Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες - Δεν παρέστη ο Νίκος Παππάς - Τι δήλωσαν Καλογρίτσας, Τόμπρας

Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες - Δεν παρέστη ο Νίκος Παππάς - Τι δήλωσαν Καλογρίτσας, Τόμπρας
Δήλωση του Χρήστου Καλογρίτσα διάβασε ο συνήγορός του Ανδρέας Λοβέρδος
Σχετικά Άρθρα

Χωρίς την παρουσία του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, αλλά με τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα παρόντα, ξεκίνησε σήμερα η δεύτερη ημέρα της δίκης στο Ειδικό Δικαστήριο περί ευθύνης υπουργών για την υπόθεση του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών του έτους 2016.
Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ο Γιάννης Μαντζουράνης εκ των συνηγόρων του κ. Παππά, δήλωσε στα μέλη του δικαστηρίου ότι ο εντολέας του «αρνείται την κατηγορία» και προσέθεσε:
«Θα αποδειχθεί η αλήθεια και στο τέλος ελπίζουμε στη δίκαιη κρίση σας».
Από την άλλη πλευρά ο Ανδρέας Λοβέρδος, εκ των συνηγόρων του κ. Καλογρίτσα, διάβασε δήλωση του εντολέα του, η οποία έχεις ως εξής:
«Οι υπεύθυνοι της υπόθεσης που βρίσκεται υπό την κρίση σας με κατέστρεψαν οικονομικά, επέτρεψαν να διασυρθώ δημοσίως με αναλήθειες, ψεύδη και ανυπόστατες συκοφαντίες. Δυστυχώς κανένας από τους αυτουργούς και τους ηθικούς αυτουργούς των σε βάρος μου εγκλημάτων δεν βρήκε το θάρρος, ως όφειλε, να διαψεύσει τα όσα εναντίον μου ελέγοντο. Και το χειρότερο απ' όσα υπέστην, ήταν η καταστροφή της υγείας μελών της οικογενείας μου.
Ενώ συνέβαιναν αυτά και έτρεχα σε γιατρούς, νοσοκομεία και δικηγόρους, επέλεγα συνειδητά να σιωπήσω. Η στάση μου αυτή της σιωπής ήταν πολιτική και μόνο πολιτική. Όσοι γνωρίζουν τους ηθικούς κανόνες της Αριστεράς και του χαρακτήρα μου καταλαβαίνουν.
Μίλησα μόνο μπροστά στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Κι αυτό πότε; Μόνον όταν προσπάθησαν να την εξαπατήσουν εκείνοι (Samer Khoury και λοιποί) που μεθόδευσαν αυτή τη θλιβερή υπόθεση, επιχειρώντας να μετατρέψουν μια στημένη, σκοπίμως ψευδή και διάτρητη διαιτητική απόφαση σε απόφαση ελληνικού δικαστηρίου, παραπλανώντας τον Έλληνα Δικαστή και, το κυριότερο, υποτιμώντας την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Σήμερα είμαστε εδώ. Οι ίδιοι άνθρωποι στους οποίους αναφέρθηκα αγωνίστηκαν να μετατραπώ σε κατηγορούμενο. Επίσης σκοπίμως δεν κάθισαν στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Η προσπάθεια να μειωθεί η δικονομική αξία της κατάθεσής μου είναι καταφανής. Είμαι παρών στο Δικαστήριο Σας για να πω την αλήθεια. Αφού φτάσαμε ως εδώ πρέπει να πω όλη την αλήθεια και να την αποδείξω με τα στοιχεία που διαθέτω. Η αλήθεια θα περάσει από το Δικαστήριό σας. Η αλήθεια και μόνο η αλήθεια».
Πρώτος μάρτυρας κατέθεσε ο οικονομολόγος Κυριάκος Τόμπρας, ο οποίος περιέγραψε τον τρόπο και τη διαδικασία που τηρήθηκε το καλοκαίρι του 2016, για την έκδοση της εγγυητικής επιστολής των 3 εκ. ευρώ προκειμένου να μπορεί να συμμετάσχει ο κ. Καλογρίτσας στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Ο κ. Τόμπρας ανέφερε ότι ήταν βασικά συνεργάτης της εταιρείας Consolidated Contractors Company (CCC) των αδελφών Χούρι (Samer, Tawfic και Wael Khoury) και ευκαιρία συνεργάτης του κ. Καλογρίτσα (στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών).
Ο μάρτυρας ανέφερε, μεταξύ των άλλων, ότι οι Χούρι υπαναχώρησαν γιατί κατάλαβαν, ότι η τότε κυβέρνηση δεν τον στήριζε πλέον τον Καλογρίτσα. Ο άνθρωπος στη συνέχεια καταστράφηκε και καταστράφηκαν και τα παιδιά του. Και συνέχισε ο κ. Τόμπρας:
«Ο Καλογρίτσας επισκέφθηκε τότε άλλους καναλάρχες, τον Κοντομηνά και τον Μαρινάκη, αλλά δεν τελεσφόρησαν τα ραντεβού. Ο Καλογρίτσας εμφανιζόταν ως μπροστινός της τότε κυβέρνησης και ζητούσε να έχει το 51% του καναλιού, κάτι που δεν μπορούσε να το δεχθούν οι καναλάρχες.
Θυμάστε την εκπομπή της Μενεγάκη με τον Κοντομηνά που βγήκε και κατήγγειλε. Στη συνέχεια ναυάγησε το σχέδιο. Μετά έληξαν όλα. Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός από το ΣτΕ.
Η αφανής εταιρεία που υπήρχε μεταξύ Καλογρίτσα και Χούρι για τα 3 εκατομμύρια ήταν αφανής εταιρεία Παπά-Χούρι με εκπρόσωπο τον Καλογρίτσα.
Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού επιστράφηκαν τα 3 εκ στον Καλογρίτσα και πήγα για να πληρωθώ.
Οι Χούρι δεν είχαν δικαίωμα στα 3 εκ.
Μου είπε ο Καλογρίτσας ότι δεν μπορώ να σου δώσω τίποτα, τα έχω ξοδέψει για το Ντοκουμέντο. Τότε οι Χούρι άρχισαν να ζητάνε τα λεφτά πίσω».
Σύμφωνα με τον κ. Τομαρά το κανάλι θα το έστηνε ο κ. Καλογρίτσας για λογαριασμό «των παιδιών» του ΣΥΡΙΖΑ, κατ΄ εντολή και υπόδειξη του Μαξίμου και προσέθεσε ότι ο επιχειρηματίας ήταν στρατευμένος και πειθαρχούσε στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήγε ως επιχειρηματικό όραμα να κάνει κανάλι.
Σύμφωνα με τον κ. Τόμπρα, όταν ο επιχειρηματίας έλεγε ««τα παιδιά», ένα από αυτά ήταν ο Παππάς».
Κατά τον κ. Τόμπρα, «ο σκοπός του κ. Καλογρίτσα δεν ήταν να κάνει κανάλι, αλλά μέσω αυτού να γίνει ο Μπόμπολας του ΣΥΡΙΖΑ, ο μεγαλοεργολάβος του ΣΥΡΙΖΑ».
«Η τότε κυβέρνηση φοβόταν, έτρεμε μετά το θόρυβο των ΜΜΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, ήταν η κυβέρνηση που ήθελε αλλά δεν μπορούσε, ήταν παντελώς ανίκανοι» επισήμανε ο κ. Τόμπρας και προσέθεσε ότι η τότε κυβέρνηση «άφησε τον Καλογρίτσα να τον φάνε τα σκυλιά, όπως το είπα και στη γυναίκα μου».
Ακόμη, ο κ. Τόμπρας κατέθεσε ότι ο κ. Καλογρίτσας εκβιάστηκε κατά το στάδιο της ανάκρισης εδώ μέσα ('Αρειο Πάγο).
Και εκβιάστηκε ο επιχειρηματίας, προκειμένου να σταματήσει (σ.σ.: να ζητάει) να γίνει κατηγορία κατά του Σάμερ Χούρι, γιατί θα γίνει κατηγορούμενος ο γιός του.
Σύμφωνα με το μάρτυρα τα περί εκβιασμού του τα είπε ο κ. Καλογρίτσας μέσα στο σπίτι του τελευταίου, παρουσία της γυναίκας του και του γιού του, ο οποίος εκείνη τη στιγμή ο Ιωάννης -Βλαδίμηρος Καλογρίτσας έπαθε εγκεφαλικό.
Η δίκη συνεχίζεται μεθαύριο Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης