Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μητσοτάκης: Με καθαρή νίκη της ΝΔ όλα θα βρουν τον δρόμο τους - Μετά τις εκλογές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στο δημόσιο

Μητσοτάκης: Με καθαρή νίκη της ΝΔ όλα θα βρουν τον δρόμο τους - Μετά τις εκλογές ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ θα επιστρέψουν στο δημόσιο
Το νερό παραμένει δημόσιο αγαθό, ξεκαθάρισε ο Κ. Μητσοτάκης
Σχετικά Άρθρα
«Θέλουμε σταθερή κυβέρνηση, θέλουμε αυτοδυναμία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας γιατί το μυαλό του είναι στην πρώτη κάλπη και όχι στη δεύτερη.
Ο κ. Μητσοτάκης σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ μίλησε για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, σημειώνοντας ότι με μια καθαρή νίκη της ΝΔ όλα θα βρουν τον δρόμο τους.
Υπογράμμισε ότι «θέλουμε σταθερή κυβέρνηση και αυτοδυναμία γιατί σε συνθηκες κρίσης πρέπει να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα που θα παίρνει γρήγορα αποφάσεις. Τι θα συνεβαινε αν στον Έβρο και στην πανδημία έπρεπε να συνεννοηθούμε με δύο ή τρία κόμματα;».
Εξήγησε, το μυαλό του δεν είναι στην δεύτερη κάλπη, αλλά στην πρώτη, καθώς είναι καθοριστική για το μέλλον της χώρας.«Το τι θα γίνει θα το καθορίσει ο λαός», πρόσθεσε.
Όπως είπε, η «πρώτη κάλπη θα δώσει την ισχυρή εντολή. Αν η εντολή που θα πάρουμε στην πρώτη κάλπη είναι ισχυρή, μετά όλα τα πράγματα θα πάρουν τον δρόμο τους. Με μια καθαρή νίκη της ΝΔ όλα θα βρουν το δρόμο τους».
Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι «μπορούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη. Ωστόσο ο λαός θα μας υποδείξει τι θα γίνει», υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι «για μένα σημασία έχει η πρώτη κάλπη».
Σημείωσε δε, πως αν έχουμε σταθερή κυβέρνηση θα πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα, αλλά και πως η απλή αναλογική στο παρελθόν δεν έδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Κατά τον ίδιο,στην απλή αναλογική αποφάσισε  ο Α. Τσίπρας να επιστρέψει, αφού είχε κερδίσει δύο εκλογές με ενισχυμένη αναλογική.
Επανέλαβε ότι τα διλήμματα των εκλογών είναι εάν θα προχωρήσουμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω, αν η φωνή της Ελλάδας θα μετράει στην Ευρώπη ή θα μετατραπεί σε χώρα επαίτη, λέγοντας μεταξύ άλλων πως πρέπει «να αναλογιστούν οι πολίτες αν σήμερα, το 2023 είναι καλύτερα από το 2019».
Μάλιστα, για την επενδυτική βαθμίδα ανέφερε ότι έχουμε πετύχει 12 αναβαθμίσεις. Όπως είπε,«δεν είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα πριν από τις εκλογές, αλλά αν μετά τις εκλογές προκύψει σταθερή κυβέρνηση της ΝΔ, η χώρα θα την ανακτήσει πριν από το τέλος του 2023».
«Θέλω να συνεχίσω αυτή την προσπάθεια όντας πιο έμπειρος μετά από 4 χρόνια", δήλωσε χαρακτηριστικά  και τόνισε ότι "τα παραμύθια του Τσίπρα ο λαός δεν τα πιστεύει".
Κληθείς να απαντήσει αν θα επιστρέψει τη διερευνητική εντολή σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θα σεβαστώ τις προβλέψεις του Συντάγματος, αν δεν έχω αυτοδυναμία».
Πάντως, εκτίμησε ότι είναι πολύ δύσκολο να βγουν οι αρθμοί για κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη.
Περαιτέρω, ο πρωθυπουργός μίλησε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τον φράχτη στον Έβρο,το νερό, τους μισθούς, τις συντάξεις, κ.α.

Για ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Με αφορμή τη δήλωση της εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Π. Τσαπανίδου, ότι αν κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές τότε οι ψηφοφόροι θα έχουν παραπλανηθεί, σχολίασε ότι η κα Τσαπανίδου υποτιμά τους Έλληνες ψηφοφόρους.
«Δεν επιδιώκω τη σύγκρουση, αλλά την σύγκριση. Ο κ. Τσίπρας γιατί είναι περήφανος για τη δική του τετραετία, ποια είναι η συνέπεια των δικών του λόγων και έργων; Νέα παραμύθια από τον κ. Τσίπρα ο ελληνικός λαός δεν θα ξαναπιστέψει», είπε χαρακτηριστικά.
Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, ανέφερε ότι εκείνος αρνήθηκε δύο φορές συνάντηση και ότι μετά τις εκλογές «κάποια στιγμή δεν θα το αποφύγει να συναντηθούμε».
Τέλος, για το μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη ανέφερε πως «θωρακίζουμε περαιτέρω το νομικό πλαίσιο να μην εγκρινει την κάθοδο του κόμματος Κασιδιάρη -αυτός είναι ο πραγματικός αρχηγός και όχι αυτός που βγαίνει μποστά. Αυτοί που γκρινιάζουν ας έρθουν να στηρίξουν την τροπολογία» και πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητα περνά στα χέρια της Δικαιοσύνης.

Η Τουρκία να δείξει συνέχεια και συνέπεια

Περαιτέρω, μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε πως είναι καλοδεχούμενη η εκτόνωση της έντασης με την Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας όμως η Ελλάδα δεν κάνει καμία έκπτωση στις θέσεις της.
«Θέλουμε λιγότερη ένταση, είναι και αποτέλεσμα της διπλωματίας των σεισμών αυτή η εκτόνωση, αλλά η Τουρκία πρέπει να δείξει συνέχεια και συνέπεια» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Πρόσθεσε ότι πρέπει να λύσουμε τη μια και μοναδική διαφορά, τη διευθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Δεν θέλω να είμαστε σε συνεχή τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία» συμπλήρωε και τόνισε ότι «η Τουρκία απομονώθηκε τα τελευταία χρόνια και σε έναν βαθμό σε αυτό συνέβαλε η αποτελεσματική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας».

Για τον φράχτη στον Έβρο

Κάνοντας αναφορά στον φράχτη στον Έβρο, επανέλαβε ότι θα κατασκευαστεί και θα ολοκληρωθεί είτε με ευρωπαίκούς, είτε με εθνικούς πόρους.
Ο ίδιος χαρακτήρισε στενάχωρο το γεγονός ότι ευρωβουλευτες εγκαλούν την Ευρώπη να μην χρημαοδοτήσει ένα έργο για την προάσπιση της εθνικής κυραρχίας μας.
«Καλώ εκείνους που πίνουν τον εσπρέσο τους και τρώνε τα κρουασάν τους στις πλατείες των Βρυξελλών να έρθουν στον Έβρο και να δουν τι σημαίνει φύλαξη των συνόρων και τι σημαίνει εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και τι σημαίνει η Ευρώπη να φυλάει αποτελεσματικά τα σύνορά της», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως δεν μπορεί Έλληνες ευρωβουλευτές, όπως ο κ. Παπαδημούλης, να ζητούν από την Ευρώπη να μην πληρώσει για αυτόν τον φράχτη.

«Το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό»

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό».
Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εκχώρησε την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο για 99 χρόνια, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ και οι δύο αυτές εταιρίες θα φύγουν από το υπερταμείο και θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου.
Τόνισε πως «οι δυο αυτές εταιρείες μετά τις εκλογές θα επιστρέψουν στον έλεγχο του δημοσίου και θα φύγουν από το υπερταμείο».
mitsotakis12.JPG
Για δήλωση Θεοδωρικάκου

«Ο κ. υπουργός είπε το αυτονόητο. Διαχρονικά κάποιες παρατάξεις έχουν μία αλλεργία στο να αναγνωρίσουν την αποστολή της Αστυνομίας στη διαφύλαξη της τάξης», ανέφερε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση.
Όπως είπε «υπάρχει ένα χρόνιο πρόβλημα επιθετικής παραβατικότητας στη χώρα μας. Έχουμε κάνει πρόοδο, αλλά δεν έχουμε φθάσει εκεί που θα θέλαμε» και «η Ελληνική Αστυνομία δεν πρέπει να στοχοποιείται, αλλά πρέπει να λογοδοτεί μόνο σε περιπτώσεις υπερβολικής βίας, όπως και γίνεται. Υπάρχει ανάγκη με σωστή εκπαίδευση η Αστυνομία να μπορεί να προσαρμοστεί σε νέους ρόλους, όπως η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας».
«Δεν θέλω οι όποιες αστοχίες να αμαυρώσουν ένα συνολικό έργο. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι έχουν περιοριστεί τα φαινόμενα του κοινού εγκλήματος. Η Αστυνομία είναι επιφορτισμένη με την ασφάλεια του πολίτη», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Σχετικά με το αίτημα της αξιωματικής αντιπολιτευσης να αποπεμφθεί ο Τ. Θεοδωρικάκος, σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «έχει ζητήσει τη δική μου παραίτηση τουλάχιστον δέκα φορές και την παραίτηση του μισού υπουργικού συμβουλίου, οπότε δεν δίνω μεγάλη σημασία».

Στο τέλος της επόμενης τετραετίας πιο αποτελεσματικό κράτος

«Η παρέμβαση που κάναμε με το gov.gr έκανε τη ζωή όλων πιο εύκολη και πρέπει στο τέλος της επόμενης τετραετίας να έχουμε ένα πολύ πιο αποτελεσματικό κράτος από αυτό που έχουμε σήμερα», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ωστόσο, πρόσθεσε πως το δυστύχημα στα Τέμπη ανέδειξε εστίες αναχρονισμού, «με ταρακούνησε σε τέτοιο βαθμό που είμαι πολύ πιο αποφασισμένος σήμερα. Το ερώτημα είναι ποιος μπορεί να αλλάξει το κράτος».

Για συντάξεις και μισθούς

«Το 50% των παραπόνων είχαν να κάνουν με τον ΕΦΚΑ και την έκδοση των συντάξεων στο παρελθόν. Σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να βγάλουμε συντάξεις μέσα σε δύο μήνες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι «το κράτος όταν καθυστερεί πρέπει να λογοδοτεί».
Σημείωσε  ότι «το πρόβλημα της προσωπικής διαφοράς ο κ. Τσίπρας το δημιούργησε» και πως «αναγνώρισα ότι πάνω από 1 εκατ. συμπολίτες μας δεν είδαν διαφορά και μέχρι που να σβήσει η προσωπική διαφορά από τις αυξήσεις των συντάξεων, και όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους εκείνους που πλήττονται από την προσωπική διαφορά και δεν βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους, πρωτίστως αυτούς που έχουν χαμηλές συντάξεις».
Ακόμη, τόνισε ότι  «δεν πρέπει όσοι έχουν ΕΚΑΣ να πληρώνουν φάρμακα. 'Αρα οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν στο εξής φάρμακα».
«Καλύτεροι μισθοί και περισσότερα έσοδα είναι ο στόχος. Ανάπτυξη σημαίνει καλύτεροι μισθοί» είπε ο πρωθυπουργός.
«Προφανώς θα εξετάσουμε το θέμα των τριετιών. Δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο,  αλλά στοχεύουμε στο να πέσει η ανεργία κάτω από το 10%» ανέφερε σε άλλο σημείο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για τον κατώτατο μισθό είπε ότι «για το θέμα του κατώτατου μισθού ξεπεράσαμε τον στόχο που είχαμε θέσει αν και γνωρίζω ότι είμαστε ακόμη χαμηλά. Αυτό που έχει σημασία είναι να αυξάνονται οι μισθοί σε όλη τη μισθολογική κλίμακα».

Μειώσεις φόρων

Περαιτέρω, ο κ. Μητσοτάκης  επισήμανε ότι «υλοποιήσαμε στο ακέραιο όλες μας τις δεσμεύσεις για τις φορολογικές μειώσεις. Το τέλος επιτηδεύματος βεβαίως και θα το εξετάσουμε υπό την προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα θα έχουμε βελτιωθεί και στη φορολογική συμμόρφωση».

Για τη δημόσια υγεία

Κάνοντας αναφορά στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «το ΕΣΥ πρέπει κατ' αρχάς να πούμε ότι άντεξε στη διάρκεια της πανδημίας, αλλά ταυτόχρονα κουράστηκε. Η δημόσια υγεία είναι μία από τις τρεις κεντρικές προτεραιότητες της νέας τετραετίας εφόσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός.
Έχουμε εξασφαλίσει πόρους για να εκσυγχρονίσουμε τα τμήματα επειγόντων περιστατικών και θα το κάνουμε. Θα στηρίξουμε την πρωτοβάθμια υγεία».
«Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι σε όλα τα προβλήματα της χώρας η λύση είναι οι παραπάνω προσλήψεις, οι αυξήσεις των μισθών και οι περικοπές των φόρων,  όταν στο διάστημα που κυβέρνησε έκανε τα ακριβώς αντίθετα», σημείωσε.

Για την τραγωδία των Τεμπών

Για το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα μάθουμε την αλήθεια. Δεν υπάρχει απολύτως καμία συγκάλυψη, είναι προσωπική μου δέσμευση. Θα την μάθουμε από τη δικαιοσύνη που κινείται με ταχύτητα σε αυτή την περίπτωση. Θα έχουμε εξελίξεις».
Σημείωσε ότι «εκείνη η μέρα ήταν η πιο δύσκολη μέρα της θητείας μου και μια από τις πιο δύσκολες της ζώης μου, ήταν γροθιά στο στομάχι, αισθάνθηκα υποχρέωση να αναλάβω την ευθύνη που μου αναλογεί για το σύστημα που έπρεπε να ήταν έτοιμο αλλά δεν ήταν, δεν το υλοποιήσαμε πλήρως. Ωστόσο, δεν μπορώ να γυρίσω τον χρόνο πίσω, η σύμβαση θα ολοκληρωθεί, τα τρένα θα ξαναλειτουργήσουν με ασφάλεια και θα συγκρουστούμε πιο τολμηρά με τις εστίες αναχρονισμού στο δημόσιο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης