Τελευταία Νέα
Πολιτική

«Φιάσκο» η ψήφος των αποδήμων για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Δεν πείθονται οι Έλληνες του εξωτερικού

«Φιάσκο» η ψήφος των αποδήμων για την κυβέρνηση Μητσοτάκη – Δεν πείθονται οι Έλληνες του εξωτερικού
Εν τέλει στους ειδικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί περίπου 4.000 Έλληνες του εξωτερικού.

Σε μεγάλο φιάσκο εξελίσσεται η υπόθεση ψήφος των αποδήμων για την ελληνική κυβέρνηση.
Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε από τις αρχές που βρέθηκε στην εξουσία ένα νομοσχέδιο που επέτρεπε τη ψήφο των αποδήμων ελλήνων από τον τόπο κατοικία τους μέσα από την εγγραφή σε έναν ειδικό κατάλογο.
Η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστάθηκε στο νομοσχέδιο καθώς ήξερε ότι οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις που προτιμούν οι απόδημοι είναι τα δεξιά κόμματα και το ΠΑΣΟΚ…
Έτσι πρόβαλλε ενστάσεις και δεν πέρασαν πολλές διευκολύνσεις.

Ρυθμιστικός παράγοντας για τις εκλογές

Ωστόσο, η ΝΔ περίμενε ότι θα μάζευε έναν ικανό αριθμό ελλήνων του εξωτερικού που θα μπορούσαν να είναι ακόμα και ρυθμιστικός παράγοντας στο εκλογικό αποτέλεσμα αν αναλογιστεί κανείς ότι μιλάμε για πάνω εκατ. πολίτες που ζουν στο εξωτερικό πολλοί και έχουν διατηρήσει την ελληνική υπηκοότητα.
Συν αυτώ θα πρέπει να πούμε ότι πολλοί ήδη έκαναν το ταξίδι στην Ελλάδα για να ψηφίσουν.
Επίσης, η κυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα σε νέα πρόσωπα που έχουν φύγει (brain drain) από την Ελλάδα πριν καν δουλέψουν στην Ελλάδα να εγγραφούν στους καταλόγους και να ψηφίσουν με το ΑΦΜ των γονιών τους.

Πληθυσμός όσο μία μικρή κωμόπολη
Παρόλη την κινητοποίηση λοιπόν του υπουργείου Εσωτερικών και του γενικού γραμματέα Μιχάλη Σταυριανουδάκη, εν τέλει στους ειδικούς καταλόγους έχουν εγγραφεί περίπου 4.000 Έλληνες του εξωτερικού.
Ένα νούμερο που δείχνει και την αποτυχία του εγχειρήματος.
Αφού μιλάμε για ένα μικρό νούμερο που είναι ίσο με τον πληθυσμό μίας μικρής κωμόπολης όπως π.χ οι Γαργαλιάνοι που δεν μπορεί να επηρεάσει κανένα αποτέλεσμα.

Εκστρατεία ενημέρωσης και μέχρι τον Φεβρουάριο η διορία

Η διορία θεωρητικά για να εγγραφεί κάποιος έλληνας του εξωτερικού είναι μέχρι 3 μέρες πριν τις εκλογές, αλλά το υπουργείο Εσωτερικών μέσω των προξένων έχει δώσει γραμμή ότι οι εγγραφές θα πρέπει να τελειώσουν το Φεβρουάριο για να εξεταστούν κιόλας.
Αλλά υπάρχει απροθυμία και μία αδιαφορία για τις εκλογές ως τώρα.
Δεν ξέρουμε αν θα αλλάξει.

Η σύσκεψη στο Μαξίμου - Πάγωσε ο Μητσοτάκης

Ωστόσο, σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές που έχει το ΒΝ, σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητηθεί το θέμα των αποδήμων, ο Πρωθυπουργός εισέπραξε την παγερή απάντηση από αρμόδιο κυβερνητικό αξιωματούχο ότι το «πολύ να φτάσουμε τους 10.000 απόδημους».
Η απάντηση ήταν ένα «χτύπημα» για το Μαξίμου που δεν το περίμενε.
Κάποιοι είχαν επαναπαυτεί, μάλλον και περίμεναν ότι ο κόσμος θα ανταποκρινόταν.
Εξ’ αυτού, λοιπόν, θα υπάρξει μία εκστρατεία ενημέρωσης από τα κατά τόπους προξενεία.
Αλλά ένα είναι σίγουρο.
Το πολυθρύλητο «όπλο» που πίστευαν κάποιοι ότι θα τους έδινε πόντους και μεγάλο εκλογικό προβάδισμα, εν τέλει είναι άσφαιρο.
Και δημιουργείται ένα ακόμα πιο σοβαρό ερώτημα.
Αφού δεν μπόρεσαν να πείσουν τους έλληνες του εξωτερικού που λογικά θα ζουν καλύτερα στις χώρες τους, πώς θα πείσουν τους έλληνες του εσωτερικού των μεγάλων προβλημάτων, της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης