Το debate των πολιτικών αρχηγών είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης 10 Μαΐου
Η εκλογική αναμέτρηση στις 21 Μαΐου θα διεξαχθεί με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής , σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε το 2016. Βάσει με αυτόν, στα κόμματα που θα περάσουν τον πήχη του 3% θα κατανεμηθούν αναλογικά 285 έδρες με βάση το ποσοστό που αναλογεί στις ψήφους τους. Άλλες 12 έδρες προέρχονται από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας και οι υπόλοιπες 3 έδρες θα αναδειχθούν για πρώτη φορά από τους Έλληνες του εξωτερικού.
Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε 9.810.040, εκ των οποίων 4.760.042 είναι άνδρες και 5.049.998 γυναίκες, ενώ για πρώτη φορά θα ψηφίσουν 438.595 νέοι ηλικίας από 17 έως 21 ετών. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι γεννήθηκαν το 2006.
Το εκλογικό αποτέλεσμα αναμένεται νωρίτερα από κάθε άλλη φορά και μάλιστα, εκτιμάται ότι μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης , δηλαδή στις 20:00θα υπάρχει ασφαλές αποτέλεσμα στο 25% της επικρατείας και στις 20:30 - 21:00 για το 80%.
Σε περίπτωση που δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση και οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές, στις 2 Ιουλίου, θα ψηφίσουμε με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής που ψηφίστηκε από τη Βουλή το 2020. Στην περίπτωση αυτή το πρώτο κόμμα, εφόσον λάβει ποσοστό άνω του 25%, λαμβάνει bonus 20 έδρες που αυξάνονται ανάλογα με το ποσοστό, με ανώτατο όριο τις 50 έδρες εφόσον το ποσοστό του είναι στο 40%.
Οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και το debate των πολιτικών αρχηγών στις 10/5
Τη νίκη στις εκλογές διεκδικούν οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων, που συνεχίζουν τις προεκλογικές τους συγκεντρώσεις, ενώ τα ξίφη τους αναμένεται να διασταυρώσουν στο debate που είναι προγραμματισμένο να γίνει στις 21:00 το βράδυ της Τετάρτης 10 Μαΐου.
Σήμερα, Κυριακή 30/4, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Α. Τσίπρας, περιόδευσε στο Μενίδι, απ΄ όπου και τόνισε πως «όσο πιο ισχυρή είναι η νίκη, τόσο πιο βέβαιη είναι η συγκρότηση κυβέρνησης προοδευτικής συνεργασίας την επομένη των εκλογών».
Στην Ξάνθη βρίσκεται σήμερα (30/4) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ν. Ανδρουλάκης, ο οποίος θα περιόδευσε στην παλιά πόλη (κεντρική πλατεία) και στις 18:30 θα μιλήσει σε φίλους και στελέχη στον οικισμό Κένταυρος.
Ο κ. Ανδρουλάκης θα είναι υποψήφιος στην ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ηράκλειο Κρήτης, στο Νότιο Τομέα της Αθήνας και στην Α' Θεσσαλονίκης. Σημειώνεται ότι βάσει της εκλογικής νομοθεσίας οι αρχηγοί των κομμάτων έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι σε τρεις εκλογικές περιφέρειες.
Σε εκδήλωση στο Σκοπευτήριο Καισαριανής θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Σε ό,τι αφορά το debate, όπως συμφώνησαν τα κόμματα, θα έχει διάρκεια τρεις ώρες,θα συμμετάσχουν δημοσιογράφοι από έξι κανάλια, θα μεταδοθεί από την ΕΡΤ με συντονιστή δημοσιογράφο - μέλος της ΕΣΗΕΑ κοινής αποδοχής, με τις πρώτες πληροφορίες να αναφέρουν ως συντονιστή τον Γιώργο Κουβαρά.
Τα κόμματα συμφώνησαν να περιλαμβάνει 5+1 θεματικές ενότητες:
1η οικονομία - ανάπτυξη - απασχόληση
2η εξωτερική πολιτική και άμυνα
3η κράτος - θεσμοί - διαφάνεια
4η υγεία - παιδεία - κοινωνικό κράτος
5η περιβάλλον - ενέργεια
6η ελεύθερη χωρίς ερώτησες με τοποθέτηση πολιτικών αρχηγών
Υπενθυμίζεται πως ο αριθμός των θεματικών ενοτήτων, ήταν ένα από τα θέματα διαφωνίας, καθώς η ΝΔ ζητά να υπάρχουν πέντε θεματικές ενότητες και ο ΣΥΡΙΖΑ εννέα, αλλά και η ημερομηνία: πληροφορίες ανέφεραν ότι αρχικά η ΝΔ είχε προτείνει το debate να πραγματοποιηθεί στις 12 Μαΐου, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ρίχνει στο τραπέζι την πρόταση να διεξαχθεί 2 μέρες πριν, δηλαδή στις 10 του μήνα.
Ωστόσο η πρόταση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων, κυρίως του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, καθώς στις 10 Μαΐου είναι προγραμματισμένες οι φοιτητικές εκλογές.
Παρ' όλα αυτά, τελικά το debate θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα με τις κάλπες στα Πανεπιστήμια.
Επίσης, η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για ένα δεύτερο debate μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα κατεγράφη, καθώς ήταν και η αιτία για να μην συμφωνήσουν κατά την πρώτη συνάντηση σε μια τηλεμαχία.
Στις κάλπες οι πολίτες - Τι ισχύει για Έλληνες του εξωτερικού, ένστολους, ναυτικούς
Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν μέσω της πλατφόρμας του υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» (https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/), εισάγοντας τα προσωπικά τους στοιχεία.
Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται σε 9.810.040, , ενώ θα ψηφίσουν 438.595 νέοι ηλικίας από 17 έως 21 ετών για πρώτη φορά.
Σε ό,τι αφορά τους Έλληνες του εξωτερικού, για πρώτη φορά έχουν τη δυνατότητα , όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει η νομοθεσία, να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο κατοικίας τους.
Οι 22.816 ομογενείς, των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν, θα ψηφίσουν το Σάββατο 20 Μαΐου σε 99 εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες της υφηλίου.
Αυτές είναι: Αίγυπτος (Κάιρο), Αυστραλία (Μελβούρνη, Σίδνεϊ), Αυστρία (Βιέννη, Σάλτσμπουργκ), Βέλγιο (Βρυξέλλες, Αμβέρσα), Βουλγαρία (Σόφια), Γαλλία (Παρίσι, Στρασβούργο, Νίκαια, Νάντη), Γερμανία (Αμβούργο, Βερολίνο, Μόναχο, Στουτγκάρδη, Ντύσσελντορφ, Φρανκφούρτη, Δρέσδη, Αννόβερο, Νυρεμβέργη, Άαχεν, Βούπερταλ, Κολωνία, Μπίλεφελντ, Ντόρτμουντ, Λουντβικσχάφεν), Δανία (Κοπεγχάγη), Ελβετία, (Βέρνη, Γενεύη, Λωζάνη), Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (Άμπου Ντάμπι), Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο, Γλασκώβη, Μπέρμιγχαμ, Ληντς, Εδιμβούργο) ΗΠΑ (Άγιος Φραγκίσκος, Ατλάντα, Βοστώνη, Λος Άντζελες, Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σικάγο, Τάμπα), Ιρλανδία (Δουβλίνο), Ισπανία (Μαδρίτη, Βαρκελώνη), Ιταλία (Ρώμη, Μιλάνο, Βενετία), Καναδάς (Μόντρεαλ, Τορόντο), Κατάρ (Ντόχα), Κορέα (Σεούλ), Κύπρος (Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσός, Πάφος), Λιθουανία (Βίλνιους, Κάουνας), Λουξεμβούργο (Λουξεμβούργο), Μάλτα (Βαλέτα), Νορβηγία (Όσλο), Νότια Αφρική (Γιοχάνεσμπουργκ), Ολλανδία (Χάγη, Άμστερνταμ, Ρότερνταμ, Αϊντχόφεν), Πολωνία (Βαρσοβία), Πορτογαλία (Λισσαβώνα), Ρουμανία (Βουκουρέστι), Σαουδική Αραβία (Ριάντ), Σιγκαπούρη (Σιγκαπούρη), Σουηδία (Στοκχόλμη, Γκέτεμποργκ, Μάλμε), Τουρκία (Κωνσταντινούπολη), Τσεχία (Πράγα) και Φινλανδία (Ελσίνκι).
Σημειώνεται ότι οι περισσότερες αιτήσεις που εγκρίθηκαν (4.556) υποβλήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούν η Γερμανία με 3.226, οι ΗΠΑ με 1.617, το Βέλγιο με 1.607 και η Κύπρος με 1.432.
Σε ποσοστό 96% οι ψηφοφόροι του εξωτερικού θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στη χώρα της μόνιμης διαμονής τους.
Οι υπόλοιποι (4%) θα πρέπει να μεταβούν σε άλλη, καθώς δεν συμπληρώθηκε ο απαιτούμενος αριθμός των 50 ψηφοφόρων για να συγκροτηθεί εκλογικό τμήμα, εξέλιξη που έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια κυρίως σε Βορειοηπειρώτες, οι οποίοι για να ψηφίσουν θα πρέπει να μετακινηθούν στη Βουλγαρία.
Εγγραφή σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους απαιτείται και για τις περιπτώσεις στρατιωτικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα - Ελληνική Ακτοφυλακή, αλλά και του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ώστε να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, στον τόπο όπου υπηρετούν, εάν είναι διαφορετικός από αυτόν, στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Στην περίπτωση αυτή, είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν στην υπηρεσία τους τον δήμο, όπου είναι εγγεγραμμένοι για να περιληφθούν στις καταστάσεις που αποστέλλονται στον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη.
Επιπλέον, οι ναυτικοί που υπηρετούν σε πλοίο με ελληνική σημαία, που την ημέρα των εκλογών βρίσκεται σε ελληνικό λιμάνι, εγγράφονται σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για να ψηφίσουν στον δήμο όπου βρίσκεται το πλοίο.
Επίσης, Έλληνες πολίτες που είναι φυλακισμένοι και δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν, ψηφίζουν στο εκλογικό τμήμα του καταστήματος όπου κρατούνται, βάσει ειδικών εκλογικών καταλόγων, στους οποίους εγγράφονται για τον σκοπό αυτό.
Σε ό,τι αφορά τα άτομα με αναπηρία, σύμφωνα με διάταξη του τελευταίου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πριν από το κλείσιμο της Βουλής, σε κάθε κατάστημα ψηφοφορίας προβλέπεται η λειτουργία χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα.
Με την προσέλευση του εκλογέα στον χώρο, ενημερώνεται ο δικαστικός αντιπρόσωπος ο οποίος μεταβαίνει εκεί, παρέχοντας του όλα τα ψηφοδέλτια και τον απαιτούμενο φάκελο. Εφόσον είναι αναγκαίο, ο εκλογέας μπαίνει στο παραβάν μαζί με τον συνοδό του, αν έχει, αλλά και με τον δικαστικό αντιπρόσωπο. Μετά την έξοδο του εκλογέα από το διαχωριστικό ψηφοφορίας, ο δικαστικός αντιπρόσωπος παίρνει τον φάκελο που περιέχει το ψηφοδέλτιο που επέλεξε ο εκλογέας, τον μεταφέρει στο αντίστοιχο εκλογικό τμήμα και τον ρίχνει στην κάλπη.
Η είσοδος στο εκλογικό κέντρο και στον χώρο υποδοχής επιτρέπεται μαζί με σκύλο βοηθείας (οδηγός) ατόμων με αναπηρία.
Τα αποτελέσματα της κάλπης
Εκσυγχρονίζεται ο τρόπος συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων το βράδυ των εκλογών.
Μέχρι σήμερα τα τηλεγραφήματα με τα αποτελέσματα κάθε εκλογικού κέντρου κατευθύνονταν στον δήμο, από εκεί στην περιφέρεια και ακολούθως στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου γινόταν η καταχώριση των δεδομένων στο κεντρικό σύστημα. Από αυτές τις εκλογές κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος θα διαθέτει από ένα tablet , μέσω του οποίου θα μεταδίδει απευθείας στο υπουργείο τα αποτελέσματα του εκλογικού του κέντρου μετά το τέλος της καταμέτρησης.
Έτσι, εκτιμάται ότι στις 20:00, δηλαδή μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, θα υπάρχει ασφαλές αποτέλεσμα στο 25% της επικρατείας και στις 20:30 - 21:00 για το 80%.
Ωστόσο, το παραδοσιακό σύστημα μετάδοσης των προσωρινών αποτελεσμάτων θα εξακολουθήσει να ισχύει για λόγους ασφαλείας και διασταύρωσής τους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών