Τελευταία Νέα
Πολιτική

Politico: Υπό ασφυκτική πίεση ο Μητσοτάκης - Αντιμετωπίζει πρωτοφανή λαϊκή οργή που έχει να εμφανιστεί στην Ελλάδα από την κρίση χρέους

Politico:  Υπό ασφυκτική πίεση ο Μητσοτάκης -  Αντιμετωπίζει πρωτοφανή λαϊκή οργή που έχει να εμφανιστεί στην Ελλάδα από την κρίση  χρέους
Εντείνεται η πίεση στην ελληνική κυβέρνηση ενόψει βουλευτικών εκλογών
Σχετικά Άρθρα
Σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, καθώς είναι αντιμέτωπος με το μεγαλύτερο κύμα λαϊκής οργής από την εποχή της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, γράφει το Pοlitico σε εκτενές δημοσίευμά του, για τις εξελίξεις στην Ελλάδα.
Οι Έλληνες την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2023 συμμετείχαν στις μεγαλύτερες μαζικές διαδηλώσεις από την κρίση της ευρωζώνης.
Διαδηλώσεις έγιναν σε περίπου 75 πόλεις και κωμοπόλεις και οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν για το πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στη χώρα, εντείνοντας την πίεση στον πρωθυπουργό ενόψει των επικείμενων εκλογών.
Το κύμα της λαϊκής οργής ακολούθησε το σιδηροδρομικό δυστύχημα στις 28 Φεβρουαρίου που σκότωσε 57 ανθρώπους και προκάλεσε σοβαρά ερωτήματα για τη διαχείριση του κράτους από την κυβέρνηση.

Εντείνεται η πίεση στην κυβέρνηση

Πολιτικά, το χρονοδιάγραμμα είναι ευαίσθητο καθώς το κυβερνόν κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, που βρίσκεται ήδη υπό έντονη πίεση για ένα σκάνδαλο υποκλοπών έχει μπροστά του τις βουλευτικές εκλογές πιθανότατα τον Μάιο. Στην Αθήνα, περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία, φωνάζοντας «δολοφόνοι» και αντικυβερνητικά συνθήματα.
Τα πανό έγραφαν «Πάρε με όταν φτάσεις», μια φράση που λένε οι γονείς στα παιδιά τους πριν φύγουν για ταξίδι, η οποία ταυτίστηκε στενά με αυτόν τον γύρο συγκεντρώσεων, καθώς τα περισσότερα θύματα ήταν φοιτητές.
Οι διαμαρτυρίες οργανώθηκαν από εργατικά συνδικάτα και φοιτητικούς συλλόγους, ενώ οι απεργίες σταμάτησαν τα πλοία προς τα νησιά και τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα. Αρκετά καφέ και καταστήματα παρέμειναν κλειστά με την ταμπέλα «Είμαστε όλοι στο τρένο σήμερα» αναρτημένη στην είσοδό τους.
Περίπου 20.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη, κάτι που οδήγησε επίσης σε συμπλοκές.
Μέλη των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο της πόλης της Λάρισας, όπου μεταφέρθηκαν θύματα την περασμένη εβδομάδα.
Μετά το δυστύχημα, ένας σταθμάρχης προφυλακίστηκε και κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από αμέλεια, εν αναμονή της δίκης, και ο υπουργός Μεταφορών και ανώτερα στελέχη των σιδηροδρόμων παραιτήθηκαν.
Οι ελληνικές αρχές είχαν λάβει προειδοποιήσεις σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια από τον οργανισμό σιδηροδρόμων της ΕΕ.
«Αυτό είναι κάτι περισσότερο από μια σύγκρουση τρένου και ένα τραγικό σιδηροδρομικό ατύχημα. Μια ολόκληρη γενιά έχει την αίσθηση ότι η χώρα έχει εκτροχιαστεί», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε συνέντευξη Τύπου, ο νέος υπουργός Μεταφορών, Γεώργιος Γεραπετρίτης, αναγνώρισε τα μεγάλα λάθη που έγιναν το βράδυ του δυστυχήματος, το οποίο χαρακτήρισε «πρωτοφανή εθνική τραγωδία, που μας σημάδεψε όλους».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση θα επιταχύνει την εφαρμογή μιας σύμβασης για αυτόματες λειτουργίες και σηματοδότηση στον σιδηρόδρομο και μια σειρά μέτρων για τη βελτίωση της ασφάλειας.

Απειλείται το κράτος δικαίου στην Ελλάδα

Επιδεινώνοντας την κατάσταση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέφθηκε τη χώρα την Τετάρτη προειδοποίησε ότι η χώρα αντιμετωπίζει «πολύ σοβαρές απειλές για το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα».
Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία ολοκλήρωσε την αποστολή της στην Αθήνα, επικαλέστηκε ανεπαρκή ρεπορτάζ, απειλές κατά δημοσιογράφων, κακές μεταναστευτικές πολιτικές, αργή και αναποτελεσματική δικαιοσύνη καθώς και αστυνομική βία.
«Οι έλεγχοι και οι ισορροπίες, απαραίτητες για μια ισχυρή δημοκρατία, υφίστανται μεγάλη πίεση», δήλωσε η πρόεδρος της αντιπροσωπείας Sophie in 't Veld, αναφέρει το Politico.
«Η ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης από έναν μικρό αριθμό ολιγαρχών επηρεάζει αρνητικά τον πλουραλισμό των μέσων ενημέρωσης, με αποτέλεσμα τη δραματική υποαναφορά σε ορισμένα θέματα.
Στον απόηχο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, μια κοινή δήλωση ελληνικών δημοσιογραφικών ενώσεων ανέδειξε επίσης αυτό το πρόβλημα».

Δεν συναντήθηκαν με την αντιπροσωπεία

Κυβερνητικά στελέχη αρνήθηκαν να συναντήσουν την αντιπροσωπεία με την επίκληση του εθνικού πένθους για τα θύματα του τρένου, ενώ το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο συνδέεται με τη Νέα Δημοκρατία αποχώρησε από την αντιπροσωπεία.
«Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα έχει μια κακή συνήθεια, η οποία είναι ότι κάθε φορά που οποιοδήποτε θέμα του δημιουργεί προβλήματα, το διώχνουν μακριά», είπε στο Politico ο Iratxe García, ηγέτης των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Το έχουν κάνει με αυτή την αποστολή στην Ελλάδα ή το κάνουν, για παράδειγμα, με επείγοντα ζητήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημείωσε.

faces.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης