Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οι τελευταίες 30 μέρες της κυβέρνησης – Επικοινωνιακή διαχείριση, νέα επιδόματα, φιλολαϊκά νομοσχέδια και περιοδείες

Οι τελευταίες 30 μέρες της κυβέρνησης – Επικοινωνιακή διαχείριση, νέα επιδόματα, φιλολαϊκά νομοσχέδια και περιοδείες
Στις 9 Απριλίου εκτός σοβαρού απροόπτου η προκήρυξη των εκλογών
Σχετικά Άρθρα
Τριάντα ημέρες κυβερνητικού και επικοινωνιακού έργου θα έχει η κυβέρνηση μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, που πλέον τοποθετείται στις 9 Απριλίου εκτός σοβαρού απροόπτου.

Φιλολαϊκά νομοσχέδια

Το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να ανεβάσει επικοινωνιακά κάποια νομοσχέδια που θα έρθουν στην Βουλή για να κερδίσουν πόντους σε ακροατήρια που είναι πιο ουδέτερα πολιτικά. Όπως για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για το bullying στα σχολεία που ακούγεται ωραία στα οικογενειακά ακροατήρια και σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Το ίδιο και το εθνικό σχέδιο για τους άστεγους που είναι μία φιλολαική πολιτική.

Θα σηκώσει επικοινωνιακά το θέμα της τροπολογίας για Κασιδιάρη

Επίσης, η κυβέρνηση σκοπεύει να σηκώσει επικοινωνιακά το θέμα της τροπολογίας για τον αποκλεισμό του Ηλία Κασιδιάρη από τις εκλογές που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα. Θεωρεί ότι, παρά τα εύλογα ερωτήματα που δημιουργεί η ρύθμιση, θα σύρει τα άλλα κόμματα σε μία λογική αποκλεισμού των δύο κομμάτων που θίγονται από την διάταξη αυτή, «Χρυσή Αυγή» και «Έλληνες για την Πατρίδα». Παράλληλα, υπάρχει η εκτίμηση ότι με αυτό το τρόπο θα προσεγγίσει ευαίσθητα κοινά στο Κέντρο και τη Κεντροαριστερά.

Προεκλογικά επιδόματα σε συνταξιούχους και χαμηλόμισθους

Τι άλλο θα δούμε σε αυτές τις 30 μέρες;
Το επόμενο διάστημα και λίγο πριν τις εκλογές, το οικονομικό επιτελείο θα αποφασίσει για το προεκλογικό επίδομα που θα δώσει σε συνταξιούχους που δεν πήρανε αύξηση στις συντάξεις τους.
Έτσι θα κλείσει άλλο ένα μέτωπο.
Επίσης, στα σκαριά, σύμφωνα με πηγές είναι και ένα δεύτερο προεκλογικό επίδομα, ως στήριξη για την ακρίβεια που επικρατεί στην αγορά και που θα δοθεί λίγο πριν το Πάσχα. Για τη συγκεκριμένη δράση, το οικονομικό επιτελείο ισχυρίζεται ότι έχει ανοίξει δημοσιονομικός χώρος 600-700 εκατ. ευρώ.

Μέχρι τέλος Φλεβάρη αποφάσεις για κατώτατο

Για το θέμα του κατώτατου μισθού, οι εισηγήσεις είναι η αύξηση να είναι γύρω στο 7-8% ενώ το επόμενο διάστημα που θα πέσει λογικά η ανεργία κάτω από το 10% θα ξεπαγώσουν και οι τριετίες. Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από την 1 Απριλίου, οπότε θα αποφασιστεί το επόμενο διάστημα, δηλαδή τουλάχιστον μέσα στον Φλεβάρη αρχές Μαρτίου καθώς μετά ξεκινάει η προεκλογική περίοδος.

Συμβολική επίσκεψη στην Κρήτη

Ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε στοχευμένες περιοδείες. Καταρχάς θα πάει ξανά στην Κρήτη για να δει από κοντά τις έρευνες που κάνουν τα ερευνητικά πλοία για την αναζήτηση υδρογοναθράκων. Προχωράει σε αυτή τη κίνηση συμβολικά, την ώρα που η τουρκική εθνοσυνέλευση αναγνωρίζει το ανενεργό τουρκολυβικό μνημόνιο και αμφισβητεί την ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης.

Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

Το μενού των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα με μεγάλη περιοδεία στην Δυτική Μακεδονία όπου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί την ευαίσθητη περιοχή της Κοζάνης. Ευαίσθητη, διότι η απολιγνιτοποίηση έχει αλλάξει το εργασιακό στάτους της περιοχής αλλά υπάρχουν και εστίες διαρροών προς άλλα δεξιά κόμματα, τις οποίες ο Πρωθυπουργός προσπαθεί να ελέγξει. Εκεί θα εγκαινιάσει την νέα λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση στη Κοζάνη.

Περιοδεία στον θεσσαλικό κάμπο

Θα ακολουθήσει, επίσης, μία περιοδεία του Πρωθυπουργού στην Λάρισα και γενικότερα στον Θεσσαλικό κάμπο. Είναι σαφής η στόχευση του Πρωθυπουργού. Θέλει να κινητοποιήσει τη μεγάλη μάζα των αγροτών του κάμπου. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί και εντολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις σε αγρότες που έχουν μείνει πίσω.

Επικέντρωση στη απομόνωση Τσίπρα

Στην κυβερνώσα παράταξη, τέλος, θεωρούν ότι η κίνηση Τσίπρα να απέχει από τις κοινοβουλευτικές μάχες δημιουργεί γενικότερη αμφισβήτηση στο πολιτικό σύστημα και ίσως και στην εκλογική διαδικασία. Δηλαδή, αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο ο Α. Τσίπρας να μην αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ουσιαστικά την ήττα του στις εθνικές εκλογές. Και αυτό δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη απώθηση των πολιτών, ιδιαίτερα των αναποφάσιστων, απέναντι σε αυτές τις λογικές. Όπως, επίσης, εξυπηρετεί τη ΝΔ η σκληρή κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική ότι δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα συνεργασίας μετεκλογικής.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης