Τελευταία Νέα
Πολιτική

Γεράκης (MARC): Σταθερό το προβάδισμα της ΝΔ – Δεν μπορεί να κάνει την ανατροπή ο ΣΥΡΙΖΑ

Γεράκης (MARC): Σταθερό το προβάδισμα της ΝΔ – Δεν μπορεί να κάνει την ανατροπή ο ΣΥΡΙΖΑ
Από τις επιμέρους αναλύσεις δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο κόμμα που θα ευνοηθεί ιδιαίτερα όσον αφορά τους αναποφάσιστους
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση πως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η ΝΔ διατηρεί σαφές και σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φαίνεται να μην μπορεί να κάνει την εκλογική ανατροπή διατύπωσε ο Θωμάς Γεράκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της MARC.
Σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο κ.Γεράκης είπε ότι η ΝΔ φαίνεται να ανακτά τις απώλειες που είχε εμφανίσει αμέσως μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
«Το δεδομένο και αυτό το βλέπουμε σε όλες τις δημοσκοπήσεις, είναι ότι στην αρχή της προεκλογικής περιόδου η ΝΔ έχει ένα καθαρό προβάδισμα και επίσης ορισμένα ποιοτικά πλεονεκτήματα.
Όπως το ότι ο αρχηγός της θεωρείται καταλληλότερος και είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός, ότι η παράσταση νίκης είναι υπέρ της, ότι στη σύγκριση της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη διακυβέρνηση της τωρινής κυβέρνησης περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι η σημερινή κυβέρνηση τα πήγε καλύτερα από ό,τι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχει και ένα πλεονέκτημα στον κεντρώο χώρο.
Αυτό είναι ένα συνολικό συμπέρασμα από όλες τις δημοσκοπήσεις» ανέφερε ο κ. Γεράκης.

Δύσκολα η ανατροπή

«Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, σε όλες τις δημοσκοπήσεις βλέπουμε ότι παρουσιάζει μια αύξηση της συσπείρωσης του, χωρίς όμως να φαίνεται να μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα.
Η αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη, ωστόσο εξακολουθεί η αδυναμία να πείσει ως καλύτερη εναλλακτική και εκ των πραγμάτων φαίνεται ότι υπάρχει και μια δυσκολία στο αφήγημα των συνεργασιών» τόνισε ο κ.Γεράκης, αναφέροντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ, διατηρεί ακόμη το πλεονέκτημα στους νέους.
Όπως και στις προηγούμενες εκλογές στις νεότερες ηλικίες είχε ένα προβάδισμα ο ΣΥΡΙΖΑ, το διατηρεί και τώρα, επισήμανε ο κ. Γεράκης.

Οι αναποφάσιστοι

Σε ό, τι αφορά στις δεξαμενές των αναποφάσιστων, ο κ. Γεράκης ανέφερε ότι από τις επιμέρους αναλύσεις δεν φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο κόμμα το οποίο θα ευνοηθεί ιδιαίτερα σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα.
«Σε ερωτήσεις του τύπου μεταξύ ποιων επιλογών ταλαντεύονται, βλέπουμε ότι όλα τα κόμματα διεκδικούν ένα κομμάτι των αναποφάσιστων.
Δηλαδή, για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, μεταξύ ΝΔ και άλλης επιλογής είναι περίπου το 27% των αναποφάσιστων.
Μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και άλλης επιλογής το 23%, μεταξύ ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και άλλης επιλογής το 24%.
Θα έλεγα ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ένα πλεονέκτημα το οποίο είναι το εξής.
Στις δύο μεγαλύτερες ομάδες των αναποφάσιστων είναι παρών.
Δηλαδή οι δύο μεγαλύτερες ομάδες είναι μία ομάδα που λέει ότι ταλαντεύομαι μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας και μια δεύτερη μεγάλη ομάδα μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε ο κ. Γεράκης.

Τα αθροίσματα

Όπως είπε ο κ.Γεράκης, τη νύχτα των εκλογών αυτών που θα έχει ενδιαφέρον θα είναι τα αθροίσματα.
«Το ένα άθροισμα που μας ενδιαφέρει είναι αν αθροίζει πάνω από το 46% το ποσοστό της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - το λέω αυτό γιατί πέρα από την αριθμητική να έχουν και ένα πολιτικό νόημα αυτά που συζητιούνται - και το δεύτερο, εάν αθροίζει πάλι πάνω από 46%, που απαιτείται δηλαδή για να σχηματιστεί κυβέρνηση, ένα άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25.
Ή αν βγαίνουν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με την ανοχή του ΜέΡΑ25 όσον αφορά το αριθμητικό, γιατί στο πολιτικό, υπάρχουν ενστάσεις παντού» περιέγραψε ο κ. Γεράκης.

Εναλλακτικά σενάρια

Απαντώντας στο κατά πόσο είναι ρεαλιστικό να προκύψουν αυτά τα αθροίσματα στα εναλλακτικά σενάρια, ο κ. Γεράκης δήλωσε ότι με αυτά τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων φαίνεται να είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή.
«Από την άλλη πλευρά φαίνεται ότι δεν είναι και αδύνατο. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, δηλαδή κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα άθροισμα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πάνω από 46% και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει και ένα άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Βαρουφάκη πάνω από 46%.
Δηλαδή δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι στη σφαίρα της φαντασίας αυτή τη στιγμή. Αν υπολογίσει κανείς ότι και οι δημοσκοπήσεις πάντα έχουν και ένα περιθώριο σφάλματος, δηλαδή μια απόκλιση. Εγώ δεν θα απέκλεια κανένα σενάριο αυτή τη στιγμή. Δεν θα πλήξουμε» υποστήριξε ο κ. Γεράκης, επισημαίνοντας ότι είναι πρόωρη ακόμα η συζήτηση για αυτοδυναμία της ΝΔ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης