Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο υποκλοπών: Έρευνα για το Predator στην Ελλάδα ξεκινά ο Εισαγγελέας της ΕΕ

Ραγδαίες εξελίξεις στο σκάνδαλο υποκλοπών: Έρευνα για το Predator στην Ελλάδα ξεκινά ο Εισαγγελέας της ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει ξεκινήσει έρευνα για τη χρήση του παράνομου spyware στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει ξεκινήσει έρευνα για τη χρήση του παράνομου spyware στο σκάνδαλο υποκλοπών «που έχει συγκλονίσει την ελληνική πολιτική σκηνή», σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Euractiv.
Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν στο EURACTIV ότι κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της εξεταστικής επιτροπής δηλαδή που διερευνά τη χρήση παράνομου spyware σε ολόκληρο την Ένωση, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για διάφορες πτυχές του σκανδάλου, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.
Η έρευνα της επιτροπής PEGA επικεντρώθηκε στην παράνομη εξαγωγή του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και στους ισχυρισμούς ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στο λεγόμενο Predatorgate εμπλέκονται σε φοροδιαφυγή.
Σε επικοινωνία με τη EURACTIV, εκπρόσωπος της EPPO αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι υπάρχει έρευνα σε εξέλιξη.
"Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε εν εξελίξει έρευνες, ούτε επιβεβαιώνουμε δημοσίως ποιες υποθέσεις επεξεργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην θέσουμε σε κίνδυνο τις εν εξελίξει διαδικασίες και την έκβασή τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος στη EURACTIV.
"Όποτε μπορούμε να πούμε κάτι για κάποια από τις έρευνές μας, θα το κάνουμε προληπτικά", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Χορήγηση αδειών εξαγωγής του παράνομου λογισμικού

Δύο διαφορετικές πηγές δήλωσαν στη EURACTIV ότι ο εισαγγελέας της ΕΕ έλαβε, τις τελευταίες εβδομάδες, συγκεκριμένες πληροφορίες από Έλληνες δημοσιογράφους που ερευνούν το σκάνδαλο των υποκλοπών.
"Τα πρόσωπα που κατέθεσαν στους εισαγγελείς κατέθεσαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση του (πρωθυπουργού) Κυριάκου Μητσοτάκη διευκόλυνε τη διάδοση του κατασκοπευτικού λογισμικού Predator της Intellexa σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, χορηγώντας άδειες εξαγωγής μέσω του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών", δήλωσε μία πηγή προσκείμενη στο θέμα.
Η ελληνική κυβέρνηση, στην αρχή, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.
Αλλά λίγες εβδομάδες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου παραδέχθηκε ότι το υπουργείο Εξωτερικών χορήγησε αυτές τις άδειες και δήλωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για το αν ακολουθήθηκαν σωστά όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.
Το θέμα της χορήγησης αδειών εξαγωγής αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το ερευνητικό μέσο Inside Story και τους New York Times, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει εξηγήσεις.
Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα παροχής πληροφοριών που εστάλη στις 14 Φερουαρίου.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επίσης παράσχει απαντήσεις στην Επιτροπή PEGA για το θέμα.
Εν τω μεταξύ, ο Γιάννης Σμυρλής, ο πρώην γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που υπέγραψε τις παράνομες άδειες εξαγωγής κατασκοπευτικού λογισμικού, παραιτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και διορίστηκε γρήγορα αναπληρωτής διευθυντής του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας (ΕΛΚ) ενόψει των γενικών εκλογών του Μαΐου.
Σε νομικό επίπεδο, ο εισαγγελέας της ΕΕ εξετάζει αν η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε τον κανονισμό (ΕΕ) 2021/821 για τα λεγόμενα προϊόντα "διπλής χρήσης" (δηλαδή προϊόντα που απαιτούν ειδική άδεια εξαγωγής επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για να προκαλέσουν βλάβη) για να ευνοήσει την ελληνική εταιρεία Intellexa.
Σύμφωνα με τους Reporters United, ένα ελληνικό δίκτυο ερευνητών δημοσιογράφων, οι μέτοχοι της Intellexa φέρονται να συνδέονται με τον ανιψιό του Μητσοτάκη Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος μέχρι τον Αύγουστο του 2022 ήταν επίσης γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου.
Τόσο ο Δημητριάδης όσο και ο τότε επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών παραιτήθηκαν μετά την αποκάλυψη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής και επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, τέθηκε υπό παρακολούθηση το 2021 από την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε δημοσίως ότι δεν γνώριζε για την παρακολούθηση αυτή, αλλά η αντιπολίτευση επισήμανε ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού στην αρχή της πρωθυπουργίας του ήταν να θέσει τις μυστικές υπηρεσίες υπό την άμεση εποπτεία του.

Τεράστια φοροδιαφυγή

Μια άλλη πηγή δήλωσε στη EURACTIV ότι οι πληροφορίες που έλαβε η ομάδα της εισαγγελέως της ΕΕ Laura Kövesi στην Αθήνα αποκαλύπτουν "τεράστια φοροδιαφυγή" από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο παρακολούθησης.
"Αδήλωτες πληρωμές, πλαστά τιμολόγια και τριγωνικές συναλλαγές είναι μερικά από τα σοβαρά φορολογικά εγκλήματα που φαίνεται να έχουν διαπραχθεί από τις ελληνικές εταιρείες Intellexa και Krikel, την ιρλανδική εταιρεία Thalestris και τις κυπριακές εταιρείες που συνδέονται με αυτές", δήλωσε η δεύτερη πηγή.
"Εκατοντάδες πλαστά τιμολόγια και φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για να τεκμηριωθεί η απάτη και πώς επηρεάζονται τα συμφέροντα της ΕΕ", πρόσθεσε η πηγή.
Τα στοιχεία οδηγούν στην Chadera Enterprises Limited, μια εταιρεία εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, σύμφωνα με έγγραφο που είδε η EURACTIV.
Η Chadera ανήκει στον Tal Dilian, πρώην αξιωματικό του ισραηλινού στρατού, ο οποίος κατέχει το 65% της ελληνικής εταιρείας Intellexa. Το υπόλοιπο 35% της Intellexa ανήκει στην κυπριακή εταιρεία Santinomo Limited.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να καταθέσει συμβάσεις που είχαν υπογραφεί μεταξύ αυτών των εταιρειών και υπουργείων σε ειδική κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Οι μέτοχοι της Intellexa και της Krikel δεν παρέστησαν στις ακροάσεις που διοργάνωσε η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Εν τω μεταξύ, στην περίπτωση της εθνικής εξεταστικής επιτροπής, οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας εμπόδισαν τις προσπάθειες να προσκληθούν οι ιδιοκτήτες της Krikel και της Intellexa, σημειώνει το δημοσίευμα.

Κρίσιμη δοκιμασία για την ΕΕ και την ελληνική δικαιοσύνη

Η EURACTIV επικοινώνησε με τον Έλληνα ερευνητή δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη - το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα του Predator στην Ελλάδα - ο οποίος αποκάλυψε ότι ήδη από την άνοιξη του 2022 είχε έρθει σε επαφή με το γραφείο του Kövesi, επισημαίνοντας τη σημασία της υπόθεσης.
"Πλέον, η δημοσιογραφική έρευνα έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ήταν επιβεβλημένη.
Κυρίως λόγω των σχετικών αιτημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", δήλωσε ο κ. Κουκάκης.
Πρόσθεσε ότι η "μόνη του επιφύλαξη" αφορά την προθυμία των ελληνικών δικαστικών και εισαγγελικών αρχών να συνεργαστούν με τον Kövesi με καλή πίστη.
"Παράλληλα, η υπόθεση αυτή θα αποτελέσει ένα πρώτο σκληρό τεστ για την ποιότητα και το βάθος της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με τις ελληνικές φορολογικές αρχές", σημείωσε ο Έλληνας δημοσιογράφος.
Η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τις ελληνικές αρχές να επιλύσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών πριν από τις εκλογές, που έχουν οριστεί για τις 21 Μαΐου.
Τη Δευτέρα (3 Απριλίου), ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης διαμήνυσε στον Έλληνα εισαγγελέα ότι οι διαδικασίες πρέπει να επιταχυνθούν.
"Αυτή η υπόθεση δεν θα παραγραφεί ούτε πολιτικά ούτε ποινικά.
Και ας είναι σίγουροι οι υπεύθυνοι ότι θα αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους", δήλωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης