Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αυτοδυναμία δεν υπάρχει στον ορίζοντα - Οι εξελίξεις προσπέρασαν τον Μητσοτάκη, όλοι μιλούν για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής

Αυτοδυναμία δεν υπάρχει στον ορίζοντα - Οι εξελίξεις προσπέρασαν τον Μητσοτάκη, όλοι μιλούν για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής
Ολοένα και περισσότερα στελέχη της ΝΔ αρχίζουν και συνειδητοποιούν ότι η υπόθεση «αυτοδυναμία» είναι χαμένη
Σχετικά Άρθρα
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις και το μεγάλο ρεύμα των πολιτών που θέλουν κυβερνήσεις συνεργασίας έχουν γίνει ο εφιάλτης του Μεγάρου Μαξίμου και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά.

Τα νούμερα δεν βγαίνουν για τη Νέα Δημοκρατία

Ολοένα και περισσότερα στελέχη αρχίζουν και συνειδητοποιούν ότι η υπόθεση «αυτοδυναμία» είναι χαμένη. Αν μιλήσεις, παράλληλα, με στελέχη της ΝΔ ακόμα και με κορυφαία, πολλοί λίγοι έως ελάχιστοι πιστεύουν ότι το κυβερνών κόμμα θα είναι αυτοδύναμο. Όλοι μιλάνε, πλέον, καθαρά για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ όπως η Ντόρα Μπακογιάννη πριν λίγες μέρες θεωρώντας ότι είναι ένα ορατό σενάριο. Ενώ στο Μαξίμου περιμένουν τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής, οι εξελίξεις έχουν προσπεράσει τον Κ. Μητσοτάκη και όλοι συζητάνε για το πρόσωπο που θα τεθεί επικεφαλής της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Δεν θέλουν να ακούνε για συγκυβέρνηση


Όλα αυτά, βέβαια, δεν τα ακούει καλά ο στενός πυρήνας μέσα στο πρωθυπουργικό μέγαρο καθώς εάν έχουμε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ οι περισσότεροι θα χάσουν την δουλειά τους. Και πρώτος από όλους ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η συνεργασία με τον απρόβλεπτο «παίχτη», όπως φαίνεται να είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν οδηγεί τον Κ. Μητσοτάκη στο προσφιλές του Μέγαρο Μαξίμου αλλά μάλλον στο… σπίτι του.

Η συγκυβέρνηση θα έχει ημερομηνία λήξης


Και ανοίγει το δρόμο σε άλλα πρόσωπα τα οποία μπορούν να φέρουν ισορροπία σε μία δύσκολη συνεργασία μεταξύ δύο κομμάτων που έχουν ξανακυβερνήσει. Βέβαια, όχι για πολύ. Η συγκυβέρνηση θα έχει ημερομηνία λήξης. Σε καμία περίπτωση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία. Όταν τα κόμματα δουν ότι χάνουν έδαφος και δυσαρεστούν τον κόσμο, οι αρχηγοί τους θα αποχωρήσουν προφασιζόμενοι ασυμφωνία χαρακτήρων και ιδεολογικής κατεύθυνσης. Το αποτέλεσμα θα είναι το εξής: ο ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει σε τροχιά εξουσίας και η αντισυστημική ψήφος να εκτοξευτεί.

Συζητούνται πρόσωπα αλλά αυτά παραμένουν σιωπηλά


Τα ποια είναι αυτά τα πρόσωπα – ήδη συζητούνται – θα το εξετάσουμε αργότερα αλλά να γνωρίζετε ότι είναι άνθρωποι που βρίσκονται και μέσα στην σημερινή κυβέρνηση αλλά και μέσα στο κόμμα της ΝΔ. Κανένας δεν θα βγει μπροστά σε αυτή τη φάση, διότι κανένας δεν θέλει να περάσει ως υπονομευτής του Μητσοτάκη. Τώρα. Όμως, μετά την πρώτη Κυριακή όλα θα αλλάξουν. Οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να έρθει φυσικά η αμφισβήτηση προς τον αρχηγό της ΝΔ. Αν η ΝΔ δεν έχει πιάσει ένα ποσοστό τουλάχιστον γύρω στο 33%, τότε θα αρχίσει η αμφισβήτηση. Αν είναι χαμηλότερο, τότε η ΝΔ θα έχει χάσει ακόμα και αν προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ. Αν πιάσει ένα 33% τότε υπάρχουν ελπίδες, αν και λιγοστές, να αγγίξει την αυτοδυναμία.

Ο πιο κρίσιμος παράγοντας το κόμμα Κασιδιάρη


Υπάρχουν, όμως, πολλοί παράγοντες Χ στην εξίσωση των εκλογών της 21ης Μαΐου. Ο πρώτος παράγοντας και ο πιο σημαντικός -που κανένας δεν τον έχει σταθμίσει- είναι εάν θα συμμετάσχει στις εκλογές το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη «Έλληνες για την Πατρίδα». Αν ο Άρειος Πάγος αποφανθεί ότι μπορεί να κατέλθει κανονικά, τότε είναι σίγουρο ότι θα εισέλθει στη Βουλή. Η Βουλή θα γίνει επτακομματική και η υπόθεση αυτοδυναμία χάνεται οριστικά και αμετάκλητα. Η ΝΔ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να φτάσει το 39-40% που θα χρειαστεί για να σχηματίσει πλειοψηφία στη Βουλή. Όσες εκλογικές διαδικασίες και να γίνουν το ποσοστό του κόμματος «Έλληνες» θα μείνει το ίδιο και ίσως και να ανεβαίνει διότι η αντισυστημική ψήφος θα είναι μεγάλη. Τα υπόλοιπα κόμματα μπορεί και να φθίνουν.

Απόσυρση Μητσοτάκη σε επτακομματική βουλή


Συνεπώς, θεωρούμε ότι εάν το κόμμα Κασιδιάρη εισέλθει στη Βουλή, αυτό οδηγεί σε απόσυρση του κ. Μητσοτάκη. Αφού δεν θα το δεχθούν στο ΠΑΣΟΚ για Πρωθυπουργό, θα αναζητηθεί μία άλλη λύση. Θα έλεγε κάποιος ότι είναι και «Θεία Δίκη» από την στιγμή που ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο του θέλησαν να απαγορεύσουν τελευταία στιγμή σε ένα κόμμα να κατέλθει στις εκλογές, όταν είδαν ότι μπαίνει στη Βουλή… Διότι εάν ήταν ένα κόμμα του 1-2%, προφανώς, κανείς δεν θα ασχολείτο. Και όπως φαίνεται, ένα κόμμα που δεν είναι καν στην Βουλή τώρα, οδηγεί έναν Πρωθυπουργό σε «πρόωρη συνταξιοδότηση»…

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης