Τελευταία Νέα
Πολιτική

Qatargate: Νέες αποκαλύψεις για τον Αβραμόπουλο - Έκανε lobbying ενώ πληρωνόταν από τη ΜΚΟ του Panzeri

Qatargate: Νέες αποκαλύψεις για τον Αβραμόπουλο - Έκανε lobbying ενώ πληρωνόταν από τη ΜΚΟ του Panzeri
Ο Αβραμόπουλος πραγματοποίησε συναντήσεις με αντιπροέδρους της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2021
Σχετικά Άρθρα
Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για τη δραστηριότητα του Δημήτρη Αβραμόπουλου σε σχέση με το Qatargate, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα του EUobserver, ο πρώην επίτροπος της Κομισιόν είχε επαφές με αξιωματούχους κατά τη διάρκεια της διετούς περιόδου που δεν επιτρεπόταν να κάνει lobbying για λογαριασμό ΜΚΟ.
Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα, ο πρώην επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος πραγματοποίησε συναντήσεις με αντιπροέδρους της Επιτροπής της ΕΕ την ώρα που πληρωνόταν από την Fight Impunity, τη ΜΚΟ που συνδέεται με τις καταγγελίες για διαφθορά στο Κατάρ.
Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη (20 Δεκεμβρίου), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε ότι οι πρόσφατες συναντήσεις του που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ της Vera Jourova και του Johannes Hahn ήταν "ιδιωτικού χαρακτήρα".
Συναντήθηκε με εννέα επιτρόπους της ΕΕ ενώ βρισκόταν στη μισθοδοσία της οργάνωσης Fight Impunity.
Αλλά ο Αβραμόπουλος πραγματοποίησε επίσης συναντήσεις με αντιπροέδρους της Επιτροπής τον Νοέμβριο του 2021, πριν από τη λήξη της διετούς περιόδου «cooling-off» του την 1η Δεκεμβρίου 2021.
Η περίοδος αυτή του απαγορεύει να ασκεί πιέσεις στους Ευρωπαίους επιτρόπους εκ μέρους της ΜΚΟ για θέματα για τα οποία ήταν υπεύθυνος κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Και οι συναντήσεις που αφορούν την πολιτική της ΕΕ μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο εάν οι λομπίστες είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο διαφάνειας της ΕΕ, μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων των ομάδων ειδικών συμφερόντων.
Η Fight Impunity δεν ήταν στο εν λόγω μητρώο.

Τι απαντά η Κομισιόν

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Επιτροπής δήλωσε ότι δεν υπάρχει γενική απαγόρευση για συναντήσεις του Αβραμόπουλου με επιτρόπους ή το προσωπικό τους.
Το ερώτημα τέθηκε επειδή ο πρόεδρος της οργάνωσης Fight Impunity, ο Ιταλός πρώην σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Antonio Panzeri, βρίσκεται σήμερα στη φυλακή μαζί με τον πρώην κοινοβουλευτικό του βοηθό, Francesco Giorgi.
Το υποτιθέμενο σκάνδαλο διαφθοράς τους φέρεται επίσης να εκτείνεται σε διακίνηση επιρροής στο Μαρόκο.
Ο Αβραμόπουλος διετέλεσε επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ από το 2014 έως το 2019 και ασχολήθηκε με θέματα όπως η μετανάστευση και η ασφάλεια.
"Για τη συμμετοχή μου και την αποζημίωση που θα τη συνόδευε, ζήτησα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία μου δόθηκε γραπτώς από την πρόεδρο [Ursula] von der Leyen", δήλωσε.
Η ιταλική εφημερίδα La Stampa αποκάλυψε ότι η οργάνωση Fight Impunity του κατέβαλε 60.000 ευρώ για την εργασία του μεταξύ Φεβρουαρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022.
Στο διάστημα αυτό είχε συναντήσεις με εννέα επιτρόπους της ΕΕ.

avramo.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης