Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πανωλεθρία για τις ΗΠΑ: Το κινεζικό μπαλόνι συνέλεξε ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες

Πανωλεθρία για τις ΗΠΑ: Το κινεζικό μπαλόνι συνέλεξε ευαίσθητες στρατιωτικές πληροφορίες
Νέες αποκαλύψεις για το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας από αμερικανικές πηγές
Σχετικά Άρθρα
Νέες πληροφορίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το κατασκοπευτικό μπαλόνι της Κίνας που εντόπισαν και κατέρριψαν οι αμερικανικές αρχές.
Σύμφωνα με το NBC News, το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που πέταξε πάνω από τις ΗΠΑ μπόρεσε να συλλέξει πληροφορίες από διάφορες ευαίσθητες αμερικανικές στρατιωτικές τοποθεσίες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης Biden να το εμποδίσει, σύμφωνα με δύο νυν ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ και έναν πρώην ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης.
Η Κίνα μπόρεσε να ελέγξει το αερόστατο έτσι ώστε να μπορεί να κάνει πολλαπλά περάσματα πάνω από ορισμένες από τις τοποθεσίες (μερικές φορές πετώντας σε σχηματισμούς σχήματος οκτώ) και να μεταδίδει τις πληροφορίες που συνέλεξε πίσω στο Πεκίνο σε πραγματικό χρόνο, είπαν οι τρεις αξιωματούχοι.
Οι πληροφορίες που συνέλεξε η Κίνα προέρχονταν κυρίως από ηλεκτρονικά σήματα, τα οποία μπορούν να ληφθούν από οπλικά συστήματα ή να περιλαμβάνουν επικοινωνίες από το προσωπικό της βάσης, παρά από εικόνες, είπαν οι αξιωματούχοι.
Οι τρεις αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Κίνα θα μπορούσε να έχει συλλέξει πολύ περισσότερες πληροφορίες από ευαίσθητες τοποθεσίες, αν δεν υπήρχαν οι προσπάθειες της κυβέρνησης να κινηθεί γύρω από πιθανούς στόχους και να αποκρύψει την ικανότητα του αερόστατου να συλλαμβάνει τα ηλεκτρονικά τους σήματα, σταματώντας τα από το να εκπέμπουν ή να εκπέμπουν σήματα.

Τι ισχυρίζεται η Κίνα

Το υπουργείο Άμυνας παρέπεμψε το NBC News σε δηλώσεις του Φεβρουαρίου, στα οποία ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το αερόστατο έχει "περιορισμένη προσθετική αξία" για τη συλλογή πληροφοριών από την κινεζική κυβέρνηση "πέρα και πάνω από αυτά που [η Κίνα] είναι πιθανό να μπορεί να συλλέξει μέσω πραγμάτων όπως οι δορυφόροι σε χαμηλή γήινη τροχιά".
Η Κίνα έχει υποστηρίξει επανειλημμένα ότι το αερόστατο ήταν ένα μη επανδρωμένο πολιτικό αερόπλοιο που παρεξέκλινε κατά λάθος από την πορεία του και ότι οι ΗΠΑ αντέδρασαν υπερβολικά καταρρίπτοντάς το.
Οι αξιωματούχοι δεν έχουν αναφέρει σε ποια εταιρεία, υπηρεσία ή οργανισμό ανήκε το αερόστατο, παρά τα πολλά αιτήματα για σχολιασμό από το NBC News.
Μετά την κατάρριψη του αερόστατου τον Φεβρουάριο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden δήλωσαν ότι ήταν ικανό να συλλέγει πληροφορίες σημάτων.
Το αερόστατο διέθετε μηχανισμό αυτοκαταστροφής που θα μπορούσε να είχε ενεργοποιηθεί εξ αποστάσεως από την Κίνα, αλλά οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν είναι σαφές αν αυτό δεν συνέβη επειδή ο μηχανισμός δεν λειτούργησε σωστά ή επειδή η Κίνα αποφάσισε να μην τον ενεργοποιήσει.
Το αερόστατο εισήλθε για πρώτη φορά στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ πάνω από την Αλάσκα στις 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την κυβέρνηση Biden, η οποία δήλωσε ότι το παρακολουθούσε καθώς κινούνταν.
Μέσα στις επόμενες τέσσερις ημέρες, το αερόστατο πετούσε πάνω από τη Μοντάνα - συγκεκριμένα πάνω από την αεροπορική βάση Μάλμστρομ, όπου οι ΗΠΑ αποθηκεύουν ορισμένα από τα πυρηνικά τους μέσα.
Στις 2 Φεβρουαρίου, το NBC News ήταν το πρώτο που μετέδωσε ότι το κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο πετούσε πάνω από τις ΗΠΑ και ότι ο πρόεδρος Biden είχε εξετάσει το ενδεχόμενο κατάρριψής του, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να το επιβεβαιώσει δημοσίως και να αποκαλύψει ότι παρακολουθούσε το αερόστατο επί ημέρες.
Μόλις έγινε γνωστή η ύπαρξη του μπαλονιού, η Κίνα αύξησε την ταχύτητά του, δήλωσαν αξιωματούχοι, σε μια προσπάθεια να το βγάλει από τον εναέριο χώρο των ΗΠΑ το συντομότερο δυνατό.
Οι ΗΠΑ κατέρριψαν το αερόστατο στις 4 Φεβρουαρίου στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καρολίνας και οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να αναλύουν τα συντρίμμια που ανασύρθηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης