Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης από EUMED-9: Να βρεθεί λύση για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο – Να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες

Μητσοτάκης από EUMED-9: Να βρεθεί λύση για το πλαφόν στο ρωσικό αέριο – Να στηριχθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες
Δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9
Στην ανάγκη εύρεσης μιας λύσης για το πλαφόν στο Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 13 Δεκεμβρίου 2022, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, στο Αλικάντε της Ισπανίας.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να κινηθεί στρατηγικά και ενωμένα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι ποσότητες ενέργειας που χρειάζεται, ενώ υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη χρειάζεται να υποστηρίξει τις εταιρείες μας, να προμηθευτούν το αέριο που χρειαζόμαστε από την παγκόσμια αγορά. Διαφορετικά, θα αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα ξανά και ξανά».
Επίσης, σημείωσε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η παραγωγή υδρογονανθράκων στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και ανέπτυξε το σχέδιο της Ελλάδας για την επιτάχυνση των ερευνών στην επικράτειά της. «Εάν μπορούσαμε να φέρουμε ευρωπαϊκό φυσικό αέριο στην ευρωπαϊκή αγορά, αυτό θα ήταν ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο».
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουμε να πετύχουμε μία συμφωνία στο επόμενο συμβούλιο των υπουργών ενέργειας», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σύνοδο κορυφής EUMED-9 σχετικά με την ενεργειακή κρίση. «Να μπορέσουμε επιτέλους να συμπιέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου», τόνισε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας τις προτάσεις του με έμφαση σε αυτή για ορισμό πλαφόν.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντική την παρατήρηση του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για τις δυνατότητες που παρέχει η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα προχωρά με ταχύτητα σε νέες έρευνες υδρογονανθράκων νοτιοανατολικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου. «Μπορούμε να συμβάλουμε, ώστε να βοηθήσουμε την Ευρώπη να απεξαρτηθεί πιο γρήγορα ενδεχομένως από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να είναι πάροχος ενεργειακής ασφάλειας με επενδύσεις επαναεριοποίησης φυσικού αερίου», σημείωσε.
Αναφερόμενος στο ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στη σωστή κατεύθυνση. «Ως Ευρώπη έχουμε αφομοιώσει τα μαθήματα που πήραμε από την κρίση χρέους και πως είναι μη παραγωγικό να θέτουμε αυστηρούς οικονομικούς στόχους. Η μεγαλύτερη ευελιξία μπορεί ταυτόχρονα να συμβαδίσει με τη χρηστή και συνετή δημοσιονομική διαχείριση, η οποία πρέπει να συνοδεύεται από της απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Αυτός είναι ο δρόμος που η Ελλάδα έχει χαράξει και θα επιμείνει σε αυτόν», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμφώνησε με τον Εμμανουέλ Μακρόν πως πρέπει να αναδείξουμε την ξεχωριστή βιοποικιλότητα της Μεσογείου αναπτύσσοντας κοινές δράσεις. Η Μεσόγειος, είπε, είναι στο επίκεντρο της κλιματικής αλλαγής και το καλοκαίρι είχαμε μεγάλες πυρκαγιές στη Γαλλία και την Πορτογαλία, ενώ είναι σημαντική η συνεργασία στην πολιτική προστασία και το εργαλείο του Rescue EU πρέπει να ενισχυθεί.
«Τέλος θέλω να ευχαριστήσω ως Ευρωπαίος και ως Έλληνας πρωθυπουργός το φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος κλείνει μια δεκαετή πορεία στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, και όλους σας γιατί σταθήκατε δίπλα στα δίκαια της Κύπρου στηρίζοντας την Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στην άδικη και παράνομη εισβολή που έλαβε χώρα πριν από 48 χρόνια», είπε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Η λύση του κυπριακού μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη μόνο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ και απορρίπτεται οποιαδήποτε σκέψη για λύση δύο κρατών».

Η ενεργειακή ασφάλεια στο επίκεντρο της συνόδου της EUMED9

Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης βρέθηκε στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν οι ηγέτες των εννέα χωρών της EUMED στη σημερινή σύνοδό τους στο Αλικάντε της Ισπανίας.
Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας και οικοδεσπότης της συνόδου Πέδρο Σάντσεθ είπε μετά τη λήξη της συνόδου ότι οι ηγέτες συμφώνησαν να πιέσουν για την υιοθέτηση ενός "δυναμικού" ανώτατου ορίου τιμών στο φυσικό αέριο αντί για ένα σταθερό πλαφόν.
"Θα εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε (η ΕΕ) να συμφωνήσει σε ένα δυναμικό και αποτελεσματικό ανώτατο όριο στην τιμή του αερίου", τόνισε, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.
Στη συνέντευξη Τύπου των ηγετών ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι διαπιστώθηκε σύγκλιση των απόψεων για την ασφάλεια του ανεφοδιασμού και τη μείωση της τιμής του αερίου, κάτι που θα μπορούσε να γίνει, όπως είπε, με ομαδικές αγορές και άλλα τεχνικά μέτρα, στα οποία δεν επεκτάθηκε. Τόνισε επίσης ότι θέλει να επιτευχθεί μια συμφωνία στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, στις 13 Δεκεμβρίου, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία.
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, για τον οποίο αυτή ήταν η τελευταία σύνοδος, επισήμανε ότι η Ανατολική Μεσόγειος θα μπορούσε να αναδειχθεί σε εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο για την Ευρώπη.
Να σημειωθεί ότι η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δεν παρέστη στη σύνοδο, λόγω ασθενείας και εκπροσωπήθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης