Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σκάνδαλο υποκλοπών: «Πάνω από 100 οι στόχοι του Predator, 300 Sms επιμόλυνσης, 10 καταγγελίες την ημέρα» κατέθεσαν Μενουδάκος, Ράμμος

Σκάνδαλο υποκλοπών: «Πάνω από 100 οι στόχοι του Predator, 300 Sms επιμόλυνσης, 10 καταγγελίες την ημέρα» κατέθεσαν Μενουδάκος, Ράμμος

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση των υποκλοπών εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, μετά την κατάθεση των κ.κ. Χρήστου Ράμμου και Κωνσταντίνου Μενουδάκου στην επιτροπή PEGA

Στην Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τοποθετήθηκε το πρωί της Τρίτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος υπήρξε θύμα υποκλοπών.
Στην ίδια Επιτροπή μίλησαν, επίσης, ο επικεφαλής της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, καθώς και ο επικεφαλής της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), Χρήστος Ράμμος.
Ο κ. Ράμμος, σχετικά με το Predator, ανέφερε ότι η ΑΔΑΕ προχώρησε σε έλεγχο αριθμού του τηλεφώνου του παρόχου, «από όπου φαινόταν πως ήρθε το λινκ που είναι ο φορέας του predator, και φτάσαμε σε αριθμό τραπεζικού λογαριασμού εκείνου που είχε κάνει την αρχή, και αντιστοίχως προχωρούμε και με άλλες υποθέσεις. Εμείς εντοπίσαμε δύο τέτοιες περιπτώσεις», όπως είπε.
«Εμείς ως ΑΔΑΕ δεν έχουμε διαπιστώσει ότι ένα συγκεκριμένο πρόσωπο – καταγγέλλων έχει πληγεί και από το predator και από άρση απορρήτου. Αλλά δεν το αποκλείουμε», ανέφερε ο επικεφαλής της Αρχής.

«Τουλάχιστον 10 καταγγελίες την ημέρα»

Και προσέθεσε: «Ότι το κατασκοπευτικό λογισμικό είναι ένας τεράστιος κίνδυνος για τη Δημοκρατία, δεν μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Για το πειρατικό λογισμικό δεν έχουμε δει κάτι ως τώρα που να οδηγεί εκτός Ευρώπης, αλλά επαναλαμβάνω πως έχουμε περιορισμένη αρμοδιότητα ως προς το πειρατικό λογισμικό. Λέω όμως πως τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί».
Ο Χρήστος Ράμμος τόνισε πως η Αρχή, από την τελευταία φορά που ενημέρωσε την PEGA τον Νοεμβρίου, προχώρησε κανονικά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της, κάνοντας ελέγχους σε σχέση με καταγγελίες πολιτών για άρση απορρήτου των επικοινωνιών τους, για νόμιμες παρακολουθήσεις, αλλά και καταγγελίες που αφορούν στο Predator.
«Οι διαδικασίες προχώρησαν κανονικά, παρά τις τριβές που υπήρξαν», σημείωσε.
«Σε ο,τι αφορά το Predator, η ΑΔΑΕ έχει περιορισμένες αρμοδιότητες κατά τον ελληνικό νόμο για να κάνει τον έλεγχο», εξήγησε και κατέθεσε πως η Αρχή συνεχίζει τη δουλειά της βάσει του νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, «είτε κατόπιν καταγγελίας, είτε αυτεπάγγελτα».
Παράλληλα, τόνισε πως κάθε μέρα υπάρχουν στην ΑΔΑΕ «τουλάχιστον δέκα καταγγελίες για έλεγχο των επικοινωνιών».

«Η γνωμοδότηση Ντογιάκου δεν είναι δεσμευτική»

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Ράμμος καταφέρθηκε εκ νέου εναντίον της γνωμοδότησης του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, που είχε «ανάψει φωτιές» στο πολιτικό σκηνικό, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις.
Υπενθυμίζεται πως το δια ταύτα της γνωμοδότησης ανέφερε ότι «η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) δεν έχει αρμοδιότητα διαχείρισης αιτημάτων πολιτών που ζητούν να πληροφορηθούν, μέσω της Ανεξάρτητης Αρχής, αν έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφαλείας, και δεν μπορεί να απευθύνεται σε παρόχους κινητής τηλεφωνίας ζητώντας τέτοιου είδους στοιχεία».
«Εμείς αντιδράσαμε αμέσως με ανακοίνωση στην οποία και επιμένουμε», δήλωσε ο κ. Ράμμος για το ζήτημα.
«Η προληπτική επέμβαση ενός δικαστικού λειτουργού δεν είναι επιτρεπτή κατά το ελληνικό Σύνταγμα, δεδομένου ότι η ανεξαρτησία των ανεξάρτητων αρχών είναι έναντι και στην πολιτική και στη δικαστική εξουσία», τόνισε χαρακτηριστικά.
Και πρροσέθεσε: «Αν η ΑΔΑΕ βγάλει μια παράνομη απόφαση, τότε θα κριθεί αυτό στα διοικητικά δικαστήρια, αυτό δεν μπορεί εκ των προτέρων να κριθεί από κάποιον εισαγγελέα.
»Η ΑΔΑΕ και εγώ προσωπικά κατηγορηθήκαμε πως είμαστε υπεράνω του νόμου. Ο νόμος προβλέπει ότι υπάρχει μεν η διαδικασία ενημέρωσης του θιγομένου, η οποία είναι μια διαδικασία ξεχωριστή βάσει του νόμου που εξακολουθεί να ισχύει, και λέει πως η ΑΔΑΕ μπορεί να ελέγχει τους παρόχους και την ΕΥΠ είτε κατόπιν καταγγελίας είτε αυτεπάγγελτα.
»Συνταγματολόγοι και δικηγορικοί σύλλογοι υποστήριξαν την άποψη της ΑΔΑΕ και δηλώνω διαρκώς πως η Αρχή θα εφαρμόσει τον νόμο. Η γνωμοδότηση του εισαγγελέως είναι σεβαστή, αλλά δεν είναι δεσμευτική.
»Πρακτικά, μας δημιούργησαν ένα πρόβλημα, δημιούργησαν ένα κλίμα που πτόησε κάποιους ανθρώπους. Προσωπικά, δεν πτοήθηκα και δεν τρόμαξα από αυτό το κείμενο. Η Αρχή συνέχισε και συνεχίζει όλους τους ελέγχους», υπογράμμισε ο Χρήστος Ράμμος.

«Τουλάχιστον 300 SMS με link επιμόλυνσης με Predator»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, αποκάλυψε πως «έχουν εντοπιστεί 300 SMS με link επιμόλυνσης με Predator, που έχουν αποσταλεί σε 100 παραλήπτες».
Όπως διευκρίνισε, μάλιστα, έχουν σταλεί περισσότερα του ενός μηνύματα σε κάθε παραλήπτη.
Ο κ. Μενουδάκος είπε πως η μία έρευνα οδηγεί στην επόμενη.
Όπως σημείωσε, «δεν μπορώ να προβλέψω τον χρόνο ολοκλήρωσης των ερευνών. Η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν είδε κάποια παρακώλυση στον τρόπο λειτουργίας της, προχωρούμε με βάση τις αρμοδιότητές μας. Αυτό συμβαίνει την εξαετία που είμαι πρόεδρος, αλλά και προηγούμενα.
»Τώρα, οι εταιρείες που είναι εκτός ΕΕ δεν μπορούν να ελεγχθούν από εμάς, εμείς μπορούμε να ζητήσουμε πληροφορίες. Αν αυτές οι εταιρείες δεν έχουν εκπρόσωπο στην ΕΕ, τότε υπάρχει ποινή από την Αρχή μας, όπως και έγινε με την ClearView.
»Όταν μια εταιρεία εδρεύει εντός της ΕΕ, τότε υπάρχει διαδικασία, που γίνεται μέσω της συνεργασίας που προβλέπει ο γενικός κανονισμός προστασίας δεδομένων. Εμείς δεν μπορούμε να ζητήσουμε συνεργασία με τη Europol, αυτό γίνεται από τις διωκτικές αρχές».
Τέλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης ευχαρίστησε τους κ.κ. Ράμμο και Μενουδάκο, τονίζοντας πως «ο κ. Ράμμος αποκάλυψε πώς βρέθηκε ο λογαριασμός που πλήρωσε για την παγίδευση του κινητού μου».
Και αναρωτήθηκε «πότε θα μάθουμε ποιος είναι ο κάτοχος του λογαριασμού, που έστελνε τα μηνύματα για να εγκλωβίσει όσους εγκλώβισε με το Predator».
«Θέλω να σας ευχαριστήσω κ. Μενουδάκο και κ. Ράμμο που οι προσπάθειές σας κρατούν όρθια την αξιοπρέπεια της χώρας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Απαντώντας στο ερώτημα του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Ράμμος είπε πως η εν λόγω ταυτότητα «είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς απαιτείται άρση τραπεζικού απορρήτου και χρειάζεται χρόνος για να γίνει όλο αυτό».

Σφοδρή επίθεση ΣΥΡΙΖΑ 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για την υπόθεση των υποκλοπών εξαπέλυσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, μετά την κατάθεση των κ.κ. Χρήστου Ράμμου και Κωνσταντίνου Μενουδάκου στην επιτροπή PEGA.
«Οι «βόμβες» Ράμμου-Μενουδάκου στην επιτροπή PEGA επιβεβαιώνουν το πλήγμα στο κράτος Δικαίου από τον κ. Μητσοτάκη», σημειώνει η κ. Τσαπανίδου και συνεχίζει:

  • «10 καταγγελίες κάθε μέρα στην ΑΔΑΕ.
  • Πάνω από 100 πολίτες, στόχοι του παράνομου λογισμικού Predator».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετέτρεψε τη χώρα σε παράδεισο παράνομων παρακολουθήσεων. Η εποχή της ανομίας φτάνει στο τέλος της. Εκλογές τώρα. Δικαιοσύνη παντού», καταλήγει η κ. Τσαπανίδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης