Τελευταία Νέα
Πολιτική

Βαρβιτσιώτης: Στο καλύτερο δυνατό επίπεδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις - Στις εκλογές θα επιλέξουμε μεταξύ σταθερότητας και νέας περιπέτειας

Βαρβιτσιώτης: Στο καλύτερο δυνατό επίπεδο οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις - Στις εκλογές θα επιλέξουμε μεταξύ σταθερότητας και νέας περιπέτειας
"Για να ανοίξει πραγματικά μια νέα σελίδα, χρειάζεται η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο", σημειώνει ο Μ. Βαρβιτσιώτης
«H στρατηγική σχέση Ελλάδας - ΗΠΑ βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες», δηλώνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, αποτιμώντας την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, A. Blinken, στην Αθήνα.
«Στις συνομιλίες με τον κ. Blinken, φάνηκε ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο από ποτέ. Η Ουάσιγκτον αναγνωρίζει στην Ελλάδα έναν αξιόπιστο σύμμαχο που αποτελεί τον βασικό παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», επισημαίνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή στην εφημερίδα «Political» ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Όπως σημειώνει, «η χώρα μας διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο στις διεθνείς εξελίξεις, στον πόλεμο στην Ουκρανία, στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Η στρατηγική αυτή σχέση είναι αμοιβαία επωφελής για τις δύο χώρες που μοιράζονται κοινές αρχές και αξίες. Την ίδια ώρα, προχωρούν οι συζητήσεις στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών μας σχέσεων σε καίριους τομείς, ανάμεσα στους οποίους η άμυνα και η οικονομία. Ελλάδα και ΗΠΑ βρίσκονται πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, προασπίζουν τη δημοκρατία και την ελευθερία και αντιμετωπίζουν από κοινού τις μεγάλες προκλήσεις».

Για Τουρκία

Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Βαρβιτσιώτης κάνει λόγο για βελτίωση στο κλίμα των δύο λαών, τονίζοντας, ωστόσο, ότι για να ανοίξει πραγματικά μια νέα σελίδα, χρειάζεται η Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα και να δείξει τον απαραίτητο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο.
«Εμείς δεν λέμε «όχι» στον διάλογο με τους γείτονες, αλλά έχουμε καταστήσει σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν διαπραγματευόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα», υπογραμμίζει.

Αναβάθμιση της χώρας

Κάνοντας έναν απολογισμό του έργου του στο Υπουργείο Εξωτερικών ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογραμμίζει ότι «καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη».
Εξηγεί πως «από το ξεκίνημα της θητείας μας αναπτύξαμε μια συγκεκριμένη στρατηγική με βασικό στόχο την ισχυροποίηση της Ελλάδας στην ΕΕ και την εμβάθυνση της συνεργασίας με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη. Για αυτό και επέλεξα να συμμετάσχω προσωπικά στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Σήμερα, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι καταφέραμε να αναβαθμίσουμε τη θέση της χώρας μας στην Ευρώπη».
«Η Ελλάδα αφήνει πλέον το δικό της ισχυρό στίγμα στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και συνδράμει με σχέδιο και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων», τονίζει.

Για εκλογές

«Ζητάμε μια νέα ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας. Στις εθνικές εκλογές καλούμαστε να επιλέξουμε μεταξύ της σταθερότητας και της νέας περιπέτειας, της σύγχρονης οραματικής πολιτικής και του φτηνού λαϊκισμού», καταλήγει ο κ. Βαρβιτσιώτης συνοψίζοντας το διακύβευμα των εκλογών.
Αναφέρει ότι «στην πρώτη της τετραετία, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη αντιμετώπισε με επιτυχία τις πολλές κρίσεις, όπως την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τη γεωπολιτική, αλλά και την εθνική κρίση με την Τουρκία. Καταφέραμε να ενισχύσουμε τη θέση της χώρας διεθνώς. Θωρακίσαμε αμυντικά την πατρίδα μας. Κάναμε άλματα στον ψηφιακό χάρτη και βελτιώσαμε την καθημερινότητα του πολίτη. Μειώσαμε τους φόρους και την ανεργία. Δεν λέμε βέβαια ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Οι πολίτες ξέρουν, ωστόσο, και να συγκρίνουν και να κρίνουν. Τους ζητάμε μια νέα ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας. Για καλύτερους μισθούς και περισσότερες δουλειές, για περαιτέρω στήριξη του κοινωνικού κράτους, για βιώσιμες δράσεις για τις γυναίκες και τους οικονομικά ασθενέστερους, στη Δυτική Αθήνα και σε ολόκληρη την Ελλάδα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης