Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντίστροφη μέτρηση για την ώρα της κάλπης – Πότε «κλειδώνουν» οι αποφάσεις Μητσοτάκη για τις εκλογές, όλα τα σενάρια

Αντίστροφη μέτρηση για την ώρα της κάλπης – Πότε «κλειδώνουν» οι αποφάσεις Μητσοτάκη για τις εκλογές, όλα τα σενάρια
Τα σενάρια περί προσφυγής στις κάλπες - Οι ημερομηνίες που βρίσκονται στο τραπέζι
Σχετικά Άρθρα
Αντίστροφα φαίνεται να μετρά ο χρόνος για τις οριστικές αποφάσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Στην απόδρασή του στο Μέτσοβο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να «κλειδώσει» τις αποφάσεις του για το πότε θα στηθούν οι κάλπες, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι επιστρέφοντας στην Αθήνα θα τις ανακοινώσει.
Άλλωστε χαρακτηριστική ήταν και η πρόσφατη φράση του «στο βουνό παίρνονται οι αποφάσεις. Θα πάω στο Μέτσοβο. Έχουμε αποφάσεις να πάρουμε».
Άλλωστε, μετά την επιστροφή του από το βουνό, πάλι στο Μέτσοβο, τον Δεκέμβριο του 2019, είχε προτείνει την Κ. Σακελλαροπούλου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Και ενώ τα σενάρια… δίνουν και παίρνουν και τα επιτελεία των κομμάτων σημειώνουν κρίσιμες ημερομηνίες, μια πρώτη γεύση έδωσε προ ημερών ο υπουργός Εσωτερικών, Μ. Βορίδης, μιλώντας στο Mega λέγοντας «να υπολογίσετε ένα καθαρό διάστημα δύο μηνών από την χρονική στιγμή που αποφασίζει ο πρωθυπουργός να διαλύσει την Βουλή για την όλη διαδικασία. Ένα ενδεχόμενο είναι πριν από το Πάσχα να είναι η πρώτη κάλπη και πριν τις πανελλαδικές η δεύτερη».
Υπενθυμίζεται ότι φέτος το Πάσχα «πέφτει» στις 16 Απριλίου και στις 2 Ιουνίου θα ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εξετάσεις των μαθητών της Γ΄ Λυκείου.

Τα σενάρια και οι κρίσιμες ημερομηνίες

Με φόντο τον δρόμο προς τις κάλπες, δεδομένου ότι όπως όλα δείχνουν αποκλείονται ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος, η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές φαίνεται ότι ξεκινά από τα μέσα του δεύτερου μήνα του 2023.
Ανάμεσα στις επιλογές για τη διεξαγωγή τους φαίνεται να είναι στις 5/3/2023 και 26/3/2023, αλλά και στις 2 ή 9 Απριλίου 2023.
Στα σενάρια περί προσφυγής στις κάλπες, είναι αυτές να στηθούν στις 5/3/2023 και οι δεύτερες την Κυριακή των Βαΐων, στις 9/4/2023.
Ωστόσο, στην περίπτωση που οι εκλογές «κλειδώσουν» για τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, τότε οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν μετά το Πάσχα. Στην περίπτωση αυτή, επικρατέστερη είναι η Κυριακή των Βαΐων στις 9/4 για τις κάλπες της απλής αναλογικής και μετά το Πάσχα, ήτοι στις 7/5/2023,  οι δεύτερες.

Μετά το Πάσχα;

Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιλέξει τη διεξαγωγή των εκλογών μετά το Πάσχα (στις 16/4/2023) , που σημαίνει τον Μαΐο του 2023.
Άλλωστε, αυτό το τελευταίο σενάριο στηρίζει και η πρόσφατη φράση του υπουργού Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτη ότι «το αρνάκι θα το φάμε στο χωριό με ησυχία», αλλά και του υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θ. Λιβάνιου ότι «τα logistics δουλεύουν καλύτερα όταν ζεσταίνει ο καιρός».
Έτσι, στο τραπέζι είναι και το σενάριο οι πρώτες κάλπες να στηθούν την Κυριακή του Θωμά (23/4/2023) και οι δεύτερες στις 21/5/2023.
Πάντως, όπως ανέφερε σε δημοσίευμά του το ΒΝ, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, δεν βιάζεται για τις εκλογές.
Βουλευτής επισκέφτηκε τον Πρωθυπουργό τις προηγούμενες μέρες και, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης του είπε ότι δεν θα βιαστεί για τις εκλογές και ότι δεν έχει παρθεί καμία απόφαση ακόμα.
Αν συνδυαστουν οι δηλώσεις Γεραπετρίτη για ήρεμο Πάσχα και του Λιβάνιου για ευκολότερες μετακινήσεις ψηφοφόρων τους ζεστούς μήνες, τότε το κυρίαρχο σενάριο για το Μέγαρο Μαξίμου είναι να πάει για εκλογές τον Μάιο 2023 και να κάνει τις επαναληπτικές τέλη Ιουνίου 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης