν στην ανακαίνιση του οίκου Dumfries στο Ayrshire, ύψους 45 εκατομμυρίων λιρών, υπό την ηγεσία του βασιλιά Κάρολο.
«Θέλουν να το χρησιμοποιήσουν ως παράδειγμα βέλτιστης πρακτικής», είπε αρμόδια πηγή σύμφωνα με τη Mirror.
Ο βασιλιάς παραχώρησε συνέντευξη στους δημιουργούς της εκπομπής A Royal Grand Design, η οποία προβάλλεται αύριο 30/11 το βράδυ στο ITV και παρακολουθεί την ανακαίνιση του κτήματος στο Ayrshire.
Ο Κάρολος δήλωσε στην εκπομπή ότι το έργο, το οποίο παραλίγο να τον χρεοκοπήσει ως πρίγκιπα της Ουαλίας, ήταν «ένα τρομερό ρίσκο», αλλά άξιζε τον κόπο.
Ο βασιλιάς πρόσθεσε: «Ήξερα ότι επρόκειτο για μια υποβαθμισμένη περιοχή. Ήθελα να τη χρησιμοποιήσω ως ένα σωστό παράδειγμα αυτού που πάντα πίστευα, της αποκατάστασης με γνώμονα την πολιτιστική κληρονομιά».
H βρετανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρει το κτήμα ως οικογενειακό σπίτι του πρίγκιπα Φιλίππου.
Η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει ότι το Τατόι είναι ερείπια, ωστόσο σχεδιάζεται να μετατραπεί σε μουσείo, σε ένα κοινό σχέδιο μεταξύ της Βρετανίας και της Ελλάδας.
«Ο βασιλιάς επισκέφθηκε το Τατόι -όπου είναι θαμμένος ο παππούς του- πέρυσι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 200ή επέτειο του Ελληνικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας», σημειώνει η «Daily Mail».
Και συμπληρώνει: «Το Prince's Trust, μια οργάνωση του βασιλιά Καρόλου, παρέχει συμβουλές στην ελληνική κυβέρνηση για την αποκατάσταση του ιστορικού παλατιού».

Η διασύνδεση με την Ελλάδα 

Ο βασιλιάς Κάρολος στο παρελθόν ανακαίνισε ριζικά και ανέπτυξε τουριστικά το περίφημο Dumfries House και θεωρείται ότι ο τρόπος με τον οποίο αξιοποιήθηκε το εν λόγω ακίνητο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σωστό οδηγό για την αξιοποίηση του Τατοΐου. 

Τι άλλο συζήτησαν Μητσοτάκης-Κάρολος

Η «Daily Mail», από την πλευρά της, αναφέρεται και στην παρουσίαση της συνάντησης του Καρόλου με τον Μητσοτάκη από τη σκοπιά των ελληνικών ΜΜΕ:
«Ορισμένα δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου αναφέρουν ότι ένα θέμα συζήτησης κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους θα μπορούσε να είναι ένας καλύτερος τρόπος διαχείρισης και διατήρησης του κτήματος στο Τατόι, που κάποτε αποτελούσε τη θερινή κατοικία της ελληνικής βασιλικής οικογένειας.
Όντας ακόμη πρίγκιπας της Ουαλίας, ο Κάρολος και η σύζυγός του Καμίλα περιηγήθηκαν το κτήμα όταν επισκέφθηκαν την Ελλάδα τον Μάρτιο του 2021.
Η συνάντηση Μητσοτάκη-Καρόλου ακολουθεί δημοσιεύματα νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Μητσοτάκης ελπίζει ότι ο βασιλιάς Κάρολος θα βοηθήσει στην προσπάθεια να επιστρέψουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Αθήνα.
Σε συνέντευξή του τον Οκτώβριο, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε στους «Sunday Times» ότι είχε μια «καλή προσωπική σχέση» με τον βασιλιά Κάρολο και πιστεύει πως τον υποστηρίζει.
Ο βασιλιάς, είπε, έχει «μια ελληνική κληρονομιά την οποία εκτιμά και αγαπά», προσθέτοντας: «Νομίζω ότι η διάθεση αλλάζει στο Ηνωμένο Βασίλειο».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης