Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το νέο αφήγημα Μητσοτάκη, το διακύβευμα της πρώτης Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ και το νέο «άδειασμα» στον Κ. Καραμανλή

Το νέο αφήγημα Μητσοτάκη, το διακύβευμα της πρώτης Κυριακής, το ΠΑΣΟΚ και το νέο «άδειασμα» στον Κ. Καραμανλή
Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται πλέον με ένα νέο αφήγημα, αυτό της μάχης ενάντια στο κομματικό κράτος και των διαχρονικών αγκυλώσεων της Πολιτείας
H συνέντευξη του Πρωθυπουργού έφερε στο προσκήνιο τα μεγάλα διλήμματα που έχει σχετικά τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει πριν και μετά τις εκλογές.
Ας αποκωδικοποιήσουμε τα βασικά σημεία:

Το νέο εκλογικό αφήγημα

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται πλέον με ένα νέο αφήγημα. Αυτό της μάχης ενάντια στο κομματικό κράτος και των διαχρονικών αγκυλώσεων της Πολιτείας. Στην συνέντευξη, πλέον, υπόσχεται ότι θα συγκρουστεί με αυτές τις καθεστωτικές νοοτροπίες και λογικά στο στόχαστρο μπαίνουν και οι συνδικαλιστές και οι παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Συμβαδίζει, όπως είπε, και με τις δημοσκοπήσεις στις οποίες ο κόσμος θεωρεί ότι διαχρονικά για το δυστύχημα φταίει το κομματικό κράτος.

Η συνταγματική αναθεώρηση

Σε αυτό το ζήτημα, έθεσε και το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης όπου είπε θα ενσωματώσει μέσα στις προτάσεις του αλλαγή του άρθρου 16 αλλά και θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, στον εκλογικό νόμο και το επιτελικό κράτος. Πολλοί θεωρούν ότι έδειξε το δρόμο για την άρση και της μονιμότητας στο δημόσιο που προστατεύεται με άρθρο στο Σύνταγμα.

Οι πρώτες εκλογές και το ποσοστό

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε το διακύβευμα των πρώτων και των δεύτερων εκλογών. Για τις πρώτες εκλογές τόνισε ότι σε αυτές ο κόσμος θα ψηφίσει για να επιλέξει Πρωθυπουργό. Και για τις δεύτερες εκλογές τόνισε ότι αυτές θα δείξουν πως θα κυβερνηθεί ο τόπος, δηλαδή αν θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση ή κυβέρνηση συνεργασίας.
Ωστόσο, δεν διευκρίνισε με ποιο ποσοστό της πρώτης Κυριακής θα δύναται ο ίδιος να ξαναγίνει υποψήφιος Πρωθυπουργός. Διότι με ένα ποσοστό γύρω 30% σημαίνει μείωση των ποσοστών περίπου 10 μονάδες από το ποσοστό του 2019. Επίσης, εάν η διαφορά της ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ μικρή τότε είναι ξεκάθαρο ότι δεν θα μπορεί να είναι το απόλυτο φαβορί για την Πρωθυπουργία.

Πιο διαλλακτικός για την συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ

Ως προς το θέμα της συγκυβέρνησης, πλέον, εμφανίζεται πιο διαλλακτικός και τόνισε ότι έχει κάνει νύξεις στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη αλλά «έχει αρνηθεί να τον συναντήσει και τις δύο φορές». Με τη χθεσινή του στάση δείχνει ότι τείνει χείρα συνεννόησης και συνεργασίας προς το ΠΑΣΟΚ.
Ωστόσο, απέφυγε να πει αν θα δεχτεί πρόσωπο κοινής αποδοχής για την πρωθυπουργία. Πάντως, πολλοί σημειώνουν την φράση που είπε εχθές στον κ. Θεοδωράκη ότι γνωρίζει ότι η θέση του δεν είναι μόνιμη, αλλά προσωρινή…
Πάντως, η βασική του πεποίθηση είναι ότι οι μεγάλες αλλαγές στη χώρα και οι μεταρρυθμίσεις γίνονται μόνο με αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις. Και μάλιστα έθεσε και το παράδειγμα του Scholz στην Γερμανία όπου πρέπει να ισορροπήσει σε τρία κόμματα, κάτι που όπως αποκάλυψε, συζητείται πολύ στην Ευρώπη.

Νέο άδειασμα στον Καραμανλή

Ως προς το θέμα του Κώστα Καραμανλή και μόνο που αποκάλυψε ότι για το θέμα των ψηφοδελτίων θα συζητήσει κατ’ ιδίαν με τον πρώην υπουργό, σημαίνει ότι το σκέφτεται πολύ σοβαρά το ζήτημα της «φιλικής» απόσυρσης του πρώην υπουργού από τα ψηφοδέλτια. Και αυτό διότι οι εισηγήσεις αρκετών συνεργατών του είναι προς αυτή τη κατεύθυνση.
Φάνηκε, επίσης, να «αδειάζει» τον πρώην υπουργό όταν είπε ότι δεν μπορεί ο τομέας των μεταφορών να είναι ο φτωχός συγγενής και το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στις υποδομές…
Ως συνέχεια της σκέψης του, τόνισε ότι το επόμενο βήμα είναι να γίνει ένα αυτόνομο υπουργείο Μεταφορών και το Υποδομών να παραμείνει μόνο του.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης