Τελευταία Νέα
Πολιτική

Το ιδανικό πολιτικό σενάριο – Συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη και τον Κασιδιάρη εντός Βουλής

Το ιδανικό πολιτικό σενάριο – Συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ με πρωθυπουργό τον Μητσοτάκη και τον Κασιδιάρη εντός Βουλής
Το bankingnews ρώτησε 8 κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες...
Σχετικά Άρθρα
Ποιο είναι το ιδανικό πολιτικό σενάριο;
Πρωτίστως θεωρούμε ότι στην δημοκρατία οι εκλογές είναι η υπέρτατη στιγμή έκφρασης της κοινωνίας, του λαού, των πολιτών.
Το bankingnews ρώτησε 8 κορυφαίους οικονομικούς παράγοντες (4 επιχειρηματίες, 2 τραπεζίτες και 2 οικονομικοί παράγοντες) – που για προφανείς λόγους δεν θα αναφέρουμε τα ονόματα τους – θέτοντας το εξής ερώτημα.
Ποιο είναι το ιδανικό πολιτικό σενάριο για την Ελλάδα;

Αθροίσαμε τις επενδύσεις και προτάξαμε αυτήν που σε κάθε απάντηση λάμβανε τα μεγαλύτερα ποσοστά.
Οι οικονομικοί παράγοντες πως θέλουν την επόμενη Βουλή;

Θέλουν τον Μητσοτάκη πρωθυπουργό, θέλουν συγκυβέρνηση και παραδόξως θέλουν και τον Κασιδιάρη στην Βουλή…
Το πρώτο κόμμα ακόμη και εάν έχει χάσει και 6 μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές και εφόσον συγκυβερνήσει θα πρέπει να ορίζει τον πρωθυπουργό.
Ο Μητσοτάκης λοιπόν πρέπει να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός με βάση την άποψη των κορυφαίων οικονομικών παραγόντων.
Σε γενικές γραμμές ο Μητσοτάκης έχει αποδοχή από τις αγορές, δεν προκαλεί ανασφάλειες και γενικώς εμφανίζεται πιο φιλικός ακόμη και στα κερδοσκοπικά κεφάλαια, βλέπε χρηματιστήριο.
Ως πρώτο κόμμα – για να παρουσιάσουμε και την θέση μας ως bankingnews – πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο στην επιλογή πρωθυπουργού.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι οι οικονομικοί παράγοντες θέλουν συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ δύο δοκιμασμένα κόμματα εξουσίας στο παρελθόν τουλάχιστον τα οποία δεν θα αποκλίνουν ουσιωδώς από την προδιαγεγραμμένη πορεία.
Ωστόσο ένας εκ των συνομιλητών μας υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ για να συμμετάσχει – ειδικά στην δεύτερη 4ετία της ΝΔ όπου η φθορά θα είναι μονόδρομος – θα πρέπει να λάβει πολύ ισχυρά bonus… δυνατά υπουργεία και λόγο στις διοικήσεις ΔΕΚΟ και μεγάλων κρατικών εταιριών ή και άλλα τα οποία δυνητικά θα το ευνοήσουν…
Θεωρητικά το ΠΑΣΟΚ βολεύεται εκτός κυβέρνησης αφού εάν κρατήσει ποσοστά 10% με 11% θα πάρει μέρος της δυσαρέσκειας που έρχεται για την ΝΔ τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις δημοτικές εκλογές.
Οπότε το ΠΑΣΟΚ για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση πρέπει να πάρει κάτι σπουδαίο…
Στην ερώτηση – ειδικά στους επιχειρηματίες – εάν βλέπετε να εξαγοράζει η ΝΔ βουλευτές άλλων κομμάτων π.χ. μερικούς από το ΠΑΣΟΚ και μερικούς από την Ελληνική Λύση… τονίζουν ότι στην Ελλάδα όλα είναι πιθανά αλλά δεν θεωρούν ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα είναι αποτέλεσμα δωροδοκίας βουλευτών αλλά συνεργασίες κομμάτων και οι 8 υποστηρίζουν ότι μια συγκυβέρνηση θα αποτελείται από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Βουλή με 6 ή 7 κόμματα

Από τους 8 παράγοντες οι 5 θέλουν 7 κόμματα στην Βουλή και οι 3 παράγοντες 6 κόμματα στην Βουλή.
Ρωτώντας την πλειοψηφία εάν θέλουν το Εθνικό κόμμα Έλληνες στην Βουλή υποστηρίζουν ότι οι πολίτες πρέπει να επιλέξουν ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν στην Βουλή.
Το Εθνικό Κόμμα Έλληνες στο οποίο πολιτεύεται ο Ηλίας Κασιδιάρης πρέπει να αξιολογηθεί από την κοινωνία και όχι από ένα νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση ή ακόμη και από τον Άρειο Πάγο.
Συν τοις άλλοις ο Κασιδιάρης χρειάζεται για να ασκεί πιο πιεστικό έλεγχο στην κυβέρνηση.

Η άποψη του bankingnews…

Θεωρούμε ότι το πρώτο κόμμα πρέπει να ορίζει τον πρωθυπουργό και διαφωνούμε με την θέση του ΠΑΣΟΚ ότι εάν υπάρξει συγκυβέρνηση δεν πρέπει ο Μητσοτάκης να είναι πρωθυπουργός.
Το κόμμα που θα λάβει 32% ή 33% και στον δεύτερο γύρο θα βρεθεί με 143 βουλευτές πρέπει να ορίζει τον πρωθυπουργό.
Θεωρούμε τελείως λάθος την νομική παρέμβαση, ώστε να απαγορεύσουν ένα κόμμα να κατέλθει στις εκλογές.
Όσοι πιστεύουμε στην Δημοκρατία θα συμφωνήσουμε ότι ο κυρίαρχος λαός αποφασίζει.
Θεωρούμε την απόφαση της Κυβέρνησης ΝΔ να ψηφίσει ένα αντισυνταγματικό νόμο και ακολούθως να φέρει τροποποιητικές ρυθμίσεις όχι μόνο γελοίο αλλά και απαράδεκτο.
Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν φέρνει νόμο επειδή κόπτεται για την Δημοκρατία αλλά γιατί το Εθνικό Κόμμα Έλληνες μπορεί να συγκεντρώσει έως και 300.000 ψήφους και να λάβει ποσοστά άνω του 5% εξέλιξη που μηδενίζει την πιθανότητα αυτοδυναμίας.
Τα κίνητρα της ΝΔ είναι ιδιοτελή και έρχονται σε σύγκρουση με την λαϊκή έκφραση, ποιος δικαστής θα πει στους δυνητικούς 300.000 ψηφοφόρους… δεν σου επιτρέπω να ψηφίσεις…
Οι πολίτες που ψηφίζουν πρέπει να έχουν δικαίωμα επιλογής και εάν θέλουν να είναι ο Κασιδιάρης στην Βουλή καλώς να μπει.
Εάν οι πολίτες δεν στηρίξουν το Εθνικό κόμμα Έλληνες πάλι η απόφαση της κοινωνίας πρέπει να είναι σεβαστή…
Ο πολίτης ο λαός αποφασίζει στις εκλογές και όποια απόφαση λάβει πρέπει να είναι σεβαστή…

Θεωρούμε πολύ ενδιαφέρον πάντως ότι οι απόψεις των 8 οικονομικών παραγόντων είναι λογικές, δεν εμπεριέχουν φανατισμό ή αγκυλώσεις

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης