Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ελλάδα και έξι ακόμα κράτη πιέζουν για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο - Ανεπαρκής η πρόταση της Κομισιόν

Ελλάδα και έξι ακόμα κράτη πιέζουν για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο - Ανεπαρκής η πρόταση της Κομισιόν
Ελλάδα και έξι ακόμα κράτη πιέζουν για πλαφόν στο ρωσικό αέριο

Η Ελλάδα και άλλες έξι χώρες της ΕΕ ζητούν με έγγραφό τους εν όψει της συνόδου των υπουργών Ενέργειας να τεθεί ένα περισσότερο αποτελεσματικό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, θεωρώντας ότι η πρόταση της Κομισιόν δεν θα μπορέσει βοηθήσει τους καταναλωτές με τους λογαριασμούς ενέργειας, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.
Ειδικότερα, σε έγγραφο που είδε το αμερικανικό κανάλι, χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και το Βέλγιο πιέζουν για αυστηρότερο ανώτατο όριο τιμών, τo οποίο θα κινείται ανάλογα με τις τιμές σε βασικούς διεθνείς κόμβους.
Κωδικοποιημένες οι απαιτήσεις των επτά χωρών της ΕΕ για το πλαφόν έχουν ως εξής:

  • Το 75% του ανώτατου ορίου τιμής θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς (το έγγραφο αναφέρει ως παράδειγμα τα 160 ευρώ).
  • Το υπόλοιπο 25% θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με έναν σταθμισμένο μέσο όρο τιμών φυσικού αερίου και LNG από ΗΠΑ, Ασία και Ευρώπη.
  • Δεν έχει οριστεί χρονικό διάστημα για το ανώτατο όριο.
  • Οι χώρες προτείνουν επίσης την κατάργηση του δεύτερου όρου της Επιτροπής σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου με σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG.

Η πρόταση της Επιτροπής απαιτεί οι τιμές να παραμείνουν πάνω από 275 δολάρια για δύο εβδομάδες και επίσης να είναι κατά τουλάχιστον 58 ευρώ υψηλότερες από τις τιμές του LNG για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης.
Το έγγραφο σημειώνει μάλιστα ότι η απαίτηση για δύο διαδοχικές εβδομάδες «δεν είναι αποτελεσματική για την επίτευξη άμεσων θετικών αποτελεσμάτων για τις αγορές». Στην πράξη, βάζοντας το «κατώφλι» πολύ ψηλά δεν μπορούν να αποτραπούν επεισόδια με υπερβολικές τιμές, σημειώνει το έγγραφο.
Υπάρχει φόβος ότι το ανώτατο όριο που περιγράφει η Κομισιόν συνοδεύεται από συνθήκες αγοράς που ίσως δεν υλοποιηθούν ποτέ. Το πλαφόν δεν θα είχε ενεργοποιηθεί ούτε τον Αύγουστο, όταν οι τιμές εκτοξεύτηκαν σε πρωτοφανή επίπεδα.
Παράλληλα, οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΕΕ συνεχίζονται ενόψει της έκτακτης συνόδου των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις 13 Δεκεμβρίου. Οι διαφορές είναι πολλές μεταξύ των «27» και απειλούν να «σύρουν» ακόμη και στην εκπνοή του 2022 την όποια συμφωνία.
Από την μία πλευρά οι χώρες του μπλοκ του εγγράφου -Βέλγιο, Ιταλία, Ελλάδα και άλλες- που θεωρούν ότι τα όρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι δυσλειτουργικά. Αφετέρου, χώρες όπως η Ολλανδία και η Γερμανία που βλέπουν τις κινήσεις αυτές με καχυποψία και άρνηση.
Η Ισπανία θεωρείται ότι γενικά υποστηρίζει την πρόταση. Άγνωστη -όσο και κρίσιμη- παράμετρος είναι η υποστήριξη της Γαλλίας.
Η Τσεχία, που κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, κατέθεσε συμβιβαστική πρόταση που μειώνει το ανώτατο όριο τιμών από 275 ευρώ που πρότεινε η επιτροπή στα 264 ευρώ, σύμφωνα με άλλο έγγραφο που είδε το Bloomberg. Προτείνει παράλληλα μείωση του χρονικού ορίου από τις δύο εβδομάδες σε πέντε ημέρες. Ωστόσο, αν και συμβιβαστική, δεν φαίνεται να ικανοποιεί τις χώρες που ζητούν μια πιο ρεαλιστική λύση.
Σημειώνεται ότι αν οι «27» δεν βρουν λύση σε επίπεδο υπουργών, το θέμα θα πάει σε επίπεδο ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής αργότερα, με ένα ακόμη συμβούλιο υπουργών προγραμματισμένο για τις 19 Δεκεμβρίου.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης