Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση - Άστοχο το food pass, καταλύτης εξελίξεων η ακρίβεια, προβληματισμός για το χρόνο εκλογών

Σε αδιέξοδο η κυβέρνηση - Άστοχο το food pass, καταλύτης εξελίξεων η ακρίβεια, προβληματισμός για το χρόνο εκλογών
O κ. Μητσοτάκης ακολουθεί ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα περιοδειών σα να πρόκειται να προκηρύξει εκλογές άμεσα, το πολύ τον Μάρτιο
Σχετικά Άρθρα
Αντί να κλείνει μέτωπα η κυβέρνηση, τα μεγαλώνει συνεχώς.
To μέτρο του food pass κρίθηκε τόσο ανεπαρκές που ακόμα και η αντιπολίτευση που θα ήθελε να κερδίσει κάτι μέσα από την συναίνεση για το μέτρο αυτό, εν τέλει δεν θα το πράξει καθώς δεν θέλει να στιγματιστεί από την κοροϊδία αυτή.

Στην κυβέρνηση δεν υπολόγισαν την πραγματική στόχευση του μέτρου

Το μέτρο αποκλείει καίρια μάζα των πολιτών.
Αλήθεια πόσες οικογένειες έχουν εισόδημα κάτω από 24.000 ευρώ;
Εάν στο ζευγάρι ιδιωτικών υπαλλήλων παίρνει κάποιος πάνω από 850 ευρώ μηνιαίως αυτομάτως αποκλείεται από το σύστημα.
Ή εάν στο ζευγάρι δημοσίων υπαλλήλων ένας από τους δύο παίρνει πάνω από 1000 ευρώ μηνιαίως, αυτομάτως αποκλείεται από το σύστημα.

Καμία επίδραση στην εκλογική δύναμη της ΝΔ

Συνεπώς, ο σχεδιασμός να βοηθηθούν τα νοικοκυριά έπεσε έξω αφού θα βοηθηθούν (και ορθά) τα πολύ λαϊκά στρώματα με 1 μισθό στο νοικοκυριό και οι νέοι εργαζόμενοι με μισθό κάτω από το μέσο μισθό που στην Ελλάδα για το 2022 κυμαίνεται στα 1250 ευρώ σύμφωνα με την pricefox.gr και σύμφωνα με το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ θα ξεπεράσει τα 1243,53 ευρώ που ήταν ο μέσος μισθός το 2021.
Ουσιαστικά, από πολιτικής άποψης η κυβέρνηση στόχευσε σε στρώματα που δεν έχουν καμία πολιτική επίδραση στην εκλογική δύναμη της ΝΔ αφού αυτοί ούτως ή άλλως, δεν στήριξαν ούτε θα στηρίξουν ΝΔ.

Η κυβέρνηση αντί για μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα-υπηρεσίες προτίμησε ημίμετρα

Από την άλλη αποκλείει κρίσιμες μάζες της μεσαίας τάξης. Γι’ αυτό, θεωρούμε ότι το μέτρο δεν θα έχει καμία ωφέλεια για τη ΝΔ. Δηλαδή εάν σκεφτήκανε αυτό το μέτρο για να ανοίξουν την ψαλίδα με την αντιπολίτευση, τότε απέτυχαν οικτρά. Το μόνο μέτρο που θα είχε επικοινωνιακή και πραγματική επίδραση θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ σε μία σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες και παράλληλα σκληρή παρακολούθηση των μηχανισμών στην αγορά. Αλλά το μέτρο αυτό μειώνει τα έσοδα του υπ. Οικονομικών και δεν μπορεί να μαζευτούν με έναν έκτακτο φόρο στις εταιρείες διύλισης.

Ασόβαρο το καλάθι νοικοκυριού – Σηκώνει τα χέρια ο αμερικάνος σύμβουλος

Η ακρίβεια και η ακριβή ενέργεια (η αγορά ηλεκτρικού ρεύματος παραμένει σε ακριβά επίπεδα, σε αντίθεση με το πετρέλαιο) παραμένουν μεγάλα ζητήματα που θα καθορίσουν την ψήφο των πολιτών. Και φυσικά δεν μπορούμε να θεωρήσουμε σοβαρό μέτρο το καλάθι του νοικοκυριού που παίρνει ως προϊόντα αναφοράς, τα low cost προϊόντα των ίδιων των supermarket… Και επειδή, στις ειδικές συσκέψεις το θέμα της ακρίβειας είναι το κορυφαίο που συζητείται- ένας βραχνάς για τον οποίο σηκώνει τα χέρια ψηλά και ο ίδιος ο αμερικάνος επικοινωνιολόγος Greenberg (ίσως γιατί όσους συμβούλεψε παλαιότερα δεν είχαν να αντιμετωπίσουν ένα πραγματικό κοινωνικό πρόβλημα) - επηρεάζονται και οι σκέψεις του Πρωθυπουργού για το χρόνο των εκλογών.

Προβληματισμός για το χρόνο εκλογών

Οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, βλέποντας το πρόβλημα της ακρίβειας να μην κλείνει εύκολα μέσα στους κρύους μήνες (και της άνοιξης) θεωρούν ότι θα πρέπει να εξαντληθεί η κυβερνητική θητεία.
Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε σε εκπομπή ότι θα κάνουμε κανονικές διακοπές του Πάσχα, άρα εκλογές τον Μάιο ή και αργότερα…
Ένας άλλος έλεγε στην Βουλή ότι τα «logistics των εκλογών» (δηλαδή οι μετακινήσεις ψηφοφόρων) είναι καλύτερα τους θερινούς μήνες.
Η τρίτη θεωρία, λέει ότι εφόσον η επόμενη κυβέρνηση θα εξαρτηθεί και από άλλο κόμμα, τότε δεν χρειάζεται καμία βιασύνη παρά μόνο διαβουλεύσεις στο περιθώριο για να κλειδώσει η καλύτερη δυνατή συνεργασία. Η μόνη δυνατή, τηρουμένων των συνθηκών, είναι με την Ελληνική Λύση του Κ.Βελόπουλου.
Από την άλλη, όμως, βλέπουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης ακολουθεί ένα πολύ σκληρό πρόγραμμα περιοδειών – ήταν στη προβληματική Βόρεια Ελλάδα και από το νέο έτος θα πάει Λάρισα, Δυτική Μακεδονία κ.α.- σα να πρόκειται να προκηρύξει εκλογές άμεσα, το πολύ τον Μάρτιο.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης