Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Μετά την άνοιξη οι εκλογικές διαδικασίες - Οι τράπεζες να συνεισφέρουν για να μην δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων

Οικονόμου: Μετά την άνοιξη οι εκλογικές διαδικασίες - Οι τράπεζες να συνεισφέρουν για να μην δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δανείων

"Κανέναν δεν συμφέρει μια νέα γενιά «κόκκινων» δανείων, ούτε την οικονομία, ούτε το τραπεζικό σύστημα", ανέφερε ο Γ. Οικονόμου

Σχετικά Άρθρα

 Για εκλογές «όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας» έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, ο οποίος προσδιόρισε ότι «από την άνοιξη και μετά κανείς μπορεί να περιμένει τις εκλογικές διαδικασίες».
Ο κ. Οικονόμου, με φόντο τα σενάρια για τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών το 2023, ξεκαθάρισε εκ νέου μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και μάλιστα, «όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας», ενώ εξέφρασε και την αισιοδοξία της ΝΔ και του ίδιου του πρωθυπουργού για αυτοδυναμία.
Όπως ανέφερε, «οι εκλογές είπαμε, από την πρώτη στιγμή, στο τέλος της τετραετίας, όσο πιο κοντά στο τέλος της τετραετίας. Έχουμε μία εκλογική αναμέτρηση που δεν θα βγάλει Κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική κάλπη, εξαιτίας της σκοπιμότητας, της μεθόδευσης του ΣΥΡΙΖΑ να θεσμοθετήσει αυτή τη νάρκη της απλής αναλογικής στη σταθερότητα και στην κυβερνησιμότητα της χώρας. Με αυτά τα δεδομένα, νομίζω ότι από την Άνοιξη και μετά κανείς μπορεί να περιμένει τις εκλογικές διαδικασίες. Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή καθαρά, με ειλικρίνεια, ότι θα διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, για να συγκροτήσουμε μία αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Μία Κυβέρνηση η οποία θα μπορεί γρήγορα, έγκαιρα και ουσιαστικά να παίρνει αποφάσεις. Νομίζω καταλαβαίνει κανείς ότι η εθνική αυτή κάλπη, που θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις, μας επιτρέπει να ξεκινήσουμε να σκεφτόμαστε ότι ενδεχομένως από την Άνοιξη και μετά είναι πιθανό να έχουμε αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το ουσιαστικό είναι ότι μέχρι και την τελευταία μέρα που θα προκηρυχθούν οι εκλογές, ο κόσμος από αυτή την Κυβέρνηση θα έχει να περιμένει επιτυχή διαχείριση των προκλήσεων, των δυσκολιών, για να τα βγάλει πέρα η ελληνική κοινωνία. Αν μέσα σε αυτό το κλίμα, αν μέσα σε αυτές τις δυσκολίες, την πρώτη μας τετραετία έχουμε καταφέρει να πετύχουμε αυτή την ανθεκτικότητα, η κοινωνία και η Πατρίδα να είναι όρθια, ας αναλογιστεί κανείς, όχι μόνο πώς τα καταφέραμε, τι επαγγελματισμός, γνώση, προσπάθεια απαιτήθηκε, αλλά και τι μπορούμε να πετύχουμε στη
δεύτερη τετραετία της αυτοδύναμης Κυβέρνησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη Πρωθυπουργό, απαλλαγμένοι από την πίεση όλων αυτών των διεθνών κρίσεων, απαλλαγμένοι από συνέπειες μιας 10ετούς πορείας η οποία μας απορρύθμισε, μας αδυνάτισε. Όλα αυτά πρέπει να έχει ο κόσμος στο μυαλό του. Ο Πρωθυπουργός έχει φροντίσει με την πολιτική του η Ελλάδα να είναι μια χώρα αυτοπεποίθησης. Να μην ετεροπροσδιορίζεται ούτε ως προς τις κινήσεις της, ούτε να ζητάει την άδεια κανενός για να θωρακίσει την εθνική της άμυνα και την ασφάλειά της. Η Ελλάδα είναι μια χώρα ισχυρή με αυτοπεποίθηση, που δεν καθορίζει την τύχη και την πολιτική της με τις εξελίξεις ή με τις επιλογές που γίνονται σε άλλες χώρες. Έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά μας, αξιολογούμε τα πάντα, δεν προσπερνάμε τίποτα ελαφρά τη καρδία.
Είμαστε μια χώρα που πλέον έχουμε και την πολιτική, αλλά και την αποτρεπτική ισχύ για να μπορούμε να χαράσσουμε τον δρόμο μας, έτσι όπως εμείς εκτιμούμε ότι συμφέρει τους τους πολίτες, την κοινωνία και την Πατρίδα. Αυτό κάναμε και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε».

Οι τράπεζες να συνεισφέρουν για να μην δημιουργηθεί νέα γενιά κόκκινων δάνειων

Στη σκιά του κύκλου συναντήσεων του οικονομικού επιτελείου με τις τράπεζες, αλλά και την ενόχληση από τη στάση των τραπεζών όσον αφορά τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών εν μέσω της αύξησης των επιτοκίων του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Οικονόμου τις κάλεσε να συνεισφέρουν σημαντικά, ώστε να μη δημιουργηθεί νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.
«Εξαιτίας μιας δυσμενούς εξέλιξης που έχουμε παγκόσμια, στην Ευρώπη, αυξάνονται τα επιτόκια και αυτό σημαίνει αυξημένες δόσεις, αυξημένες υποχρεώσεις για τους δανειολήπτες και για τους συνεπείς δανειολήπτες προφανώς. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, η Κυβέρνηση έχει αποδείξει -όπως και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις- ότι έχει την τεχνογνωσία, ότι έχει την πολιτική βούληση, να κάνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η δυσάρεστη εξέλιξη. Αυτή είναι η προσπάθεια της Κυβέρνησης. Περιμένουμε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις από το τραπεζικό σύστημα. Επαναλαμβάνω: Πρέπει να κάνουμε ο καθένας από την πλευρά του ό,τι απαιτείται -και αυτή την ώρα οι τράπεζες είναι που πρέπει να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αυτή- ώστε να μη δημιουργηθεί μια καινούρια γενιά «κόκκινων» δανείων εξαιτίας όχι κάποιου προβλήματος που έχει ενσκήψει στη χώρα, ούτε κάποιας λαθεμένης διαχείρισης από τους ανθρώπους που πληρώνουν. Χρειάζεται πολύ προσεκτικά, αλλά και με κινήσεις ουσιαστικές, να αποφύγουμε τη δημιουργία συσσώρευσης νέου ιδιωτικού χρέους», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Για παρακολουθήσεις

Κληθείς να σχολιάσει νέα δημοσιεύματα για τις παρακολουθήσεις, ο κ. Οικονόμου μίλησε για επίμονη στην αναπαραγωγή ανυπόστατων ισχυρισμών, σημειώνοντας ότι «περισσεύει η μυθοπλασία».
Τόνισε ότι «η δικαιοσύνη απαιτείται να κάνει γρήγορα τη δουλειά της και η κυβέρνηση θεσμικά έρχεται να αντιμετωπίσει μια σειρά σοβαρών παθογενειών για τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και να καταστήσει την Ελλάδα πρώτη χώρα στην Ευρώπη που θα υπάρχει καθολική απαγόρευση χρήσης λογισμικών παρακολούθησης».
Όπως είπε, «υπάρχει μια επιμονή αναπαραγωγής ανυπόστατων ισχυρισμών, μιας επιχειρηματολογίας, η οποία όσο στερείται σε θεμελίωση και σε στοιχεία, τόσο περισσεύει η μυθοπλασία. Απέναντι σε αυτό το ζήτημα, η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή σοβαρά, καθαρά έχει πει ότι θα πρέπει η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Απαιτείται η Δικαιοσύνη γρήγορα να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση αυτή. Η Κυβέρνηση θεσμικά έρχεται να αντιμετωπίσει μια σειρά από πολύ σοβαρές παθογένειες που αφορούν τη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών, των εθνικών υπηρεσιών ασφαλείας και να καταστήσει την Ελλάδα την πρώτη χώρα στην Ευρώπη όπου θα υπάρχει καθολική απαγόρευση χρήσης, δημιουργίας, εμπορίας, κατοχής παράνομων λογισμικών παρακολούθησης. Απέναντι, δηλαδή, σε μια παρωδία ισχυρισμών, κατασκοπευτικής νουβέλας και, κυρίως, ανυπόστατων ισχυρισμών, χωρίς στοιχεία και τεκμήρια, η Κυβέρνηση κάνει αυτό που οφείλει να κάνει κάθε υπεύθυνη και συντεταγμένη Πολιτεία. Βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα για να αποσαφηνίσει πλήρως την υπόθεση αυτή, να δει ποια είναι τα πραγματικά της χαρακτηριστικά και ποια η υπερβολή και η εργαλειοποίηση».

«Έχουμε την πολιτική ισχύ, άλλα και την αποτρεπτική ισχύ»

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αμερικανού γερουσιαστή Menendez, ο οποίος έκλεισε την πόρτα στον Erdogan για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο κ. Οικονόμου ανέφερε «να τα πείτε σε όσους πανηγύριζαν ότι δήθεν κατάφερε η Τουρκία και ο Erdogan να ξεμπλοκάρει το πρόγραμμα των F-16».
Εξήγησε ότι «αφενός έχουμε φροντίσει να διευρύνουμε την απήχηση των θέσεών μας και να αποδομούμε τα παρανοϊκά επιχειρήματα της άλλης πλευράς, τη διαστρέβλωση διεθνούς νομιμότητας, από την άλλη ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ της χώρας μας».
Υπογράμμισε ότι «όλοι οι Έλληνες μπορούν να προσπερνούν τις απειλές της Τουρκίας και μπορούν να τις αντιμετωπίζουν με αυτοπεποίθηση, γιατί έχουμε φροντίσει από την αρχή κιόλας αυτής της πρώτης μας τετραετίας να κάνουμε δύο πράγματα: Με μια πολύ ουσιαστική εξωτερική πολιτική, με μια αποτελεσματική διπλωματία να διευρύνουμε την απήχηση των θέσεων μας και να αποδομούμε αυτά τα ανιστόρητα, ανυπόστατα, παρανοϊκά της άλλης πλευράς, που δεν εδράζονται σε καμία πτυχή του Διεθνούς Δικαίου, αλλά αποτελούν διαστρέβλωση της πραγματικότητας και της διεθνούς νομιμότητας. Και από την άλλη, με μια πολύ συγκροτημένη στρατηγική να ενισχύσουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα, να ενισχύσουμε εξοπλιστικά τις Ένοπλες Δυνάμεις για να μπορεί η Ελλάδα να εμπεδώνει αυτό το κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας, όχι μόνο στους ακρίτες, στους νησιώτες, στους κατοίκους της ηπειρωτικής χώρας, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μέρος της λύσης, δεν είναι μέρος του προβλήματος. Όσο η Τουρκία επιμένει σε αυτή την αδιέξοδη λογική, τόσο περισσότερο θα  αποδεικνύεται ότι η χώρα μας με την αυτοπεποίθηση που διαθέτει, μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο της σταθερότητας και της ασφάλειας, χωρίς να υποχωρήσει γραμμή, εκατοστό, ίντσα, από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, τα οποία, άλλωστε, εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο».
«Έχουμε την πολιτική ισχύ, άλλα και την αποτρεπτική ισχύ, να χαράζουμε το δρόμο μας, όπως εμείς εκτιμούμε ότι συμφέρει την πατρίδα δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε» τόνισε ο κ. Οικονόμου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης