Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σφοδρή κόντρα για το «μπλόκο» σε Κασιδιάρη - Ποιες αλλαγές ζητά ο Τσίπρας - «Ναι» από Ανδρουλάκη

Σφοδρή κόντρα για το «μπλόκο» σε Κασιδιάρη - Ποιες αλλαγές ζητά ο Τσίπρας - «Ναι» από Ανδρουλάκη
Συνεχίζεται η αντιπαράθεση στη Βουλή για την τροπολογία που αφορά το κόμμα Κασιδιάρη
Σχετικά Άρθρα
Σφοδρή είναι και σήμερα η αντιπαράθεση στη Βουλή για την τροπολογία που στοχεύει σε αποκλεισμό του κόμματος Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη.
Η ευρεία συναίνεση που επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία είναι άπιαστος στόχος, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θα καταψηφίσει εφόσον δεν εφαρμοστούν οι αλλαγές που προτείνει.
Την τροπολογία θα υπρψηφίσει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ενώ «όχι» λένε ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25.
Η Ελληνική Λύση δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της.

Τσίπρας: Διχαστικό παραλήρημα Μητσοτάκη, στόχος να πάρει τις ψήφους Κασιδιάρη - Η τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ

Σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση της τροπολογίας για το «μπλόκο» στο κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη. 
Την ίδια ώρα ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κάνει ένα βήμα πίσω και καλεί την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να αποδεχτούν τις προτάσεις Αλιβιζάτου και Κοντιάδη.
Η αξιωματική αντιπολίτευση κατέθεσε τη δική της τροπολογία, στην οποία εισάγεται μια «θέσπιση πρόσθετης αρνητικής προϋπόθεσης για την κατάρτιση συνδυασμού.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».

Επίθεση στον Μητσοτάκη

Σχολιάζοντας τη χθεσινή αναφορά του πρωθυπουργού στο ΕΑΜ και την εθνική αντίσταση, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για διχαστικό παραλήρημα και κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ψαρεύει ψήφους στα θολά νερά της ακροδεξιάς και ελπίζει να επωφεληθεί εκλογικά από τον αποκλεισμό του κόμματος Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη. 
Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ είπε ότι χθες, μια μέρα πριν η κυβέρνηση φέρει τη «ρύθμιση για τον αποκλεισμό των νεοναζί», ο κ. Μητσοτάκης «εμφανίστηκε στη Βουλή και με ένα διχαστικό παραλήρημα βγαλμένο από τη μετεμφυλιακή περίοδο μας ζήτησε πιστοποιητικά εθνικοφροσύνης και έθεσε εκ νέου εκτός νόμου την εθνική μας αντίσταση», ενώ «καταφέρθηκε εναντίον του ΕΑΜ που ήταν ο κορμός της εθνικής αντίστασης του λαού μας απέναντι στους Γερμανούς κατακτητές, δηλαδή απέναντι στους ναζί και στο φασισμό».

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε ότι «δεν είναι ανιστόρητος ο κ. Μητσοτάκης» και πως όλα τα γνωρίζει, «απλά ο καημός του δεν είναι να αποκλείσει τους ναζί, τα φασιστικά μορφώματα, να βάλει φρένο στον ακροδεξιό και εθνικιστικό λαϊκισμό», αλλά «να πάρει τις ψήφους των ακροδεξιών και των εθνικιστών».
Είπε ότι ψαρεύει τόσο άτσαλα «στα θολά νερά της ψευτοεθνικοφροσύνης, του κίβδηλου πατριωτισμού, που τον έχουμε πάρει όλοι χαμπάρι».
«Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να γίνουν οι δρόμοι πεδίο βολής των ναζιστικών πρακτικών.
Να μην επιτρέψουμε ποτέ ξανά να ζήσουν οι επόμενες γενιές το τραύμα που άφησε η δολοφονία του Παύλου Φύσσα», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Δεν μπορούμε να δώσουμε το πράσινο φως σε μία διάταξη που απειλεί να εξισώσει τον ναζισμό με τον κομμουνισμό.
Εδώ αναμετρώμαστε με την ιστορία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι ο τρόπος, ο χρόνος και η επιχειρηματολογία που συνοδεύει την τροπολογία που καταθέτει η κυβέρνηση για το κόμμα Κασιδιάρη, φανερώνει ότι δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη επιθυμία να ορθώσουμε όλοι μαζί φράγμα απέναντι στην παρουσία και τη δράση των απογόνων του ναζισμού και του φασισμού.
Σημειώνεται ότι ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκινώντας την ομιλία του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Μανούσου Βολουδάκη.

«Η ΝΔ άφηνε τον Κασιδιάρη να κάνει πολιτικό αγώνα»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δύο χρόνια τώρα «άφησε τους εγκληματίες νεοναζί ανενόχλητους να κάνουν πολιτικό αγώνα από τη φυλακή» και ότι αυτά τα έβλεπε η ΝΔ, «απλά δε σας ενοχλούσε».
Υποστήριξε πως στη ΝΔ πιστεύουν ότι με τον αποκλεισμό από τις εκλογές του κόμματος Κασιδιάρη «και την ταυτόχρονη στροφή σας στην ακροδεξιά ρητορική, θα καταφέρετε να κερδίσετε τους ψηφοφόρους που φαίνεται στις δημοσκοπήσεις να πηγαίνουν προς τα εκεί».
«Το τελευταίο που σας ενδιαφέρει είναι η Δημοκρατία.
Για εμάς η Δημοκρατία είναι ένα υπαρξιακό ζήτημα.
Ζούμε σε μια εποχή της απόλυτης αποθράσυνσης της ακροδεξιάς.
Όσο η θεσμική εξουσία γίνεται πιο αυταρχική, η Δημοκρατία συρρικνώνεται«, σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Πέρα από λάθος πολιτικούς υπολογισμούς, κάνετε και ιστορικό λάθος.
Χρέος όλων των δημοκρατικών δυνάμεων είναι να ορθώσουν ένα τείχος», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό υποψηφίων από συνδυασμούς

Τη δική του τροπολογία (επισυνάπτεται) κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις Βουλευτικές Εκλογές» στην Ολομέλεια.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, εισάγεται μια «θέσπιση πρόσθετης αρνητικής προϋπόθεσης για την κατάρτιση συνδυασμού. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 (εγκληματική οργάνωση) και 187Α (τρομοκρατικές πράξεις, τρομοκρατική οργάνωση) του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».
Με την προτεινόμενη διάταξη, σημειώνεται ότι αυτό που «επιδιώκεται είναι να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κατάχρησης της μορφής του πολιτικού κόμματος ως κέλυφος και προκάλυμμα για τη λειτουργία εγκληματικής ή τρομοκρατικής οργάνωσης».
Υπογραμμίζεται πως «η διάταξη αυτή τίθεται με πλήρη σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές. Αφενός, δεν θεσπίζεται ούτε απαγόρευση λειτουργίας πολιτικού κόμματος ούτε στέρηση του δικαιώματος κατάρτισης συνδυασμού από αυτό, παρά μόνο τίθεται μια αρνητική προϋπόθεση για την άσκησή του. Κανένα κόμμα δεν εμποδίζεται να συμμετάσχει στις εκλογές, εφόσον δεν περιλάβει μεταξύ των υποψηφίων του πρόσωπα που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα στη διάταξη εγκλήματα. Αφετέρου, και δεδομένου ότι κατά το άρθρο 51 παρ. 3 του Συντάγματος στέρηση του εκλογικού δικαιώματος μόνο ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης είναι επιτρεπτή, ο αποκλεισμός προσώπων που έχουν καταδικαστεί για τα προβλεπόμενα εγκλήματα από συνδυασμούς που καταρτίζονται από κόμμα ή συνασπισμό κομμάτων ή συνασπισμό ανεξάρτητων υποψηφίων δεν τους στερεί πάντως το δικαίωμα να συμμετέχουν στις εκλογές ως μεμονωμένοι υποψήφιοι».
Η διατύπωση της προτεινόμενης νομοθετικής διάταξης είναι ότι «προϋπόθεση για την κατάρτιση συνδυασμού είναι να μη συμμετέχει σε αυτόν ως υποψήφιος πρόσωπο το οποίο έχει καταδικαστεί σε οποιονδήποτε βαθμό για τα εγκλήματα των άρθρων 187 και 187Α του Ποινικού Κώδικα, εφόσον αυτά έχουν τελεστεί στο πλαίσιο ή υπό το πρόσχημα της δράσης πολιτικού κόμματος».

Το ΠΑΣΟΚ υπερψηφίζει την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη - Η δήλωση του Ανδρουλάκη

Την πρόθεση του ΠΑΣΟΚ να υπερψηφίσει την τροπολογία της κυβέρνησης που μπλοκάρει το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη από τις επικείμενες εκλογές, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Ανδρουλάκης.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, το κόμμα κατέθεσε παρατηρήσεις που οδήγησαν στη βελτίωση της τροπολογίας, που στην αρχική της μορφή παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα.
«Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς την συνταγματική αρτιότητα της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία» επισημαίνει χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης.
 
Η δήλωση Ανδρουλάκη

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει στη δήλωση του:
«Το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση του βρέθηκε στην πρωτοπορία της εθνικής συμφιλίωσης αλλά και του αγώνα εναντίον των απολογητών του χιτλερισμού.Το 2013, όταν το Κίνημα μας οργάνωνε επικοινωνιακή καμπάνια για να διατρανώσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση και παράλληλα μιλούσε για την ανάγκη προστασίας του δημοκρατικού πολιτεύματος έναντι του φαινομένου του νεοναζισμού, άλλες πολιτικές δυνάμεις “ξέπλεναν” το εν λόγω μόρφωμα.
Είτε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με μια “σοβαρή Χρυσή Αυγή” όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είτε υιοθετώντας στη Βουλή το απαράδεκτο δόγμα εκ μέρους στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ότι “δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι”, αποκλειστικά και μόνο για να προωθούν τα νομοσχέδια της αρεσκείας τους μαζί με τους Χρυσαυγίτες.Ήταν μετά από προσωπική μου επιστολή, τον Οκτώβριο του 2020, προς τον αείμνηστο Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, που έκλεισαν οριστικά οι πόρτες του Ευρωκοινοβουλίου στον καταδικασθέντα ευρωβουλευτή, Γιάννη Λαγό, παρά την καθυστέρηση, που είχε επιδείξει η τότε Κυβέρνηση.
Δυστυχώς όμως, όλα αυτά τα χρόνια, ορισμένοι έκαναν δεύτερες σκέψεις με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, υπολογίζοντας πάνω απ’ όλα το πολιτικό κόστος.
Πιστοί στη λογική “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται από το γεγονός ότι φτάσαμε να νομοθετήσουμε την τελευταία στιγμή, λίγο πριν τις εκλογές.
Σήμερα το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει πιστό στις παραδόσεις του να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών της.
Γι’ αυτό και καταθέσαμε παρατηρήσεις που οδήγησαν στη βελτίωση μιας τροπολογίας που, όπως είχε αρχικά δει το φως της δημοσιότητας, παρουσίαζε σημαντικά προβλήματα.Κατόπιν και της θετικής γνωμοδότησης της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής ως προς την συνταγματική αρτιότητα της, με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης στηρίζουμε την τροπολογία που προστατεύει τη Δημοκρατία έναντι αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, που διέπραξε δολοφονίες και προχώρησε σε σειρά πογκρόμ εναντίον πολιτών και μεταναστών».

Βορίδης: Η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ ταυτίζεται με την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής

Τη σύμπραξη όλων των κομμάτων στο να αποτραπεί η είσοδο στην Βουλή εγκληματιών ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, σχετικά με την τροπολογία με την οποία θεσπίζεται ως κώλυμα εκλογικής συμμετοχής σε κόμμα ή συνδυασμό συνεργαζόμενων κομμάτων, οποιουδήποτε έχει καταδικαστεί σε οποιοδήποτε βαθμό σε εγκληματική οργάνωση.
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, του καταλόγισε ότι «η επιχειρηματολογία σας εναντίον της τροπολογίας, ταυτίζεται με την επιχειρηματολογία της Χρυσής Αυγής». Καθώς, όπως υποστήριξε, «αυτά που έχουμε ακούσει από την Χρυσή Αυγή αλλά και το κόμμα του Κασιδιάρη είναι πως η ρύθμιση αυτή έρχεται για τις ψήφους μας. Ότι δεν είναι ειλικρινής αλλά ψηφοθηρική. Ότι την φέρνετε γιατί θέλετε να μας αποκλείσετε τώρα που είδατε τις δημοσκοπήσεις και το κίνητρό σας είναι πολιτικό. Και η απονομιμοποίηση αυτών που την φέρνουν». «Μια επιχειρηματολογία που ταυτίζεται με αυτή που ακούσαμε σήμερα από τον κ. Τσίπρα. Αναρωτήθηκε δε απευθυνόμενος προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Αλήθεια, αυτό ήρθατε σήμερα να μας πείτε;».
Ο κ. Βορίδης, είπε ότι «η ρύθμιση αυτή έχει έρθει το 2021, που την ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι σχεδόν ταυτόσημου περιεχομένου και τότε δεν είχατε καμία αντίρρηση». Τότε, πρόσθεσε «η κυβέρνηση δεν είχε τα ίδια κίνητρα που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της αποδίδει; Τότε, δεν είμασταν ακροδεξιοί; Τότε, δεν θέλαμε να υποκλέψουμε τους ψήφους και σήμερα το θέλουμε;».
Ο υπουργός, ζήτησε «να μιλήσουμε καθαρά» λέγοντας πως «η Χρυσή Αυγή δεν καταδικάστηκε γιατί είναι ναζιστική ή ρατσιστική, αλλά γιατί τα φυσικά της πρόσωπα τέλεσαν εγκληματικές πράξεις. Η απόφαση του δικαστηρίου, πράγματι, αναγνωρίζει ότι το κίνητρό τους ήταν φασιστικό και ρατσιστικό. Πλην, όμως, αυτό αφορά το ενδιάθετο στοιχείο και το βασικό του αδίκημα είναι το ποινικό τους αδίκημα, της εγκληματικής οργάνωσης».
Επισήμανε ότι αυτό που προστίθεται με την τροπολογία στην υφιστάμενη νομοθεσία μας είναι «η έννοια της πραγματικής ηγεσίας». Απαντώντας στην επιχειρηματολογία πως η απόδειξη της πραγματικής ηγεσίας είναι δύσκολο να διαπιστωθεί από τον Άρειο Πάγο, είπε ότι «εάν εγώ αφαιρέσω αυτό το στοιχείο, τότε γίνεται άχρηστη η ρύθμιση ως προς το στόχο της καθώς δεν υπάρχει σήμερα ηγεσία Κασιδιάρη σε αυτό το κόμμα, τυπικά την έχει αλλάξει».

Η διαφωνία με ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ο κ. Βορίδης διαφώνησε με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να προσδιοριστούν τα αδικήματα σε «φασιστικά και ρατσιστικά» λέγοντας πως εάν αφήσουμε την ανίχνευση πολιτικών και ιδεολογικών κινήτρων ενός κόμματος, τότε ανοίγεται η κερκόπορτα στον μελλοντικό νομοθέτη και για άλλα κόμματα. Συνεπώς εσείς ανοίγετα τον κίνδυνο που λέτε».
Ο κ. Βορίδης, ξεκαθάρισε πως το εδάφιο β' της τροπολογίας θα παραμείνει ως έχει. Οι εγκληματίες δεν μπορεί να παριστάνουν τους αρχηγούς κομμάτων.
Για το εδάφιο γ' της τροπολογίας τα θέματα σαφήνειας που παρατηρεί η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής στην έκθεσή της, ο υπουργός είπε ότι «θα τα θεραπεύσουμε με νομοθετική βελτίωση. Σημείωσε ότι με τη διατύπωση του εδαφίου όπως έχει στην τροπολογία η διάταξη δεν θα καταπέσει στο ΣτΕ αντιθέτως εάν υιοθετηθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα καταπέσει αμέσως και τότε θα έχουμε την κάθοδο στις εκλογές τέτοιων κομμάτων με συνταγματική βούλα.

Το εξώδικο Κασιδιάρη στον πρόεδρο της Βουλής

Παράλληλα, επισήμανε, πως με το εξώδικο που απέστειλε στον πρόεδρο της Βουλής ο Ηλίας Κασιδιάρης κατά της τροπολογίας, αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για τον Άρειο Πάγο ποιος τελικά είναι ο πραγματικός ηγέτης αυτού του κόμματος.
Τελικά, ο κ. Βορίδης ρώτησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «μήπως, με αυτά που προτείνετε, είστε εσείς που θέλετε να κατέλθει στις εκλογές η Χρυσή Αυγή;» και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι τέτοια έωλη νομικά εισήγηση από την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγω άγνοιας. Άρα κάποιο άλλο είναι το κίνητρό σας».
Ο υπουργός ανέφερε πως «δεν υπάρχει ενδεχόμενο η ΝΔ να πάρει οποιαδήποτε από αυτές τις ψήφους, ακριβώς, γιατί φέρνει αυτή την διάταξη». «Η ΝΔ δεν κλείνει το μάτι στους αντισυστημικούς ψηφοφόρους», κατέληξε.

Τζανακόπουλος: Αντισυνταγματική η τροπολογία - Ανοίγει τη δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να αποκλείει συνδυασμούς

Επίθεση στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, εξαπέλυσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος απορρίπτοντας ως αντισυνταγματική την κυβερνητική ρύθμιση για «το δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις βουλευτικές εκλογές» και καταλογίζοντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Ως πολύ κρίσιμο ζήτημα χαρακτήρισε ο κ. Τζανακόπουλος «την έννοια της πραγματικής ηγεσίας» που ορίζεται στη ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι ανοίγει την πόρτα για την απαγόρευση και άλλων συνδυασμών και η αξιοποίηση της ενδεχομένως να αφορά και την Αριστερά ενώ τόνισε ότι «ανοίγει έτσι μια τεράστια κερκόπορτα στη δυνατότητα του Αρείου Πάγου να αποκλείει συνδυασμούς».
«Η κυβέρνηση έρχεται με μία τροπολογία και προσθέτει δύο πράγματα στην υπάρχουσα νομοθεσία τα οποία προκαλούν ανησυχίες όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σε σειρά εγκυρότατων συνταγματαλόγων όπως οι κ.κ. Αλιβιζάτος, Κοντιάδης και Βενιζέλος που έχουν ασκήσει σφοδρή κριτική.
«Τίθεται για πρώτη φορά ως προϋπόθεση, για να μπορεί να καταρτιστεί συνδυασμός ο οποίος θα έχει το δικαίωμα καθόδου στις βουλευτικές εκλογές, η έννοια της πραγματικής ηγεσίας.
Παράλληλα ρητά πια, στην εκλογική νομοθεσία τίθεται ως προϋπόθεση η εξυπηρέτηση της δημοκρατικής λειτουργίας, και τίθενται ζητήματα τα οποία ανοίγουν μια σειρά από λεπτά, πολύπλοκα, νομικά και πολιτικά θέματα», ανέφερε ο κ. Τζανακόπουλος.
«Να θυμίσω ότι βάσει των αρχών του συνταγματικού δικαίου η Βουλή νομοθετεί γενικά και καθολικά. Δεν νομοθετεί φωτογραφικά. Διότι στην πραγματικότητα με αυτό που ισχυρίζεστε εσείς από το βήμα της Βουλής, δίνετε ο ίδιος δικαίωμα στον 'Αρειο Πάγο να σας βγάλει αντισυνταγματική τη διάταξη. Διότι εμείς νομοθετούμε δείχνοντας τον Κασιδιάρη. Αυτό κάνατε. Δώσατε στον Άρειο Πάγο επιχείρημα για την αντισυνταγματικότητα της ρύθμισης», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος και συμπλήρωσε:
«Ακριβώς επειδή η Βουλή νομοθετεί γενικά και καθολικά και όχι φωτογραφικά, το ζήτημα δεν είναι η πραγματική απόδειξη της ηγεσίας Κασιδιάρη. Το ζήτημα είναι πως ο Άρειος Πάγος επί άλλης ένστασης, άλλης υπόθεσης, θα μπορέσει να αποφασίσει αν όντως πρόκειται περί της πραγματικής ηγεσίας του κόμματος ή αν αυτό δεν ισχύει. Εδώ τίθενται ζητήματα πολύ πολύπλοκης αποδειχτικής διαδικασίας χωρίς δυνατότητα καν ακροαματικής συζήτησης.
Το κρίσιμο -επειδή ακριβώς η Βουλή νομοθετεί γενικά και καθολικά- δεν είναι τόσο η απόδειξη, αλλά ότι ανοίγει μια πόρτα για την απαγόρευση άλλων συνδυασμών με την αξιοποίηση της έννοιας της πραγματικής ηγεσίας. Ενδεχομένως ακόμα και από την Αριστερά.
Δηλαδή, αξιοποιούμε την έννοια της πραγματικής ηγεσίας, φοράμε μια πραγματική ηγεσία σε έναν οποιοδήποτε συνδυασμό τον οποίο επιλέγουμε να κόψουμε από τις βουλευτικές εκλογές, και έτσι ανοίγουμε μια τεράστια κερκόπορτα στη δυνατότητα του Αρείου Πάγου να αποκλείει συνδυασμούς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης