Τελευταία Νέα
Πολιτική

Προβληματισμοί Μαξίμου για την πρώτη Κυριακή – Το blame game με το ΠΑΣΟΚ στο πιθανό σενάριο συγκυβέρνησης

Προβληματισμοί Μαξίμου για την πρώτη Κυριακή – Το blame game με το ΠΑΣΟΚ στο πιθανό σενάριο συγκυβέρνησης
Το σενάριο για να μπορεί να είναι υπαρκτό θα πρέπει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ως άθροισμα ποσοστών να πιάσουν πάνω από 45,2%
Σχετικά Άρθρα
H δυνατότητα του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη Κυριακή έχει μπει στο ραντάρ της κυβέρνησης αλλά και άλλων κομμάτων.
Το σενάριο για να μπορεί να είναι υπαρκτό θα πρέπει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ως άθροισμα ποσοστών να πιάσουν πάνω από 45,2% αν έχουμε 10 κόμματα εκτός βουλής, με πιο λογικό το 46-47%.

Το σενάριο της απλής αναλογικής

Η λογική λέει ότι η ΝΔ υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και εάν δεν συμβεί κάποιο φθοροποιό γεγονός, μπορεί να πιάσει ένα ποσοστό γύρω στο 33%-34% ενώ το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη κάλπη μπορεί να αγγίξει το 12%, οπότε το σενάριο δεν είναι τόσο απίθανο.
Μάλιστα, εκτιμήσεις δημοσκόπων αλλά και στελεχών της ΝΔ είναι ότι οι δημοσκοπήσεις που θα έρθουν το επόμενο διάστημα μετά το Πάσχα, θα έχουν καλύτερα ποιοτικά στοιχεία για τη ΝΔ.
Με αριθμούς εδρών αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση εξακομματικής βουλής η ΝΔ μπορεί να κινηθεί από 108-120 έδρες (αναλόγως το τελικό ποσοστό και σίγουρα όχι κάτω από 33%) ενώ το ΠΑΣΟΚ 40+ αν πιάσει ένα ποσοστό γύρω στο 12%.
Αν έχουμε είσοδο του κόμματος Έλληνες, δηλαδή επτακομματική βουλή, τα περιθώρια στενεύουν πολύ.
Πάντως, έστω και με οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, το σενάριο είναι πιθανό και ορατό από την πρώτη Κυριακή.

Θέλουν να το αποφύγουν

Θα πρέπει να πούμε ότι το σενάριο αυτό το σκέφτονται στο Μαξίμου για ένα συγκεκριμένο λόγο: Για να δουν πως θα το αποφύγουν…
Με άλλα λόγια θα πρέπει να βρουν πειστικά επιχειρήματα προς την κοινωνία για το ότι δεν θα σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή καθώς η χώρα θα μείνει με υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα βρίσκεται στο κατώφλι της αστάθειας.
Θα πρέπει να συμπεριφερθεί συνταγματικά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να διαχειριστεί θεσμικά την διερευνητική εντολή που θα του δοθεί και όχι να μπει στη λογική «να κάψει» την απλή αναλογική. Διότι έτσι θα κατηγορηθεί ότι δεν σέβεται τα συνταγματικά πλαίσια ενός εκλογικού νόμου, έστω και αν δεν τον ψήφισε…

Τι είχε πει ο Βενιζέλος

Θυμίζω ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος έχει μιλήσει αρκετές φορές για το ζήτημα της μετεκλογικής συμπεριφοράς του Πρωθυπουργού σε σχέση με διερευνητική εντολή και το σχηματισμό κυβέρνησης. Έχει τονίσει ότι εφόσον υπάρχει η δυνατότητα θα πρέπει να σχηματιστεί κυβέρνηση, το ορίζει το Σύνταγμα.

Βολεύει η πρώτη Κυριακή το ΠΑΣΟΚ

Το σενάριο της συγκυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή βολεύει το ΠΑΣΟΚ από την άποψη ότι θα έχει ένα μεγάλο αριθμό βουλευτών μπορεί θεωρητικά να φτάσει και τους 40. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης θα μπορεί να παρουσιάσει ως προσωπική επιτυχία την αύξηση του ποσοστού και των εδρών και έτσι να ισχυροποιηθεί μέσα στο κόμμα. Ειδικά αν η διαφορά ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεκτή, πάνω από 3-4 μονάδες, η συνεργασία με τη ΝΔ θα είναι πιο εύκολη.

Το blame game μεταξύ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

Αυτό που θα ήθελε να αποφύγει είναι να πάει σε δεύτερες εκλογές, να χάσει κάποιους βουλευτές λόγω της ενισχυμένης αναλογικής και να χρειαστεί να μπει με πιο δυσμενείς όρους σε συγκυβέρνηση. Βέβαια, το ερώτημα είναι κοινό και για τους δύο: Αν το ΠΑΣΟΚ ήθελε να κάνει συγκυβέρνηση την πρώτη Κυριακή με τη ΝΔ γιατί να μη θέλει στις δεύτερες; Και αν η ΝΔ δεν θέλει στις πρώτες εκλογές να συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ, γιατί να συνεργαστεί μαζί της το ΠΑΣΟΚ στις δεύτερες; Τα ερωτήματα αυτά, θα τεθούν στο δημόσιο λόγο και ο κόσμος θα κρίνει.
Αυτό, όμως, που απασχολεί και τους δύο είναι ότι στην περίπτωση που μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση και εν τέλει δε γίνει, ποιος θα πάρει τον «μουντζούρη». Ποιος, δηλαδή, θα εισπράξει το κόστος μη σχηματισμού κυβέρνησης σε ένα τόσο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον.

Σωτήρης Πίκουλας
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης