Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκάνδαλο υποκλοπών - έντονη ανησυχία: Υπό παρακολούθηση και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, εμπλοκή ΕΥΠ

Σκάνδαλο υποκλοπών - έντονη ανησυχία: Υπό παρακολούθηση και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, εμπλοκή ΕΥΠ
Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών στο φως της δημοσιότητας - Υπό παρακολούθηση και από την ΕΥΠ οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων και ο πρώην προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών
Σχετικά Άρθρα
Με δόσεις συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών και παρακολουθήσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Documento, στο στόχαστρο της ΕΥΠ ήταν η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Στο Documento που θα κυκλοφορήσει 4/12/2022 αναφέρεται ότι εκτός από το κακόβουλο λογισμικό Predator, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη παρακολουθούσε υπηρεσιακά στελέχη και κορυφαίους εθνικούς παράγοντες.
Όπως αναφέρεται, εκτός από τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και ΓΕΣ Χαράλαμπο Λαλούση, στη λίστα των παρακολουθήσεων βρισκόταν επίσης και ο πρώην Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Θ. Λάγιος!
Οι νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως δύο μόλις ημέρες αφότου κατατέθηκε προς επεξεργασία στην Επιτροπή Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ, το οποίο έχει καταγγελθεί από την ΑΔΑΕ και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επειδή δεν κινείται σε λογική πλήρους διαφάνειας, ειδικά από τη στιγμή που η ενημέρωση ενός θύματος υποκλοπής δεν έχει αναδρομική ισχύ.

Και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διατυπώσει βασικές ενστάσεις για το νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί στην Ολομέλεια την Πέμπτη 8/12, οι οποίες συμπυκνώνονται στα εξής:

• Η «απροσδιόριστη»-«ευρεία» έννοια της εθνικής ασφάλειας για την έγκριση άρσης του απορρήτου
• Η διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο παρακολουθούμενος μπορεί να μάθει για την παρακολούθησή του μετά από τρία έτη.
• Η διάταξη που προβλέπει ότι το υλικό που αποτυπώθηκε στο σύστημα επισυνδέσεων, για λόγους εθνικής ασφάλειας, διαγράφεται από το σύστημα μετά την πάροδο 6 μηνών, από την παύση ισχύος της εισαγγελικής διάταξης για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για λόγους εθνικής ασφάλειας.
• Ο αποδυναμωμένος ρόλος που επιφυλάσσει το νομοσχέδιο στην ΑΔΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των αποκαλύψεων της προηγούμενης βδομάδα ήταν ότι επίσης είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλης Καραμαλάκης, η εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου και ο επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας Χρήστος Μπαρδάκης.

Οικονόμου: Αναπόδεικτοι ισχυρισμοί

Απάντηση προς τον ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις παρακολουθήσεις, και συγκεκριμένα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento που θέλει την ΕΥΠ να παρακολουθούσε τους επικεφαλής της εθνικής άμυνας, εξέδωσε ο Γιάννης Οικονόμου.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, πρόκειται για «αισώπειους μύθους» και «συνονθύλευμα ατεκμηρίωτων ισχυρισμών». «Το πλέον τραγικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε ασμένως να υιοθετήσει τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς και να εξάγει πολιτικά συμπεράσματα», επισημαίνει ο Γιάννης Οικονόμου.
Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έχει ως εξής: «Ο κ. Βαξεβάνης συνεχίζει να δημοσιεύει σε συνέχειες τους αισώπειους μύθους του, όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο. Το αφήγημά του, το οποίο φθίνει όσο περνάει ο χρόνος, είναι ένα συνονθύλευμα ατεκμηρίωτων ισχυρισμών. Όσο υστερεί σε θεμελίωση και στοιχεία, άλλο τόσο πλεονάζει σε μυθοπλασία. Το πλέον τραγικό είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε ασμένως (προτού καλά- καλά κυκλοφορήσει η εφημερίδα) να υιοθετήσει τους αναπόδεικτους ισχυρισμούς και να εξάγει πολιτικά συμπεράσματα.
»Απέναντι σε αυτή την παρωδία η Κυβέρνηση απαντά με τη θεσμική θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ, με την καθολική απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών και φυσικά με την εμπιστοσύνη στη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία και οφείλει να αποσαφηνίσει το ταχύτερο δυνατό κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής».
www.bankingnews.gr 


.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης